Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Catedrala municipiului trebuie finalizata din fonduri locale

Ministerul Culturii nu va da nici un ban, pentru sustinerea finalizarii lucrarilor la Catedrala din municipiu. Precizarea a fost facuta, la finele saptaminii trecute, de insusi ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a vizitat Braila. El a spus ca autoritatile l-au plimbat pe la mai multe obiective interesante, din municipiu si l-au intrebat daca nu poate ajuta cu ceva fonduri finalizarea lucrarilor la catedrala, insa raspunsul a fost negativ: "Am spus-o in discutia purtata cu gazdele, ca ministerul nu sustine financiar proiecte de acest fel, noi sustinem proiecte pentru obiective intrate in patrimoniul cultural si istoric al orasului, al tarii, deci cele care intra in categoria monumentelor istorice. Sigur, pentru catedrala greceasca, da. Mai sint aici si alte biserici foarte vechi si valoroase, am vizitat si fosta moschee, transformata in biserica ortodoxa, vreau sa va spun ca este un caz foarte interesant, aproape ca este un caz unic, probabil, in Europa".
Intrebat fiiid ce inseamna, mai concret, sustinerea financiara pe care ministerul ar putea-o oferi pentru lucrarile la Biserica Greaca, ministrul a raspuns: "Eu n-am venit aici ca sa-mi descarc punga, nu am bani in masina, trebuie sa se faca, evident, niste socoteli de catre arhitecti, proiectanti si edili, stiu ca este trecuta pe un plan european, la acest moment, stiu ca au fost colegi de-ai mei de la Ministerul Culturii impreuna cu cei ai ministerului omolog din Grecia si cu cei ai UE, sa vada ce se poate face impreuna, un deviz estimativ si apoi sa vedem cum impartim sarcinile financiare. Stiu, oricum, ca ministerul a dat si in trecut bani pentru acest obiectiv". Intrebat fiind, in continuare, daca ajutorul despre care vorbeste, pentru Biserica Greaca, vizeaza anul curent sau este unul pentru un viitor inca incert, Iorgulescu a spus: "In momentul in care voi sti cit costa, o sa va pot spune mai mult despre bani. Mi s-ar parea neserios din partea mea sa vorbesc despre zeci sau sute de miliarde, in momentul in care nu avem un deviz facut si nici niste calcule facute de specialisti".
Amintim ca presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si-a propus sa faca demersurile necesare, pentru a termina in acest an lucrarile la Catedrala municipiului. Stancu a explicat ca s-a saturat de imaginea eternului santier de constructii din Bariera, unde, de vreo 16 ani, sta imprejmuita cu garduri metalice Catedrala inceputa si neterminata. El mai declara recent ca s-a consultat cu prefectul judetului, Nicolae Mitroi, si cu primarul municipiului, Constantin Cibu, si impreuna au decis sa faca un efort si sa gaseasca cele circa 10 miliarde lei necesare finalizarii lucrarilor. Cei trei sperau si intr-un ajutor guvernamental, pe aceasta linie, insa, acum, este clar ca va trebui sa se descurce cu forte proprii.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii