Casa Tineretului se va deschide în 6 luni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Casa Tineretului se va deschide în 6 luni

• cel puţin asta promite conducerea Consiliului Judeţean Brăila, bazându-se pe faptul că, în sfârşit, a fost semnat un contract cu o firmă specializată, pentru realizarea instalaţiei anti-incendiu aferente sălii de spectacole • clădirea a fost scoasă din uz din 2015, după incendiul de la “Colectiv”, deoarece nu îndeplinea normele de siguranţă • abia acum, după 4 ani, s-a reuşit demararea lucrărilor necesare • contractul, în valoare de 2,1 milioane de lei, va fi derulat de firma brăileană “Termhidro” SRL

 

Au trecut 4 ani de când cea mai mare sală de spectacole de care dispune Brăila în acest moment, cea din incinta Casei Tineretului a fost închisă pentru public şi, cel mai probabil, va mai trece încă jumătate de an până când aceasta va putea fi  folosită din nou. Vestea bună este că s-a reuşit, în sfârşit, angajarea unei firme pentru realizarea acelui sistem de stingere a incendiilor pe care clădirea nu l-a avut niciodată. Reamintim că sala de spectacole a fost închisă în noiembrie 2015, la scurt timp după tragedia din clubul bucureştean “Colectiv”, unde au ars de vii zeci de oameni. În urma controalelor pornite în toată ţara, s-a constatat că obiectivul de la Brăila nu îndeplinea nici pe departe normele de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI). În fapt, sala de spectacole nici măcar nu fusese prevăzută cu un sistem de stingere a incendiilor şi în cei mai bine de 25 de ani de când fusese dată în exploatare spectatorii din sală şi artiştii de pe scenă au fost în permanenţă supuşi unui mare risc, în cazul izbucnirii unui foc.

Din 2015 şi până în prezent, autorităţile judeţene au încercat în repetate rânduri să remedieze această problemă, însă lucrurile au bătut pasul pe loc, în primul rând din cauză că proiectul iniţial întocmit de o firmă din Bucureşti nu a fost acceptat de specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, pentru că nu respecta în totalitate normele PSI. Proiectul a fost refăcut de mai multe ori până când a primit într-un final avizul ISU. A urmat apoi procedura de licitaţie pentru angajarea unei firme specializate, care de asemenea a trebuit reluată de câteva ori, din lipsă de oferte.

Abia în toamna acestui an a fost încheiat un contract cu o firmă din Brăila care s-a angajat ca în cinci luni de la demararea lucrărilor să pună la punct sistemul de prevenire şi stingere a incendiilor din interiorul clădirii, precum şi să înlocuiască ţevile de apă care fac legătura cu camera tehnică din exterior. În mare, proiectul prevede realizarea unui rezervor la subsolul tehnic al clădirii, de 24 mc, şi un grup de pompare care să deservească exclusiv instalaţia de hidranţi interiori (rezervor alimentat din reţeaua de alimentare cu apă); 4 ACS-uri poziţionate după distribuitorul situat în camera pompierului la etajul 2; şi 9 racorduri de tip Storz pentru alimentarea instalaţiei de la pompele mobile de incendiu. De asemenea, mai trebuie puse la punct şi alte detalii, cum ar fi ignifugarea elementelor de lemn din interior: lambriuri, balustrade etc.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Brăila, lucrările vor fi executate de SC “Termhidro” SRL Brăila, valoarea contractului fiind de 2.131.000 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 21 octombrie, iar firma are la dispoziţie cinci luni pentru a finaliza şantierul.

“Firma care a câştigat licitaţia este într-o organizare de şantier în momentul de faţă. Vor începe prima oară cu lucrările - pentru că vremea încă permite -, de schimbare a ţevilor de la remiza de apă, pe care am făcut-o anul trecut, până la Casa Tineretului. Urmând ca pe perioada iernii să poată lucra în interior. Astfel încât şi această lucrare să fie terminată în termen optim şi să avem Casa Tineretului funcţională. Am cerut Direcţiei Tehnice să facă şi o expertiză în ceea ce priveşte curăţenia din interior, dar şi lucrări de întreţinere pe partea exterioară, astfel încât, în momentul când intrăm cu evenimente acolo, să arate corespunzător. Trebuie să facem o curăţenie exemplară, pentru ca locuitorii judeţului şi municipiului, în momentul când vin la un astfel de spectacol, să aibă parte de condiţii normale şi o sală decentă. Aveau şase luni de zile ca termen de finalizare. Dar se pare că ei au promis că vor termina mai repede. Deci în primăvară - vara anului viitor ar trebui să fie gata”, a declarat preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la sfârşitul lunii octombrie. Deocamdată, lucrările de înlocuire a ţevilor din exteriorul clădirii nu au început, în ciuda faptului că în această săptămână a fost o vreme cât se poate de prielnică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro