Mergi la conţinutul principal

Ce se-ntâmplă când ai spirit civic. Te sancționează poliția

* incidentul s-a petrecut, joi, într-un părculeț pentru copii modernizat recent, unde câțiva indivizi spărgeau semințe fără nicio jenă * când o angajată ”Eco” le-a atras atenția că ar trebui să-și măture singuri mizeria, respectivii au devenit recalcitranți, înjurând-o și amenințând-o * femeia a sunat la 112 pentru a cere ajutor, însă reacția echipajului de Poliție sosit la fața locului nu a fost deloc ceea ce spera ea * polițiștii au certat-o că a apelat abuziv numărul de urgențe 112, sancționând-o cu avertisment * până la urmă, spărgătorii de semințe au fost amendați de Poliția Locală

 

 

Înjurată și amenințată de doi indivizi tupeiști cărora le-a atras atenția că nu e frumos să spargă semințe într-un parc de joacă pentru copii, apoi sancționată de un echipaj de Poliție, pentru că a cerut ajutor din partea oamenilor legii. Cam acesta este filmul unui incident de-a dreptul bizar petrecut, joi după-amiază, într-un părculeț recent amenajat în cartierul Vidin. O brăileancă, martor ocular al incidentului, se declară indignată de felul cum au acționat oamenii în uniformă. Andreea C., o tânără mămică aflată cu copilul la locul de joacă,  ne-a relatat, prin intermediul unei sesizări adresate redacției, felul cum a perceput lucrurile.

 ”Mă aflam joi, după-amiază, în parcul de lângă piața din Vidin. Un parc proaspăt amenajat care arată foarte bine. O doamnă care se ocupă cu menținerea curățeniei în zona parcului a atras atenția unui grup de tineri care spărseseră deja semințe în zona în care se aflau, să înceteze, deoarece pe lângă faptul că este un gest lipsit de atitudine civică, încălcau și instrucțiunile afișate la intrare: interzis spartul semințelor, consumării înghețatei etc. Tinerii au devenit recalcitranți, au început să devină agresivi verbal și au adus injurii femeii. Această a sunat la 112. În scurt timp au ajuns două echipaje, unul de poliție, altul de la jandarmi. Polițiștii au început să se ia de femeia care, din ce am văzut, era angajată la firma de salubritate Eco. ”Unde lucrați?". "La Eco", a răspuns doamna. Vizibil iritați, polițiștii au pus presiune: "Ne deranjați pentru atât!? E treaba TA să maturi". Un jandarm păzea grupul de tineri. Polițiștii nu s-au dus la ei. I-au spus femeii că îi vor da o amendă de 2.000 de lei. Femeia a început să plângă. "Asta e treaba Poliției Locale, nu a noastră", a zis polițistul. "Nu știu să sun la Poliția Locală, am sunat la 112..." a încercat femeia să-i înduplece. Mai mult, părinții care au asistat la acest eveniment au sărit în ajutorul femeii, încercând să explice polițiștilor că ea a procedat bine, mai ales în contextul pandemiei cu covid, existând riscul infectării din saliva de pe cojile de semințe scuipate pe jos, în incinta parcului, de grupul de tineri. Răspunsul polițistului către ceilalți părinți a fost destul de autoritar, de genul: "Nu mă învățați pe mine să-mi fac treaba". Ulterior au sosit și cei de la locală. Au avut grijă să noteze în carnețele ceva, probabil numele acelor tineri. Femeia, cum am spus, era angajată Eco, purta echipament cu sigla Eco. Probabil că îi va fi frică de acum încolo să facă ceva, poate chiar să conteste amenda. Dar mie mi s-a părut un abuz. Dacă nu abuz, cel puțin lipsă de omenie. 2000 de lei este o sumă! Vă spun, femeia plângea... și pentru ce? Pentru că a încercat, așa cum s-a priceput, să respecte legea!?", ne-a povestit Andreea C.

Totuși, din câte se pare, angajata ”Eco” nu a fost amendată cu 2.000 lei, ci a primit doar un avertisment, pentru că ar fi apelat abuziv numărul de urgențe 112. Într-un punct de vedere succint, Inspectoratul de Poliție al Județului ne-a informat: ”La data de 11 mai 2020, în jurul orei 17:15, polițiștii au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că mai mulți copii deranjează ordinea și liniștea publică într-un părculeț de joacă din cartierul Vidin. La fața locului, apelanta le-a sesizat polițiștilor faptul că doi tineri spărgeau semințe în zona respectivă. Polițiștii i-au adus la cunoștință reclamantei faptul că aspectele sesizate nu reprezintă o urgență, în conformitate cu prevederile legale, iar faptele reclamate nu intră în competența de soluționare a Poliției, aceasta fiind îndrumată să apeleze serviciile locale competente. Totodată, femeia a fost sancționată contravențional cu avertisment, în conformitate cu prevederile O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență”.

 

Spărgătorii de semințe, minori, amendați de Poliția Locală

 

În ceea ce-i privește pe indivizii care spărgeau semințe în parcul din Vidin și care au înjurat-o pe angajata societății de salubritate, Poliția Locală ne-a informat că este vorba despre doi adolescenți, unul în vârstă de 15 ani, din Brăila, și unul de 16 ani, din Constanța. Acestora li s-au aplicat prevederile Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 5 din 2003, care pentru fapta în speță prevede o sancțiune contravențională de 1.000 lei. Fiind vorba despre doi minori, aceștia au fost amendați însă cu jumătate din sumă, respectiv câte 500 lei, iar dacă plătesc în termen de 15 zile pot achita doar câte 250 lei.

Directorul firmei ”Eco”, Ionuț Pisică, ne-a declarat că a luat la cunoștință de incident și că nu este prima dată când un angajat aflat în timpul programului este agresat verbal de persoane care sparg semințe sau aruncă pur și simplu tot felul de deșeuri pe domeniul public. ”În parcurile din oraș, astfel de comportamente sunt destul de frecvente. Din păcate, au fost și incidente mai grave. De exemplu, în toamna anului trecut, un angajat al societății noastre a fost lovit cu un par de un cetățean căruia încerca să îi explice că nu poate să-i preia o pubelă plină cu pământ din fața porții, deoarece nu e gunoi menajer ci deșeu inert, care trebuie dus la depozitul special de la marginea orașului. Cetățeanul în cauză n-a ținut cont de explicații ci a considerat că e îndreptățit să își facă singur dreptate, lovindu-l pe colegul nostru. A fost formulată plângere la Poliție în urma acelui incident”, ne-a spus directorul ”Eco” SA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro