Ce bacșiș se lasă în cele mai vizitate țări din lume? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce bacșiș se lasă în cele mai vizitate țări din lume?

În unele țări, bacșișul este reglementat prin lege și de multe ori se regăsește pe nota de plată. Sunt însă și țări în care totul rămâne la latitudinea clienților, care alocă un procent din notă în funcție de cât de bine s-au simțit la acel restaurant.

Spre exemplu, în Marea Britanie bacșișul este inclus în nota de plată la cele mai multe restaurante. Există însă și restaurante care nu adoptă această practică, dar turiștilor li se recomandă să le ofere chelnerilor între 10% și 15% din nota de plată. În schimb, pentru vizitele în baruri de obicei, nu se lasă bacșiș.

Situația este similară și în Franța, unde adesea pe nota de plată apare "service compris", echivalentul bacșișului. Dacă vezi acest text pe nota de plată înseamnă că bacșișul este deja inclus. Situația este prezentă cam în toate restaurantele, dar chelnerii nu vor refuza în general un tips suplimentar.

 

SUA este una dintre țările care au cultura bacșișului

 

 

De obicei, bacșișul ce se lasă în SUA este între 15 și 20% din valoarea comenzii, dar clienții foarte mulțumiți lasă și între 20 și 25%.

Desigur, în ultimii ani presa din străinătate a relatat de mai multe cazuri în care diverși vloggeri au lăsat bacșișuri de mii de euro și le-au făcut ziua mai frumoasă chelnerilor.

 

Dar americanii au cultura bacșișurilor și în cazinourile din Las Vegas, unde este un obicei întipărit ca dealerii să primească sume extra. Spre exemplu, adesea când unii oameni se distrează la jocuri de ruletă , blackjack, poker ori baccarat și au noroc, recompensează de multe ori dealerul, considerând că acesta a fost talismanul lor.

Un caz celebru este al afaceristului Kerry Packer, care a câștigat într-o seară 26 de milioane de dolari la MGM Grand, iar apoi i-a oferit fiecărui dealer care era la muncă în seara respectivă câte 2.500 de dolari. El este recunoscut pentru bacșișurile pe care le oferea dealerilor.

 

Cum e situația în Italia și Spania

Italienii au în tradiție celebrul "coperto", adică echivalentul taxei pentru ocuparea mesei. Pe lângă asta, se acordă și un bacșiș care în medie este de 10%. Unele îl includ în nota de plată, dar acest lucru nu se întâmplă peste tot. Restaurantele care nu îl includ pe notă semnalizează de obicei acest lucru, deoarece este recomandat ca ospătarii să fie recompensați. Nici în Spania situația nu este reglementată, dar este în regulă să răsplătești chelnerii cu 10% din nota de plată dacă ești mulțumit de modul în care ai fost servit.

O situație oarecum diferită este în Elveția, una dintre cele mai bogate țări din Europa. Aici, un chelner poate câștiga până la 4.000 de euro, astfel că de cele mai multe ori nu se lasă bacșiș. Totuși, dacă ești foarte mulțumit, e recomandat și aici să lași bacșiș. În Elveția totul este însă la latitudinea clientului și nimeni nu se va uita urât dacă pleci fără să lași bacșiș.

Într-o altă țară foarte bogată, în Emiratele Arabe Unite, dacă mănânci la restaurantul unui hotel vei observa că pe nota de plată va fi trecut și un bacșiș de 10%. În schimb, în celelalte locuri bacșișul va fi între 15 și 20%. În ce privește situația din Canada, lucrurile sunt asemănătoare cu cele din SUA, iar în Mexic, o țară tot mai populară pentru turiștii români, se oferă în general un bacșiș de 10-15%, dar dacă ești foarte mulțumit poți lăsa între 18 și 20%. În România însă, situația nu e reglementată legal, dar de obicei este apreciat un bacșiș de minim 10% din nota de plată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro