* în a doua zi de Crăciun, Catedrala "Nașterea Domnului" și-a sărbătorit hramul * Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care le-a împărțit copiilor daruri * peste 200 de brăileni nevoiași au primit, duminică, o masă caldă de Crăciun * în săptămâna premergătoare hramului, au fost împărțite daruri copiilor orfani, bătrânilor, deținuților de la Penitenciarul Tichilești și nevoiașilor, valoarea ajutoarelor donate fiind de 30.000 de lei
Praznic împărătesc la Catedrala "Nașterea Domnului". An de an, sărbătoarea Crăciunului este prilej de mare bucurie duhovnicească pentru preoții și credincioșii Catedralei "Nașterea Domnului" din Bariera Călărașilor, pentru că, în această zi sfântă, este și hramul lăcașului dedicat martirilor Revoluției. A doua zi de Crăciun, Catedrala "Nașterea Domnului" l-a avut oaspete pe însuși ierarhul Dunării de Jos.
"După tradiție, bucuria hramului continuă și în a doua zi după marele praznic, întrucât Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în urbea brăileană pentru a săvârși Sfânta Liturghie în impunătoarea Catedrală. La slujba arhierească au participat numeroși credincioși din Brăila, precum și copiii din cadrul programului catehetic parohial "Hristos împărtășit copiilor", îmbrăcați în portul tradițional românesc", a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Celor de mai sus li s-au alăturat Grupul de copii din localitatea Mărtăcești, județul Brăila, cu care parohia este înfrățită, Grupul folcloric "Chiralina" și Corul mixt "Trison" al Școlii Populare de Arte Brăila, dirijat de prof. Marcica și Ștefan Lupu, care au susținut un impresionant concert de colinde și cântece de stea. La momentul cuvenit, copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, de către ÎPS Casian. Iar după Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit iconițe și daruri colindătorilor care au vestit atât de frumos Nașterea Domnului.
Slujba de hram de la Catedrala "Nașterea Domnului" s-a încheiat cu binecuvântarea mesei pregătite pentru cele 200 de persoane nevoiașe aflate în evidențele Centrului social care funcționează la parohia brăileană.
Mai mult, în săptămâna premergătoare hramului, preoții și credincioșii parohiei au împărțit pachete cu alimente și alte daruri copiilor orfani, bătrânilor cu posibilități materiale reduse, deținuților din Penitenciarul Tichilești și nevoiașilor aflați în evidențele parohiei. Valoarea ajutoarelor donate în aceste zile a depășit suma de 30.000 de lei.
Parohia "Nașterea Domnului", fruntașă la dărnicie
Potrivit părintelui Rareș Bucur, Catedrala "Nașterea Domnului" se numără printre bisericile ale căror pietre de temelie au fost așezate imediat după evenimentele din decembrie 1989, mai precis la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a Praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi financiare, la data de 26 decembrie 2005, s-a săvârșit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
"Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Așezământul cultural și social-filantropic unde funcționează o cantină la care servesc masa zilnic aproximativ 200 de persoane, o grădiniță, un Centru pentru tineret, precum și un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj și carte de zidire sufletească. Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala "Nașterea Domnului" fucționează și un punct de lucru al Agenției de Pelerinaj "Basilica Travel" al Patriarhiei Române, așezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian", a precizat pr. Rareș Bucur.
Tot atunci, în 2014, binecuvântarea și inaugurarea așezământului au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.