Guvernul doreşte ca bacşişul să fie evidenţiat pe un bon fiscal separat. În ceea ce priveşte firma, ea poate, fie să contabilizeze sumele suplimentare ca profit sau să le distribuite salariaţilor, impozitul de 16% urmând să fie aplicat pe profitul firmei sau pe câştigul angajatului, după caz.
Potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului, bacşiş se defineşte drept orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
Documentul interzice firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Prin urmare, banii primiţi suplimentar vor fi înregistraţi fiscal şi, contabil, se vor evidenţia pe un bon fiscal distinct.
Bani personali şi bani suplimentari
Dacă firma decide ca respectivul venit să fie repartizat către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate. La începerea programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Modelul, conţinutul registrului de bani personali precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice până vineri, 17 aprilie 2015. Dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment.