Mergi la conţinutul principal

Ce reguli trebuie respectate cu sfinţenie ca să ţinem nenorocirile departe de sărbători

• amenajarea incorectă a bradului de Crăciun şi manipularea imprudentă a mijloacelor pirotehnice pot face din perioada sărbătorilor de iarnă un adevărat dezastru

 

Pentru ca sărbătorile de iarnă să nu fie umbrite de tragedii provocate de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al Judeţului Brăila reaminteşte câteva reguli de bază. Astfel, la amenajarea bradului de Crăciun trebuie ţinut cont de următoarele aspecte: dacă doriţi să  folosiţi un brad natural, achiziţionaţi-l cu doar 2-3 zile înainte de montarea şi ornamentarea lui, deoarece conţinutul de apă al acestuia scade odată cu trecerea timpului, crescând gradul de combustibilitate; nu-l amplasaţi în camera copiilor; poziţionaţi-l astfel încât să nu blocheze căile de acces şi evacuare; aşezaţi-l departe de sobe, calorifere sau  alte aparate de încălzire; nu utilizaţi instalaţii şi/sau decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizaţii; evitaţi amplasarea obiectelor voluminoase, cum ar fi cadourile, în brad, recomandată fiind  aşezarea acestora la baza lui; nu lăsaţi aprinse instalaţiile de iluminat ornamental în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă, sau pe timpul nopţii; nu aprindeţi artificii sau lumânări în brad sau în apropierea acestuia.
Când vine vorba despre folosirea mijloacelor pirotehnice pentru distracţie, ISU „Dunărea” Brăila insistă pe faptul că persoanele cu vârste de peste 18 ani au dreptul să folosească numai anumite obiecte pirotehnice de distracţie,  foarte mici, cu o masă de amestec pirotehnic de maxim 3 grame (steluţe,  lumânări scânteietoare,  jerbe cu scântei, mini-făclii, inele de foc, mini-petarde). Toate acestea pot fi folosite doar în perioada 27-31 decembrie. Mijloacele pirotehnice nu se utilizează în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule. “Persoanele fizice sau juridice interesate să organizeze jocuri de artificii pot apela la societăţi comerciale autorizate în folosirea produselor pirotehnice”, se precizează într-un comunicat de presă emis de ISU Brăila. 

 
Nu uitaţi de curăţarea hornurilor 
Pe timpul iernii, atât în perioada sărbătorilor cât şi după acestea, una dintre principalele cauze generatoare de incendii este neîntreţinerea corespunzătoare a coşurilor de fum. Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, se interzice utilizarea hornurilor fără a fi izolate corespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor; folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate; utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare;  obturarea hornurilor pentru a menţine un timp cât mai îndelungat căldura sobelor. Alte aspecte ce trebuie neapărat evitate sunt: utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor cu defecţiuni sau improvizaţii; suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor receptori; nesupravegherea aparatelor electrice sub tensiune, cum ar fi fier de călcat, reşou, radiator etc. Aparatele electrice folosite ca mijloace de încălzire trebuie poziţionate la distanţa de cel puţin 1 m faţă de materialele combustibile. Acestea trebuie supravegheate permanent şi oprite înainte de culcare. Pompierii atrag atenţia că nu trebuie lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau cu uşa încuiată în încăperi unde sunt în funcţiune mijloace de încălzire!
„În vederea conştientizării cetăţenilor asupra importanţei respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, premergător acestei perioade a anului, vor executa activităţi de informare preventivă a cetăţenilor, prin organizarea unor puncte de informare în locuri cu aflux mare de persoane şi instruiri la gospodării şi locuinţe cetăţeneşti”, se mai precizează în comunicatul de presă al ISU Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro