Mii de case, pe punctul de a fi retrocedate
La aceasta data, Primaria are "pe rol" peste 3.000 de dosare privind retrocedarea unor imobile din municipiu, dosare in care se aplica noile prevederi legislative.
In decembrie 2005, Legea 247 a modificat Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor abuziv confiscate, asa incit s-au simplificat procedurile, iar in cazul imobilelor in care functioneaza institutii de interes public, de invatamint, sanatate ori socio-culturale, nu mai functioneaza acordarea obligatorie de plati reparatorii. Potrivit art.16 din Legea 10/2001, modificata, "imobilele se restituie fostilor proprietari sau, dupa caz, mostenitorilor acestora, cu obligatia de a mentine afectatiunea (chiria - n.r.) pe o perioada de pina la trei ani sau, dupa caz, pina la cinci ani". Potrivit aceluiasi act normativ, in cazul In care proprietarul pune la dispozitie un alt imobil corespunzator, care respecta normele si cerintele legale incidente desfasurarii In conditii adecvate a activitatii, utilizatorul este obligat ca, In termen de 90 de zile, sa procedeze la eliberarea imobilului. Mai nou, evaluarea imobilelor, pentru stabilirea cuantumului platilor reparatorii revine autoritatii centrale, iar autoritatea locala, in cazul de fata Primaria Braila, nu mai are atributii decit in emiterea de dispozitii: de restituire in natura sau de acordare de despagubiri. Secretariatul Comisiei Centrale de Aplicare a Legilor Proprietatii, din capitala, decide, efectiv, definitiv si irevocabil, in lipsa unei hotariri judecatoresti. Practic, noua acceptiune legislativa asupra proprietatii, repara fapte comise in '49, insa bulverseaza total activitatea comisiilor locale de retrocedare a imobilelor, tocmai fiindca o serie de dosare deja solutionate se vor intoarce de unde au plecat, mostenitorii renuntind la platile reparatorii, pe ultima suta de metri, in schimbul imobilelor in natura, ale caror valori de piata depasesc cu mult cuantumul platilor propuse de autoritati.
"La nivel local nu se mai fac evaluari, ci doar se stabileste daca notificatorul (cel care cere - n.r.) are calitate, se stabileste situatia juridica a imobilului si, eventual, se motiveaza de ce nu se restituie in natura, fiindca esenta legii este, acum - daca imobilul exista, indiferent de modul sau de utilizare - restituirea in natura. Avem peste 3000 de asemenea dosare si, implicit, tot atitea imobile care vor fi restituite, probabil, fostilor proprietari", ne-a declarat Sorina Bosoanca, director al Directiei Administratiei Publice Locale din cadrul Primariei municipiului Braila.
Casa "Alexiu", actuala Casa de Cultura, evaluata la 2,8 miliarde lei, in 2004
In toate cazurile, doar pina la 20 iulie a.c., fostii proprietari mai au termen sa invoce noua lege pentru a-si recupera imobilele, insa, din informatiile de la Primarie, cei mai multi dintre acestia s-au miscat, deja, in acest sens, ceea ce inseamna ca pina la finele acestui an, aproximativ 3000 de case din municipiu vor avea stapini noi.
In contextul in care administratia locala nu are bani sa plateasca chirii cite 3-5 ani pentru cladirile in care functioneaza institutii publice, legea arunca "bomba" in curtea Primariei, alesii locali fiind nevoiti sa gaseasca repede solutii pentru mutarea institutiilor publice. Or spatiul locativ din inventarul Primariei este redus, Directia Serviciilor Publice avind in administrare atitea cladiri cit sa le numeri pe degete. In situatia de a fi eliberate cit mai repede sint, la aceasta data, mai multe imobile din situl istoric, intre care Casa de Cultura, Teatrul de Papusi "Carabus", Starea Civila, dar si Galeriile "Emilia Dumitrescu". Casei de Cultura ii inceteaza, la 1 iulie, contractul de inchiriere cu Directia Serviciilor Publice, urmind ca de la aceasta data, noul proprietar sa-si intre in drepturi. "Am primit si noi o notificare in acest sens si am notificat, la rindul nostru, Casa de Cultura", ne-a declarat Emilena Huiu, director al Directiei Serviciilor Publice, din cadrul Primariei Braila. Povestea Casei de Cultura, monument istoric, atestata documentar pentru prima data in 1927 ca si "Casa Alexiu", casa de boieri, a inceput in anii 2000, cind doi frati, Niculescu, au cerut cladirea, ca mostenitori ai fostului proprietar. "Situatia Casei de Cultura a fost solutionata prin doua dispozitii, una in 2001, alta in 2004, prin care se acordau plati reparatorii, dupa o evaluare, de 2.818.376.863 lei, insa odata cu aparitia Legii 247, mostenitorii au cerut reanalizarea dosarului, iar in mai 2006, imobilul a fost restituit in natura", a adaugat Sorina Bosoanca. Din aceeasi sursa am mai aflat ca Primaria incearca sa mute fie Casa de Cultura, fie Teatrul de Papusi "Carabus", monument istoric de asemenea, in fostul Cinematograf "Pescarus", din Cartierul Viziru, din spatele Scolii nr. 28. Hotarirea de trecere a cladirii cinematografului din domeniul privat al statului in domeniul public al municipiului abia a trecut, vineri, 30 iunie, prin Consiliul Local Municipal. Exista deja un acord de principiu si al Ministerului Culturii, insa Guvernul urmeaza sa emita o hotarire in acest sens. Potrivit ultimei evaluari, cinematograful este amplasat pe 356 mp si costa peste 2,5 miliarde de lei, avind 355 locuri plus anexe. Oricum, cladirea cinematografului arata jalnic, iar pentru a deveni functionala necesita reparatii de miliarde de lei. "Deocamdata, institutia primarului a purtat discutii cu Ministerul Culturii, in proprietatea caruia se afla cinematograful. Cred ca este o solutie mai buna aceasta de a prelua o cladire cu titlu gratuit si de a investi in ea, decit sa mentinem Casa de Cultura, pentru citiva ani, cu chirie, in Casa “Alexiu”. Cartierul Viziru este un cartier bun. Adevarat ca acea cladire trebuie renovata", a mai spus Bosoanca.
Sansele actului de cultura, in Viziru, fara sanse
Intrebat despre consecintele unei eventuale mutari, Mircea Ciucasu, director al Casei de Cultura Braila, a replicat: "Este un deznodamint pe care il anticipam demult. Consecintele? Ramine de vazut. In opinia mea, solutia vehiculata, Cinematograful “Pescarus”, este un paliativ. Domnul primar Cibu mi-a spus, saptamina trecuta, ca aceasta este solutia de lucru pentru Casa de Cultura. Dupa cite stiu eu, imobilul situat in Cartierul Viziru arata deplorabil si necesita investitii serioase pentru a capata fata pe care o impune un sediu central de institutie publica. Anticipez ca schimbarea amplasamentului sediului institutiei va avea consecinte negative asupra fluxului cursantilor din cadrul Universitatii Populare (parte integranta a Casei de Cultura - n.r.) si implicit in veniturile extrabugetare obtinute din taxele percepute. Cursurile Universitatii sint urmate anual, in medie, de peste 300 de persoane, numar care, cred eu, va scadea considerabil. Am cautat insa si un lucru bun in aceasta preconizata mutare. Singurul lucru bun este sala cinematografului, care ar putea deveni o excelenta sala de spectacole, lucru ce ii lipsea foarte mult Casei de Cultura. Insa, repet, este nevoie de foarte multi bani. Iar cind e vorba de alocarea de bani, eu unul sint foarte sceptic. De ce? Este de ajuns sa va spun ca, in anul de gratie 2006, deci in mileniul III, inca mai exista institutii care nu dispun de apa curenta si de grupuri sanitare. Concret, este vorba despre filialele din Chercea si Radu Negru ale Casei de Cultura".
Si Teatrul de Papusi "Carabus", ca si Galeriile "Emilia Dumitrescu" vor fi mutate. Primaria inca nu stie unde. "Se cauta solutii", este raspunsul unanim al alesilor locali. Starea Civila va fi mutata, cel mai probabil, pe Str. Vapoarelor, in centrul vechi. In cazul teatrului, etajul a fost deja retrocedat, iar cind se discuta si problema parterului, unde inca mai lucreaza papusarii, a murit proprietarul. Acum, unul dintre mostenitori face succesiunea si cere si parterul. Dosarul este pe rolul instantei. Retrocedarea teatrului este, de fapt, doar o chestiune de timp, fiindca si in acest caz functioneaza aceleasi modificari legislative.
Pentru Galeriile "Emilia Dumitrescu", in care autoritatile au si investit, in ultimii ani, foarte multi bani, Primaria s-a judecat pina la Curtea Suprema, pe vechea lege, insa, acum, odata cu noua lege, spatiul va fi retrocedat. Lucrarile pictoritei au fost deja date jos din cui, or una dintre conditiile regretatei pictorite Emilia Dumitrescu, pentru ca Primaria sa pastreze picturile, a fost aceea ca tablourile sa fie expuse intr-un spatiu decent. Altfel, mostenitorii artistei le pot revendica.