Mergi la conţinutul principal

Casa pe credit

O problema spinoasa la ora actuala pentru tinerii care vor sa-si achizitioneze un apartament, data fiind escaladarea cererii de locuinte si oferta redusa pe piata imobiliara, o reprezinta identificarea celei mai avantajoase surse de finantare. Exista doua posibilitati, ambele oferite de banci: creditul cu economisire si creditul clasic.
Pe piata exista doua banci care ofera credite in lei doar dupa o perioada obligatorie de economisire de 18 luni. Este vorba despre Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVBpl). Dobinzile sint fixe pe toata perioada contractului, la creditare (6% la RBL, 5,9% sau 4,5% la HVBLpl), dar si la economisire (la RBL 3%; HVBLpl: 4,5% in primii doi ani, 3% in urmatorii pentru dobinda la credit de 5,9% si 2% pentru dobinda de 4,5%). La RBL exista si o varianta intermediara, care presupune economisire doar pe o perioada de trei luni, conditie in care creditul se acorda cu o dobinda mai mare, de 7,5%.
Cea mai mica dobinda de pe piata la ora actuala pentru creditele imobiliare si cele de nevoi personale este cea oferita de Volksbank, de 5,95%, pe o perioada maxima de 30 de ani. Dobinda se inscrie intr-o oferta promotionala, care a fost valabila pina la sfirsitul lunii februarie.
Perioadele de acordare la creditele clasice ajung pina la 35 de ani.
La HVBLpl, in functie de nivelul sumei depuse si frecventa de economisire, perioada de rambursare a imprumutului poate ajunge pina la 20 de ani. In cazul RBL, exista varianta rapida (cu rambursare in 7 ani), standard (11 ani) si moderata (14 ani).
Daca tinem cont ca sumele imprumutate in sistemul economisire creditare sint mici, termenul mai mic reprezinta un dezavantaj.
La RBL, suma medie la care se incheie contractele de economisire creditare este de 5.500 de euro echivalent, ceea ce presupune un credit de circa 10.000 lei. HVBL, infiintata in septembrie 2005, va acorda credite dupa expirarea celor 18 luni obligatorii de economisire, incepind cu aceasta luna. Suma economisita trebuie sa fie de minimum 40% din valoarea contractului la HVBLpl, iar la RBL de 50%.
Pentru comparatie, DAE la Volksbank pentru un credit de 10.000 de lei, pentru o perioada de 7 ani, ajunge in jurul a 10%. La RBL, pentru aceeasi suma si perioada, la circa 7%. La Volksbank dobinda este variabila, iar la bancile specializate fixa.

Prima de la stat, pentru fiecare membru al familiei

Bancile pentru locuinte ofera ca bonus prima de la stat, un procent de 15% din suma economisita anual, dar nu mai mult de 150 de euro. La o suma economisita de 2.800 de lei intr-un an, prima de la stat este de 420 de lei. Valabil pentru ambele banci specializate, o familie de 4 membri poate deschide patru conturi diferite si, de asemenea, poate primi patru prime de la stat.
In momentul in care familia se decide pentru credit, contractele se pot cumula intr-unul singur, sumele economisite se aduna si se acorda un imprumut corespunzator sumei respective. Sistemul pare avantajos pentru cei care imprumuta sume mici, prima anuala de 150 de euro estompind dobinzile reduse pe segmentul de economisire.
In cazul in care chiar intentionati sa va achizitionati o locuinta prin sistemul de economisire-creditare, pierderile rezultate din imobilizarea banilor o perioada mai lunga ar putea sa anuleze efectul unei DAE mai mici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu