Cazul gemenilor "din zodia plasamentelor repetate", in atentia Autoritatii Nationale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cazul gemenilor "din zodia plasamentelor repetate", in atentia Autoritatii Nationale

Corpul de Control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului s-a sesizat in urma publicarii, in ziarul "Obiectiv Vocea Brailei", a articolului "Gemeni sub zodia plasamentelor repetate". Reamintim ca, in urma cu aproape o luna, va prezentam cazul gemenilor Marian si Mioara, copiii care pina la virsta de 6 ani au fost transferati de la un asistent maternal la altul, de trei ori. Asemanam atunci soarta acestor micuti unei drame. N-am pus un diagnostic, acesta fiind rolul specialistilor si nici nu am facut un pronostic cu privire la evolutia copiilor. Nu am vrut decit sa sensibilizam oameni si sa trezim constiinte, pentru ca interesul suprem al copilului sa fie respectat cu sfintenie. Articolul "Gemeni sub zodia plasamentelor repetate" a avut ecou in rindul opiniei publice si a stirnit reactii din partea autoritatilor. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului admite ca "pe parcursul plasamentului copiilor la asistentul maternal profesionist Tudor Marioara, evolutia lor a fost ascendenta" si precizeaza ca "doamnei Tudor Marioara (fostul asistent maternal - n.r.) i s-a adus la cunostinta, inca din data de 11.07.2007, prin adresa nr. 17296, despre masura inlocuirii masurii de protectie speciale pentru cei doi copii, dumneaei fiind rugata sa contribuie la demersurile pentru pregatirea mutarii acestora la un alt asistent maternal profesionist, reintegrarea lor in familie nefiind posibila nici la momentul respectiv, nici in prezent". Asadar, traseul copiilor a fost stabilit cu mai bine de un an inainte de mutarea lor, iar conducerea DGASPC recunoaste ca la separarea copiilor de asistentul maternal profesionist Tudor au aparut "stari de tensiune", pe care le pune pe seama "slabei pregatiri pentru deplasarea la domiciliul noului asistent maternal". Reamintim ca decizia mutarii copiilor a fost motivata de conducerea DGASPC prin faptul ca fostul asistent maternal era o persoana pensionara, desi nu exista in vigoare vreo lege care sa interzica pensionarilor sa fie asistenti maternali.

"Mutarea genmenilor nu a fost facuta in interesul copiilor"

De cealalta parte, Mariela Neagu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, considera ca mutarea gemenilor nu a fost facuta in interesul copiilor. "Dupa parerea mea, mutarea acestor copii nu este facuta in interesul lor, intrucit copiii au nevoie de continuitate si orice mutare dintr-o familie in alta inseamna o trauma pentru copil. Astfel de mutari afecteaza relatia de atasament si de incredere dintre copii si adulti si-si spune cuvintul pe termen lung in dezvoltarea copiilor si, ulterior, in viata lor de adult. Astfel de mutari nu se justifica decit atunci cind exista dovada unor abuzuri asupra copiilor. Mai mult decit atit, in proiectul de lege privind serviciile de tip familial propus de ANPDC, la masurile finale si tranzitorii am mentionat importanta continuitatii si, acolo unde sint deja copii plasati, nu se aplica prevederile proiectului de lege cu privire la unele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca asistentul maternal, cum este cel al virstei. Cazul de la Braila se afla in acest moment in atentia Corpului de Control al ANPDC", ne-a declarat Mariela Neagu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.

"Mami, dar de ce cealalta mami nu a fost mama mea?"

I-am vizitat pe gemenii Marian si Mioara acasa la noul asistent maternal profesionist, in localitatea Lacu Sarat Sat. Copiii tocmai venisera de la gradinita si se jucau in camera lor. Nelipsitele desene animate si pestisorii din acvariu le tineau companie. Confortul de care dispun aici cei doi frati se ridica la exigentele oricarui camin din mediul urban. Aparent, nu le lipseste nimic. Doar din cind in cind, baiatul intreaba de cite o jucarie pe care a avut-o la fostul asistent maternal. Cei doi frati se intrec sa spuna poeziile pe care tocmai le-au invatat la gradinita. Noul asistent maternal nu cauta sa se laude cu experienta sa, dar nici n-o poate ignora, reusind sa transforme alti copii, catalogati la inceput cu deficiente, in elevi olimpici. La fel vrea sa-i priveasca si pe gemeni, ca pe niste copii cit se poate de normali, desi stie ca nu au rostit nici un cuvint pina la virsta de 2 ani si jumatate. Femeia nu doreste sa comenteze in nici un fel supararea fostei asistente a copiilor, care a considerat ca transferul micutilor a fost facut fara o perioada optima de acomodare cu noul camin. Profesional, ii recunoaste meritele cu fair play si vrea sa-si faca meseria cit mai bine. "Nu am nimic sa-i reprosez, eu doar ii continui munca si duc mai departe ce a inceput", spune asistentul maternal. Ca din senin, baiatul ii pune insa o intrebare care-i aduce lacrimi in ochi: "Mami, dar de ce cealalta mami nu a fost mama mea? De ce?"

CASETA

Punctul de vedere oficial al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila

Referitor la afirmatiile din articolul mentionat, precizam urmatoarele:
- evolutia copiilor la asistentul maternal G.E. demonstreaza ca mutarea acestora nu a reprezentat o drama pentru ei;
- d-na Tudor M., desi informata cu privire la valabilitatea atestatului, nu a depus o cerere in vederea reinnoirii acestuia, astfel incit comisia pentru Protectia Copilului Braila nu a decis “sa nu mai prelungeasca valabilitatea”, neexistind o solicitare in acest sens;
- specialistii DGASPC Braila nu au “procedat in mod brutal la preluarea minorilor spre a fi incredintati altui asistent maternal profesionist”, fiind facuta procedura de potrivire;
-apreciem ca declaratia sotului asistentului maternal profesionist conform careia “copiii ne-au fost furati, este o mafie, sint mina in mina, asta e clientelism...” intra sub incidenta legii penale sub aspectul savirsirii infractiunii de calomnie, DGASPC Braila initiind demersuri in vederea sesizarii organelor competente;
- mentionam ca d-na G.E. a fost atestata pentru a exercita profesia de asistent maternal profesionist in data de 27.11.2003, debutind in aceasta activitate la data de 30.04.2004, odata cu primirea in plasament a doua surori. Experienta d-nei G. in ingrijirea copiilor frati a fost demonstrata si in perioada aprilie 2008 - septembrie 2008, cind aceasta a inteles importanta consolidarii relatiei de fratrie, asigurind protectie speciala unui numar de patru surori.
Avind in vedere cele prezentate, consideram ca pentru o informare corecta a opiniei publice, era necesara solicitarea punctului de vedere oficial al DGASPC Braila in raport cu acuzatiile formulate de familia Tudor, exprimindu-ne convingerea ca o astfel de situatie nu se va mai repeta.
Director general, Alexandru Sculschi
Director adjunct, Simona Cimpoae

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro