Nici un brailean nu si-a declarat cazanul
Uniunea Europeana aduce batai de cap pentru cei care obisnuiau sa-si distileze rachiul in ograda. Cazanele de tuica sau diversele instalatii de producere a bauturilor alcoolice care se gasesc prin gospodariile brailenilor trebuie declarate organelor fiscale, dar pina la aceasta data, nici un contribuabil brailean nu s-a obosit sa declare ca detine vreun astfel de cazan sau orice alt tip de instalatie de produs bauturi alcoolice. Legea interzice producerea de bunuri accizabile (bauturi alcoolice) in afara antrepozitului fiscal. De asemenea, mai este interzisa detinerea unui produs accizabil in afara antrepozitului fiscal daca nu a fost platita acciza. Daca cineva este prins incalcind aceste reguli, atunci pedeapsa poate fi inchisoare de la 2 la 7 ani. Spre exemplu, aceeasi pedeapsa este prevazuta in Codul Penal pentru ucidere din culpa. Totodata, se face inchisoare de la 1 la 3 ani pentru detinerea acelui produs in afara antrepozitului fiscal, fara a plati acciza. Dar, daca totusi cineva detine sau produce astfel de produse, poate scapa teafar si nevatamat din meciul cu autoritatile, in cazul in care bauturile sint pentru consumul propriu. Spre exemplu, tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu in gospodariile individuale, in limita unei cantitati de cel mult 50 litri de produs, cu o concentratie alcoolica de 100 de procente in volum, vor fi accizate prin aplicarea unei cote egala cu jumatate din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic. Pentru ce depaseste aceasta valoare se va aplica acciza standard care este de 750 de euro pe/hl alcool pur. De precizat ca un antrepozit fiscal este un fel magazie, unde se produc bauturile alcoolice, care este inregistrata la Fisc si care poate functiona doar in baza unei autorizatii emise de autoritatea fiscala centrala, prin comisia instituita in acest scop.
Autoritatile fiscale nu pot intra oricum in ograda omului
"Printre masurile care se pot lua pentru a putea depista persoanele care detin sau produc bauturi alcoolice, autoritatile fiscale pot efectua razii impreuna cu personal abilitat din cadrul altor ministere
sau institutii specializate, cum ar fi Politia, Jandarmeria, Garda Financiara. Autoritatile fiscale mai pot interveni si daca se primesc reclamatii sau sesizari, prin actiuni de depistare si de combatere a activitatilor ilicite desfasurate de organele Garzii Financiare in colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, cu ocazia inspectiilor care se efectueaza conform programului aprobat, sau prin verificarile efectuate de inspectorii din cadrul compartimentului de control pentru persoanele fizice, care pot verifica gospodariile individuale ce nu s-au inregistrat la organul fiscal conform prevederilor Codului Fiscal", se sustine intr-un comunicat de presa semnat de catre directorul executiv al Directiei de Finante Publice Braila, Deca Ilie.