Caruz nu dă doi bani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caruz nu dă doi bani

* Comisia de Supraveghere care monitorizează realizarea angajamentelor asumate avertizează că după 31 decembrie a.c., vor începe procedurile pentru închiderea activităţii firmei în cauză * între timp, familia Caruz încearcă subterfugii legale, pentru a scăpa de obligaţiile de mediu: a iniţiat procedura de concordat preventiv, fază premergătoare procedurii de insolvenţă

Deşi brăilenii se plâng de ani de zile, în fiecare vară, de mirosul pestilenţial emanat de halele sale, rezolvarea problemelor de mediu nu reprezintă nicidecum o prioritate pentru "Complexul de Porci" Brăila SA, firmă patronată de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz. Controlul anual efectuat, la sfârşitul lunii iunie a.c., de Comisia de Supraveghere care monitorizează realizarea investiţiilor prevăzute în autorizaţia de mediu, a relevat faptul că graficul de execuţie nu este respectat. Din comisia respectivă fac parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Administraţiei Naţionale "Apele Române", Consiliului Judeţean Brăila, Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Brăila. Toţi aceştia au constatat că nu se lucrează nici la modernizarea staţiei de epurare şi nici la extinderea reţelei de canalizare din cadrul crescătoriei de porci, lucrări prevăzute pentru perioada ianuarie - octombrie 2011. Nici măcar studiul de fezabilitate pentru aceste investiţii, ce trebuia realizat până pe 15 ianuarie 2011, nu era gata la data efectuării inspecţiei. În atari condiţii, este greu de crezut că firma lui Caruz va respecta prevederile autorizaţiei de mediu, potrivit cărora până pe 31 decembrie 2011 trebuie să finalizeze o serie de investiţii, astfel încât să nu mai polueze Dunărea cu dejecţiile animalelor, respectiv să reducă disconfortul olfactiv generat de proasta gestionare a acestor deşeuri. "Nerespectarea planului de măsuri, până la termenul stabilit, 31 decembrie 2011, va conduce la începerea procedurilor legale de încetare a activităţii societăţii", se arată într-o notă de avertizare emisă de Comisia de Supraveghere. Cu alte cuvinte, dacă până la sfârşitul anului nu se vor finaliza toate investiţiile promise de Gheorghe Caruz, crescătoria de porci de lângă Brăila ar trebui închisă.
00caruz1După cum v-am mai informat în numeroase rânduri, Caruz şi-a luat angajamentul de a realiza, la "Complexul de Porci" Brăila SA investiţii de circa 815.000 euro, pentru a pune la punct tehnologii de protejare a mediului înconjurător. Alocarea acestor bani nu trebuia făcută de azi pe mâine, ci i s-a dat un termen pentru conformare mai mult decât generos. Practic, conducerea "Complexului de Porci" Brăila SA a avut la dispoziţie perioada 2004 - 2011, pentru a implementa planul de investiţii pentru mediu. Termenele limită de realizare a respectivelor investiţii au fost negociate direct cu forurile europene, în perioada când România se pregătea să adere la Uniunea Europeană. Astfel, s-a pornit de la investiţii minore, în primii ani ai perioadei de tranziţie ce i-a fost acceptată "Complexului de Porci": 6.000 euro, în 2004; 1.600 euro, în 2005 şi 7.300 euro, în 2006. Din 2007, planul de investiţii a început să cuprindă sume substanţiale - 50.000 euro, în 2007; 250.000 euro, în 2008; 150.000 euro, în 2009; 150.000 euro, în 2010 şi 200.000 euro, în 2011. Comisarii de mediu brăileni au urmărit constant realizarea investiţiilor şi, până în 2008, n-au depistat abateri de la grafic. În 2009, însă, firma controlată de Gheorghe Caruz n-a mai respectat termenii autorizaţiei de mediu. Garda de Mediu a constatat că nu s-a respectat termenul limită pentru realizarea unui bazin de aerare şi a staţiei de suflante aferente respectivului bazin. Din acest motiv, "Complexul de Porci" a fost amendat, în luna martie a anului trecut, cu suma de 75.000 lei (750 milioane de lei vechi). La acea dată, Gheorghe Caruz ne declara că nu a mai continuat investiţiile pentru că intenţionează să implementeze o nouă tehnologie care să rezolve problema mirosului. "Este vorba despre o staţie de epurare revoluţionară, cum nu mai există în momentul de faţă în România. Practic, cu această soluţie implementată după studii de ultimă oră făcute în America, în Dunăre nu vor mai ajunge deloc substanţe poluante, iar mirosul va fi înlăturat complet. Este o lucrare foarte mare, ce presupune schimbarea sistemului de aducţiune a apei şi a sistemului de canalizare din cadrul complexului", ne explica, în martie 2010, patronul "Complexului de Porci".

00caruz2Tot felul de manevre

Cum era de aşteptat, investiţia promisă a rămas doar la stadiul de intenţie. În schimb, familia Caruz a făcut alte mişcări, parcă menite să eludeze angajamentele de mediu asumate faţă de Uniunea Europeană. Astfel, în vara anului 2010, o parte din activele "Complexului de Porci" Brăila SA - la care figurează ca acţionari Gheorghe Caruz, fiul acestuia, Sorin, şi alte două rude - au fost vândute firmei "Complexul de Creştere a Porcilor" SRL. Acestea au rămas, însă, tot în posesia familiei Caruz, deoarece asociat unic al "Complexului de Creştere a Porcilor" este Sorin Caruz, fiul lui Gheorghe Caruz. Ca şi cum nu ar fi existat planul de investiţii de mediu negociat cu Uniunea Europeană, "Complexul de Creştere a Porcilor" a încercat să obţină o nouă autorizaţie integrată de mediu. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediul Galaţi a respins, însă, această solicitare. "Singurul document valabil rămâne planul de conformare emis pentru «Complexul de Porci» Brăila SA, care expiră la sfârşitul anului 2011. Din acest motiv, «Complexul de Creştere a Porcilor» nu poate funcţiona. Dacă descoperim că acest SRL îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţiile prevăzute de lege, o să aplicăm amenzile de rigoare", ne-a declarat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila. Aceasta ne-a spus că la ultimul control, efectuat în luna mai a acestui an, comisarii de mediu nu au depistat activităţi ilegale din partea "Complexului de Creştere a Porcilor" SRL. În schimb, i-a fost aplicată o sancţiune de 75.000 lei (750 milioane de lei vechi) vechii firme, "Complexul de Porci" SA, deoarece s-au depistat scurgeri de dejecţii lichide din sistemul de canalizare al societăţii - acelaşi sistem de canalizare ce ar fi trebuit modernizat pe parcursul acestui an, dar care încă nu a intrat în reparaţii. Conducerea crescătoriei de porci a contestat această amendă, refuzând să o plătească.
Între timp, aşa cum v-am mai informat, Caruz a iniţiat la tribunal procedura de concordat preventiv a "Complexului de Porci" Brăila SA. Este o fază premergătoare procedurii de insolvenţă a societăţii. Se pare că, prin aceste manevre, se doreşte "fentarea" obligaţiilor de mediu, astfel încât firma să poată funcţiona în continuare, chiar dacă nu realizează investiţiile asumate până la 31 decembrie, aşa cum fusese înţelegerea. Justiţia urmează să se pronunţe faţă de cererea formulată de familia Caruz. Emiterea unei decizii a fost amânată pentru luna septembrie, după vacanţa judecătorească.
"Din punctul nostru de vedere, singurul lucru după care ne ghidăm rămâne, deocamdată, planul de conformare asumat cu Uniunea Europeană. Urmează să vedem ce răspuns va da justiţia. Oricum, dacă acest plan va rămâne în vigoare şi nu va fi dus la îndeplinire până pe 31 decembrie, vom propune suspendarea activităţii. O decizie finală în acest sens va fi luată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi", ne-a explicat comisarul şef Daniela Agache.
Reporterul nostru l-a contactat telefonic pe Gheorghe Caruz pentru a-i solicita un punct de vedere faţă de cele relatate mai sus. "Sunt în concediu acum", ne-a spus omul de afaceri, fără alte comentarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro