Ce superbă era clădirea înlocuită cu actualul magazin Winmarkt-Dunărea! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Fotografie de colecţie extrem de rară

Ce superbă era clădirea înlocuită cu actualul magazin Winmarkt-Dunărea!

• imaginea a fost postată pe o reţea de socializare de colecţionarul brăilean Valerică Butoi • în numeroasele comentarii care o însoţesc, brăilenii se declară pe cât de uimiţi de frumuseţea imobilului, pe atât de dezamăgiţi de felul cum arată în prezent zona ocupată cândva de acesta • din câte se pare, fosta Casă Goldenberg a fost distrusă în timpul războiului, iar în locul ei a funcţionat o perioadă o terasă de vară, pentru ca, la sfârşitul anilor '60, să înceapă construcţia fostului Magazin Universal “Dunărea”, actualul Winmarkt - Dunărea

 

Într-o foarte rară fotografie de epocă, expusă pe o reţea de socializare de colecţionarul brăilean Valerică Butoi, se poate vedea superba clădire care, în perioada interbelică, se afla la intersecţia bulevardului Cuza cu fosta stradă Regală, pe locul ocupat în prezent de magazinul Winmarkt-Dunărea. În imagine apare o clădire cu parter şi un etaj, ce etalează o faţadă foarte frumoasă, cu ferestre înalte şi balcoane cu feronerie. Colecţionarul Valerică Butoi, un pasionat al istoriei brăilene, a ataşat fotografiei o succintă explicaţie, precizând că imobilul era cunoscut drept Casa Goldenberg, avea parterul ocupat de diverse magazine, iar la etaj funcţiona un hotel. În imagine se mai vede un chioşc de ziare şi tutun, lângă care stă un negustor ce pare a fi îmbrăcat în şalvari turceşti. Un gardian cu uniformă albă şi cizme lustruite supraveghează intersecţia, iar în fundal se observă o clădire cărămizie care mai există şi astăzi, la intersecţia străzii Unirii cu Str. 1 Decembrie 1918, dar care nu mai arată nici pe departe atât de bine.

Un lung şir de comentarii însoţeşte această imagine de colecţie, mulţi brăileni felicitându-l pe autorul postării pentru că le reaminteşte cât de frumos şi curat arăta oraşul nostru pe vremuri. Ca un colecţionar care se respectă, Valerică Butoi a mai adăugat o fotografie, în care se vede aceeaşi clădire, într-un cadru mai restrâns. În aceasta se observă tramvaiele care circulau pe fosta stradă Regală, trecători îmbrăcaţi “la costum”, trotuarele aerisite şi curate.

Comentatorii mai în vârstă, care erau copii în anii '60, când a început construcţia magazinului “Dunărea”, precizează că în acea perioadă clădirea nu mai exista, pe locul ei funcţionând o terasă care vara servea mici şi bere, iar toamna era transformată în mustărie. Cu alte cuvinte, cei care au “prins” construirea magazinului “Dunărea” spun că fosta “casă Goldenberg” nu a fost demolată de comunişti pentru a-i face loc masivului “magazin universal” din anii '70 - '80. O explicaţie a fost oferită de un comentator mai vârstnic, potrivit căruia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, una dintre puţinele bombe care au fost aruncate asupra Brăilei a căzut exact peste acel imobil aflat între strada Unirii şi bulevardul Cuza. Doar o mică parte din clădire a mai putut fi salvată, funcţionând acolo pentru o perioadă o farmacie, respectiv un magazin de feronerie denumit “Tractorul”.

Despre cel care a deţinut Casa Goldenberg aflăm tot din postarea colecţionarului Valerică Butoi că a fost patronul fabricii de cuie şi lanţuri de pe Str. Transilvaniei, care mai târziu, după naţionalizarea comunistă, s-a transfomat în Întreprinderea Metalurgică “Laminorul”. După cum se ştie, acea secţie a “Laminorul” a fost închisă şi demolată, în anii 2000, pentru a face loc unor supermarket-uri precum Praktiker, Billa (în prezent Carrefour-Market) sau Metro.

Cât priveşte actualul aspect al zonei dintre bulevardul Cuza şi strada Unirii, unde pe vremuri se afla Casa Goldenberg, cu siguranţă acesta n-ar mai face cinste oraşului, dacă ar fi pus pe o “vedere” cum e cea postată de colecţionarul Valerică Butoi. Bunul-gust şi curăţenia din fotografiile vechi nu se mai regăsec în cele din prezent, în care se vede o clădire pătrăţoasă cu o faţadă total nepotrivită din punct de vedere estetic pentru zona centrului istoric al oraşului. Lângă aceasta, nici urmă de trotuarul curat şi aerisit de altădată. Dimpotrivă, vedem maşini parcate de-a valma, lângă câteva corturi total inestetice, ce adăpostesc un comerţ ca de bâlci.

Nostalgia după vremurile bune ale Brăilei se regăseşte şi în comentariile ce însoţesc postarea colecţionarului Valerică Butoi. “Fantastic, ce bijuterie era atunci şi ce monstruozitate e acum!”, exclamă, concis şi la obiect, unul dintre comentatori.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro