Brailenii ar putea sa se opuna functionarii porcariei
Interesant este ca, daca se ajunge la revizuirea autorizatiei, s-ar putea organiza o dezbatere in cadrul careia opinia publica sa-si poata exprima obiectiile privind functionarea unui astfel de obiectiv. Cu siguranta, de data asta se vor gasit multi braileni interesati sa-si spuna punctul de vedere. In urma cu trei ani, cind "Complexul de Porci" Braila a primit actuala autorizatie integrata de mediu, majoritatea participantilor la dezbaterea publica au afirmat ca nu au nimic impotriva ca unitatea sa functioneze. Singurii care au exprimat opinii contrare au fost reprezentantii organizatiilor ecologiste "Eco Alpex 024" si "Arin". Acestia au avut, insa, surpriza neplacuta sa fie pur si simplu imbrinciti afara din sala de cei cu opinii "pro", pe care i-au acuzat ulterior ca erau chiar angajati ai lui Gheorghe Caruz.
De altfel, unei alte societati de pe platforma Baldovinesti, "Caruz" SA, ce are ca obiect de activitatea cresterea scroafelor pentru reproductie, ii expira autorizatia de mediu chiar luna aceasta iar in noiembrie a.c. trebuie sa si-o reinnoiasca. Potrivit procedurii, va avea loc o dezbatere publica iar brailenii sint liberi sa se impotriveasca functionarii obiectivului. Specialistii de mediu spun, insa, ca problema mirosului provine de la "Complexul de Porci", ori aceasta are autorizatie pina in 2011. Autorizatie ce poate fi doar revizuita, daca ARPM Galati dispune acest lucru, in maniera prezentata mai sus.
Actuala autorizatie, negociata de Caruz la marea arta
Dupa cum v-am informat in repetate rinduri, "Complexul de Porci" a primit o autorizatie integrata de mediu, dupa ce patronatul si-a luat angajamentul ca, pina in 2011, va investi aproape un milion de euro, pentru modernizarea tehnologiilor de lucru, astfel incit sa nu mai polueze mediul inconjurator. Masurile asumate atunci de Gheorghe Caruz se refera, de fapt, la aspecte ce tin de poluarea Dunarii sau a solului, problema mirosului fiind lasata in plan secundar. Ca un bun om de afaceri, Caruz respecta cu strictete angajamentul asumat stiind ca, daca este prins ca nu face la termen investitiile prevazute, i se poate inchide unitatea. Numai ca planul de investitii pe care l-a negociat a prevazut sume modice pentru problemele de mediu, in primii ani de derulare. E vorba de 1.600 euro, in 2005, sau 7.300 de euro, in 2006. Anul acesta suma prevazuta in programul de conformare este de 50.000 si abia de la anul vor incepe grosul investitiilor, cu sume de ordinul a 250.000 euro. Gheorghe Caruz se dovedeste, asadar, un bun negociator, care tine cu dintii la valoarea banilor. Iar asta in contextul in care bilanturile contabile depuse la Ministerul Finantelor arata ca, in perioada 1999-2006, "Complexul de Porci" Braila SA a dat un profit net cumulat de 337 miliarde de lei vechi, adica aproximativ 10 milioane de euro, raportat la un curs mediu stabilit de Banca Nationala a Romaniei. Anul trecut, unitatea patronata de Caruz figureaza in evidentele Ministerului Economiei si Finantelor cu un profit net de 85,9 miliarde de lei vechi, adica 2,44 milioane de euro.
Se stringe latul
Demersurile incepute de Garda de Mediu Braila, pentru revizuirea autorizatiei de mediu in baza careia functioneaza "Complexul de Porci" Braila SA dovedeste ca, sub presiunea tot mai puternica a opiniei publice, oamenii legii sint tot mai drastici cu unitatea respectiva. In urma cu o luna, comisarii de mediu au amendat crescatoria de porci cu 100.000 lei (un miliard de lei vechi), dupa ce au constatat ca balegarul nu este depozitat corespunzator. De asemenea, pe parcursul verii, Garda i-a impus "Complexului de Porci" sa angajeze un laborator pentru stabilirea emisiilor poluante la gardul unitatii. "Analizele au fost efectuate de laboratorul "Uzinsider Engineering" Galati si a stabilit ca valoarea limita a indicatorului amoniac, stabilita prin STAS 12574/1987 “Conditii de calitate pentru aerul din zone protejate” este depasita de 2,5 ori in zona halelor de ingrasare (latura de nord a unitatii) si de 5 ori in zona paturilor de uscare si tratare a dejectiilor (latura de sud-est a amplasamentului", ne-a explicat conducerea Garzii de Mediu Braila.
In ciuda acestor evidente, Gheorghe Caruz ne-a declarat, la vremea respectiva, ca mirosul din oras nu provine de la porcii sai ci de la animalele crescute in gospodariile populatiei, de la canalizarile fara capac si de la Combinatul "Sidex" Galati. Mai nou, patronul "Complexului de Porci" refuza sa mai discute cu reporterii nostri. Ieri, cind s-a incercat obtinerea unui punct de vedere in legatura cu masura revizuirii autorizatiei de mediu propusa de Garda de Mediu, Gheorghe Caruz si-a inchis telefonul, dupa ce a realizat ca este sunat de un reporter al "Obiectiv".
Pe de alta parte, insa, pe adresa redactiei sosesc "drepturi la replica", dubioase, fara antet si numar de telefon al faxului de origine. Un astfel de document, semnat de dr. Mihai Predescu, ce se prezinta a fi "Director de Laborator", fara a preciza, insa, despre ce laborator este vorba, s-a dorit a fi o replica acida la articolul publicat in ziarul nostru, referitor la depasirile valorilor de amoniac consemnate de Garda de Mediu. "S-au gasit concentratii de amoniac de 1 ppm (parti per milion) si 2 ppm dar in jurul halelor de porci concentratia maxima admisa in aer este de 26 ppm. Este normal ca in orice crescatorie mare de animale, indiferent de specie, sa existe anumite concentratii de gaze nocive, emise pe parcursul fluxului tehnologic, motiv pentru care se fac mari eforturi financiare ca, etapizat, prin masurile luate, concentratia acestora sa se reduca. Dar aceste lucruri nu se pot realiza peste noapte si nu se fac datorita articolelor din ziare, care nici macar nu sint “obiective”, ci datorita unui program cu diferite etape de finantare si executie, care deja se desfasoara si care in final va aduce la o armonie perfecta intre cresterea animalelor - mediu - om, deziderat pe care il urmareste unitatea in mod continuu. Deci trebuie sa fie clar pentru toti locuitorii Brailei ca nu poate fi vinovat pentru mirosul din oras numai Complexul de Porci", se arata in dreptul la replica semnat de dr. Mihai Predescu, probabil un foarte bun prieten, sau angajat, al lui Gheorghe Caruz.