• incendiile de vegetație uscată pot scăpa oricând de sub control, avertizează pompierii brăileni, care s-au confruntat cu patru astfel de situații în primele două zile ale acestei săptămâni • la sfârșitul săptămânii trecute, sute de baloți de paie s-au făcut scrum în incinta fostului CAP Galbenu, pe fondul unui incendiu provocat, din câte se pare, intenționat
A început sezonul incendiilor de vegetație uscată, iar cei care ”se joacă” cu focul își pot pierde agoniseala de o viață. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în dimineața zilei de marți, 2 iulie, în localitatea Mărașu din Insula Mare a Brăilei, unde un localnic a aprins niște resturi vegetale și a lăsat focul nesupravegheat. Flăcările s-au extins până la casa de locuit a cetățeanului imprudent. După cum transmit pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, au ars locuința, în suprafață de circa 60 metri pătrați, cu bunurile aferente, precum și vegetația uscată de pe circa 400 metri pătrați din curtea cu pricina. Nu au fost victime.
Totodată, în perioada 2 iulie, ora 7.00 - 3 iulie, ora 7.00, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a patru incendii de vegetație uscată, mărăciniș și miriște. Astfel, în municipiul Brăila au ars trei hectare de vegetație uscată și mărăciniș, la Însurăței și Făurei au fost incendii de vegetație uscată, iar pe raza localității Lacu Sărat a ars o miriște pe o suprafață totală de circa un hectar.
”Cauza probabilă predominantă care a dus la producerea incendiilor de vegetație a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor sau fumatul în locuri neamenajate”, transmit reprezentanții ISU.
Tot în condiții de temperaturi caniculare, un incendiu a scăpat complet de sub control, sâmbătă, 29 iunie, în incinta fostului CAP din localitatea Galbenu. Pompierii de la Făurei și Ianca s-au deplasat la fața locului cu trei autospeciale de stingere, iar pompierii voluntari din Galbenu au ajutat cu un buldoexcavator.
”În momentul ajungerii la locul intervenției incendiul se manifesta generalizat la cca. 400 de baloți lucernă, circa 100 de baloți paie, circa 100 baloți ovăz cu mazăre. Nu a existat pericol de propagare la grajdurile cu animale. Cei 600 de baloți au ars în totalitate, fiind salvate grajdul de animale și 130 de bovine. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul. Incendiul a fost lichidat duminică în jurul orei 12.30, neînregistrându-se victime”, precizează ISU.
Pompierii reamintesc că, pentru siguranţa populației și a bunurilor acestora, se impune aplicarea următoarele minime măsuri: nu se aprinde focul în zone cu vegetație uscată, culturi, miriște sau în zonele împădurite şi pe timp de vânt; resturile de țigară pot genera incendii, de aceea nu trebuie aruncate oriunde!
”Reamintim cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești”, mai transmite ISU ”Dunărea” Brăila.