Castani transformaţi în “palmieri”, pe bulevardul Istrati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Castani transformaţi în “palmieri”, pe bulevardul Istrati

• modul cum înţeleg angajaţii Seroplant să toaleteze copacii din municipiu au stârnit, de multe ori, nemulţumiri din partea populaţiei • aşa s-a întâmplat, în urmă cu câteva zile, şi pe bulevardul Panait Istrati, unde câţiva locatari, în frunte cu scriitoarea Doina Popescu, s-au arătat indignaţi de faptul că s-a tăiat mai mult de jumătate din coroanele unor castani • “Aceşti copaci au fost distruşi! La următoarea furtună, or să fie doborâţi, fiindcă nu mai au crengi care să-i echilibreze”, spune Doina Popescu • conducerea Seroplant spune că toaletarea castanilor era necesară, pentru că aceştia crescuseră în exces şi încurcau traficul auto • directorul Ligia Drăgan recunoaşte, totuşi, că toaletarea nu ar fi trebuit făcută acum, când copacii sunt în vegetaţie, dar precizează că întârzierea a fost cauzată de numărul mic de angajaţi, care nu fac faţă volumului uriaş de muncă

 

Toaletarea castanilor aliniaţi pe scuarul din mijlocul bulevardului Panait Istrati (fost Sulina), din centrul vechi al Brăilei, acţiune întreprinsă la sfârşitul săptămânii trecute de serviciul Seroplant din cadrul Primăriei, a provocat indignarea unora dintre locatarii zonei. Aceştia spun că angajaţii Seroplant au tăiat în exces crengile copacilor, punându-i efectiv în pericol. “Au distrus aceşti copaci! Din castani cu coronament globular, i-au făcut să arate ca nişte palmieri. Au tăiat 60% din coroană, toate crengile de la bază le-au dat jos. Acele crengi ţineau copacii în echilibru, fără ele e foarte posibil să cedeze la prima furtună”, ne-a spus Doina Popescu, unul dintre locatarii bulevardului Panait Istrati. Om de cultură cu mai multe cărţi publicate, aceasta a încercat cât a putut să le ţină piept angajaţilor Seroplant, împiedicându-i să taie crengilor celor doi castani din faţa locuinţei sale.

“Nu e normal ce se întâmplă. Aceşti copaci acţionează ca o perdea vegetală care menţine respirabil aerul de pe strada noastră, chiar şi în perioadele cu caniculă. După această aşa-zisă toaletare făcută total neprofesionist, o să crească temperatura cu câteva grade. Ei spun că trebuie să facă toaletarea copacilor pentru că aceştia încurcă circulaţia mijloacelor de transport ale Braicar pe strada noastră. Păi, atunci trebuia să taie 30 - 40 de centimetri din coronamentul care ieşea în carosabil, atât cât să nu mai deranjeze calea de rulare, nu să taie crengi întregi, perfect sănătoase. E o treabă făcută în exces de zel şi nici măcar nu au documente la mână din care să reiasă că au fost trimişi aici, oficial, să toaleteze castanii de pe bulevardul Panait Istrati”, ne-a declarat, supărată, Doina Popescu. Aceasta spune că masacrul crengilor de castan ar putea fi explicat prin faptul că Seroplant s-a dotat de câţiva ani cu o maşină care toacă lemnul, transformându-l în biomasă. “Probabil au un contract pentru biomasă şi de-aia ciuntesc aşa, fără nicio noimă, copacii din oraş. Ar trebui urmărit, să se vadă unde ajunge acest lemn tocat”, ne-a mai spus scriitoarea domiciliată pe bulevardul Istrati care a rămas, totuşi, cu satisfacţia că a salvat de la ciuntire cei doi castani din faţa casei sale.

 

Criză de personal la Seroplant

În replică, directorul serviciului Seroplant, Ligia Drăgan, afirmă că tăierea crengilor din castanii de pe bulevardul Istrati chiar a fost necesară, deoarece coronamentul acestora era crescut în exces şi încurca traficul auto. Directorul Drăgan recunoaşte, totuşi, că toaletarea nu ar fi trebuit făcută în această perioadă a anului, când copacii sunt în vegetaţie. “În mod normal, toaletările se fac în sezonul rece, când arborii se află în repaus vegetativ. Din cauza lipsei de personal şi a volumului foarte mare de muncă de pe raza municipiului, am reuşit abia acum să facem această operaţiune de pe bulevardul Istrati, care era programată mai demult. Copacii se vor regenera, mai mult ca sigur nu vor fi probleme din acest punct de vedere”, a dat asigurări directorul Seroplant.

Ligia Drăgan ne-a mai spus că, pentru a face faţă volumului mare de toaletări şi tăieri ce trebuie făcute pe raza municipiului, Seroplant ar mai avea nevoie de cel puţin 7 angajaţi, dintre care un inginer, un şofer, un tractorist şi patru muncitori. Problema ar fi că, deşi au fost scoase de mai multe ori la concurs aceste posturi, nu prea se găsesc doritori. “Avem programată o nouă probă de lucru, pe 22 iulie. Sperăm că de data aceasta să se prezinte concurenţi pentru angajare”, ne-a spus Ligia Drăgan.

În ceea ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora toaletările se fac în exces, pentru că Seroplant încearcă să adune cât mai multă biomasă pe care să o valorifice către terţi, şeful acestui serviciu din cadrul Primăriei Brăila afirmă că, într-adevăr, o parte din lemnul tocat este transformat în biomasă, care ulterior se transformă în compost. Acest îngrăşământ natural nu este destinat, însă, vânzării către alte firme ci este folosit doar în serele Seroplant de la Lacu Sărat, spune directorul Ligia Drăgan. Referitor la crengile de castan tăiate pe bulevardul Istrati, sursa citată afirmă că acestea nici nu ar fi putut fi folosite ca biomasă, deorece toţi arborii din zonă ar fi atacaţi de un dăunător, astfel că lemnul nu mai are calităţile necesare transformării în compost. 

Referitor la cei doi castani din faţa casei Doinei Popescu, care au fost ocoliţi de drujbele muncitorilor, după ce au fost apăraţi cu străşnicie de brăileanca iubitoare de natură şi aer curat, directorul Drăgan ne-a declarat că, oricum, arborii în cauză aveau dimensiuni mai mici decât ceilalţi şi nu încurcau traficul auto.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro