Mergi la conţinutul principal

Ce trebuie să știm despre articolele pirotehnice: sunt periculoase, vă pot răni, pot provoca incendii și distrugeri de bunuri

în această perioadă, polițiștii acționează intens pentru prevenirea evenimentelor negative generate de folosirea articolelelor pirotehnice • multe dintre obiectele din această categorie sunt periculoase, astfel că polițiștii vin cu recomandări privind modul în care pot fi folosite și de către cine

 

În perioada sărbătorilor de iarnă, articolele pirotehnice sunt la mare căutare, iar “exploziile” provocate de aceste obiecte periculoase deja se aud prin oraș. Polițiștii sunt în acțiune, vin cu recomandări pentru oameni și trag un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă.

Având în vedere apropierea cu pași repezi a sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu celelelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii și distrugeri de bunuri”, atrag atenția polițiștii.

Pentru a preveni astfel de evenimente, pe această  cale, polițiștii reamintesc împrejurările în care sunt interzise articolele pirotehnice. Este interzisă deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Totodată, arată polițiștii, conform art. 34, alin. 2 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, persoanelor juridice autorizate să execute jocuri cu articole pirotehnice, li se interzice folosirea acestora în următoarele situații: între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri. “Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 și 4/F4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective”, se arată în comunicatul transmis de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.

Aceste activități vor continua și în perioada următoare, iar polițiștii recomandă cetățenilor ca înainte de a achiziționa, deține și utiliza materiale pirotehnice să se informeze doar din surse oficiale și să studieze atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro