Judecători care iau mită, procese de "injustiţie", poliţişti în complicitate cu hoţii. Toate aceste acuzaţii grave la adresa justiţiei şi a poliţiei au fost aduse public, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Brăila, de către omul de afaceri Gheorghe Caruz. Aflat în vizorul Gărzii de Mediu şi al Poliţiei după neregulile depistate la firmele sale, patronul miliardar i-a cerut prefectului, în acelaşi cadru oficial, să intervină în actul de justiţie, considerând că nu i se face dreptate în instanţă. Pe de altă parte, acuzând ziariştii că i-au stricat imaginea publică prin articolele referitoare la mirosul insuportabil degajat de crescătoria sa de porci, Caruz a ţinut să anunţe public că a dat în judecată ziarul "Obiectiv- Vocea Brăilei" şi cere daune morale de 2 milioane de euro.
Solicitare halucinantă, făcută într-un cadru oficial, prefectului judeţului Brăila: imixtiune în actul de justiţie! Cererea a fost făcută în cadrul ultimei şedinţe de Dialog Social de la Prefectură, de către omul de afaceri Gheorghe Caruz. Acesta a lansat un atac virulent atât la adresa justiţiei, cât şi a poliţiei, aducând grave acuzaţii de corupţie şi de complicitate cu infractorii. Patronul miliardar s-a lamentat de situaţia în care au ajuns firmele sale, sancţionate cu amenzi usturătoare de către Garda de Mediu pentru deficienţele constatate periodic, învinuind pe toată lumea pentru acest lucru. "Mă simt vânat, mă simt umilit de unii care nu doresc decât să închidă firmele şi să mă distrugă pe mine. Nu este posibil să se întâmple ce se întâmplă astăzi. Am dat afară, numai în perioada asta, 600 de persoane şi sunt pe cale să mai dau afară încă 600. De la două mii şi ceva de salariaţi, cred că voi ajunge la sub o mie, pentru că, în loc să fiu sprijinit, sunt lovit în permanenţă", a afirmat Caruz. Considerându-se nedreptăţit de justiţie, patronul a adresat acuzaţii la adresa unor judecători care ar lua hotărâri fără respectarea legii. "La judecată, dacă cineva mă dă în judecată, li se dă o lună de zile termen, dacă eu dau în judecată, mi se dă la trei- patru luni. Toate hotărârile, aproape toate, date de unii judecători, sunt date fără respectarea legii", a spus Gheorghe Caruz. Afirmaţia sa a fost imediat amendată de către prefectul Dumitru Popa. "Nu puteţi să vă pronunţaţi dvs. asupra a ce spune un judecător. Ce spune un judecător şi o sentinţă rămasă definitivă, că-ţi convine sau nu-ţi convine, trebuie dusă la îndeplinire. Asta e legea în România", i-a atras atenţia prefectul. Cu toate acestea, Caruz a continuat să-şi susţină punctul de vedere, dând ca exemplu situaţia în care a vrut să facă o divizare a societăţii, pe motiv că aşa nu va trimite atât de mulţi oameni în şomaj. "Deşi legea este foarte clară, că la divizare nu se poate opune numeni, numai acţionarii hotărăsc, surpriză, de râsul curcilor: o hotărâre că nu s-a aprobat divizarea. Mai mult decât atât, în loc să trimită dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel Galaţi, dosarul este ţinut aici, la Brăila, fără niciun motiv de atâta timp, s-a depăşit termenul. Acesta nu este proces de justiţie, este un proces de injustiţie, domnule prefect, şi este un lucru care, dacă noi nu vom interveni şi vom lăsa ca unii să-şi facă treaba...", a spus Caruz. Sesizând că omul de afaceri are intenţia de a propune o imixtiune în actul de justiţie, prefectul a cerut pe loc explicaţii: "Vreţi să intervenim în procesul de justiţie? Să clarificăm ce înseamnă «noi», cei care să intervenim?". Răspunsul a fost fără echivoc: "Noi, pornind de la dvs, la prim-ministru, la preşedinte", a spus Caruz. Replica prefectului a fost la fel de tranşantă: "Atunci nu o să aveţi în mine un partener pentru aşa ceva".
Poliţişti acuzaţi de complicitate cu hoţii
Omul de afaceri nu a renunţat însă la acuzaţii, aduse, de data aceasta, poliţiei. Gheorghe Caruz susţine că daunele înregistrate la firmele sale din cauza furturilor sunt de ordinul miliardelor de lei săptămânal, dar că hoţii rămân nedepistaţi pentru că "sunt mână în mână cu unii poliţişti". "Şi-am să vă dau un exemplu: se întoarce şeful de la depozitele de cereale şi găseşte dimineaţa în curte balegă de cal la uşă. Şi spune «d-le, cum a putut să intre, totul este închis cu lacăt. Intră, deschide şi observă că s-au furat cereale de acolo. Cel lacom a pus vreo 5 tone de cereale pe căruţă şi când a coborât în sat, în Tichileşti, s-a răsturnat căruţa. A spart gardul unui om, s-a făcut numai porumb pe acolo, toată lumea a ştiut, a venit şi i-a reparat gardul omului, iar poliţia nu a descoperit nici astăzi pe făptaş. Ce concluzii să trag?", a spus Caruz. Acesta susţine că hoţii au băgat frica în populaţie, deoarece se laudă cu nume ale unor angajaţi din poliţie, aceasta fiind cauza pentru care nimeni nu vrea să dea declaraţii la poliţie, chiar dacă au informaţii despre anumite furturi. "S-a ajuns până acolo că găştile de hoţi din Brăila au atâta forţă şi atâta frică bagă în populaţie pentru că se laudă cu nume din poliţie. Au oameni în poliţie, care-i anunţă la orice moment pentru că altfel nu se explică. S-au dus acasă, i-au bătut pe unii care au fost corecţi. Unii din oamenii mei au trebuit să plece din judeţ. Deşi am rugat, domnule, nu deconspiraţi numele, cine spune, vă rog să fie secret, pentru că se duc peste el. S-au dus peste el acasă, au vrut să-l omoare, noroc că a avut altă ieşire la uşă. A venit la mine şi mi-a spus: trebuie să plec din judeţ, ăştia mă omoară, iar dumneavoastră nu mă puteţi păzi", a relatat Caruz.
Prezent la şedinţă, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, comisar Adrian Glugă, a respins de la început acuzaţiile omului de afaceri, potrivit căruia hoţii ar fi mână în mână cu poliţiştii. Gheorghe Caruz a revenit, precizând că s-a referit la unii poliţişti, nu la toţi. "Dacă 90 la sută sunt cinstiţi şi unu la sută, doi la sută sunt necinstiţi, de aceea am spus unii poliţişti. Nici la justiţie nu am spus că sunt toţi implicaţi. Sunt unu - doi care iau şpagă. Asta e realitatea. Ce să facem?", a afirmat patronul brăilean.
Adjunctul IPJ Brăila a precizat că justiţia se face pe probe, nu pe vorbe ale unor persoane care nu-şi asumă răspunderea unor declaraţii. "Dacă avem probe, vă asigur că trimitem dosarele acolo unde trebuie, în instanţă, prin intermediul Parchetului, facem propunerile de rigoare. Dacă probatoriul nu poate fi administrat şi una dintre cauze o reprezintă lipsa spiritului civic, în sensul că nimeni nu vine să spună, să declare, nimeni nu poate să-l forţeze, inclusiv pe angajatul dvs, să declare ceea ce v-a spus dvs, informal", a afirmat comisarul. Acesta i-a spus lui Caruz că ar trebui să-şi asigure o pază mult mai bună firmelor sale, în condiţiile în care omul de afaceri a recunoscut că propriii angajaţi, chiar şi cei de la pază, sunt complici la furturi. "A treia problemă, tot în contextul acesta mă simt dator să o spun, este următoarea: aşa cum fermierii îşi păzesc lanurile, pe timp de vară, toamnă, şi fac nişte eforturi fantastice, aşa cum fiecare dintre noi ne păzim bunurile proprii, sunt convins că şi dvs aţi putea să o faceţi la un standard mult mai ridicat", a declarat Adrian Glugă.
"Ceea ce trebuia şi trebuie să faceţi, părerea mea, este că ar fi trebuit să interveniţi pentru că bătaia de joc este foarte mare"
Deşi prefectul i-a atras atenţia că a monopolizat cu probleme personale discuţia la care toţi partenerii de dialog social aveau dreptul să-şi exprime nemulţumirile, Gheorghe Caruz a continuat cu învinuirile. "Astea sunt lucruri personale, dacă aveţi ceva de reproşat poliţiei, o să discutăm separat, nu monopolizăm discuţia, aţi intrat în amănunt. Dreptatea v-o face justiţia, aşa se face într-un stat de drept", a afirmat Dumitru Popa. "Cum poate face dreptate dacă justiţia dă neînceperea urmăririi penale pentru cel pe care l-am dat în judecată, că nu se confirmă faptul, deşi porcii lipsesc. Explicaţi-mi şi mie", a fost replica lui Caruz. Acesta a insistat în continuare pe ideea sa, aceea că prefectul ar fi trebuit să intervină în actul de justiţie. "Ceea ce trebuia şi trebuie să faceţi, părerea mea este că ar fi trebuit să interveniţi pentru că bătaia de joc este foarte mare. Nu ştiu dacă e în politică, în sfârşit, dar anul trecut am primit 75 miliarde lei amendă şi penalităţi. Cum pot eu să plătesc 75 miliarde?", s-a lamentat omul de afaceri. Acesta a declarat că a plătit până acum la bugetul statului, în fiecare an, 350 miliarde lei, însă crede că la anul nu va mai plăti nici 30 miliarde lei, având în vedere situaţia financiară a firmelor, la care s-a înjumătăţit numărul de angajaţi, ceilalţi fiind trimişi la şomaj. "La 10 milioane lei, înmulţiţi-i cu numărul lor şi vedeţi ce pierdere este pentru Brăila. Şi mă întrebaţi, dacă lăsăm treburile aşa, unde se ajunge? În loc să fiu sprijinit, că am creat atâtea locuri de muncă, sunt hulit şi împroşcat cu noroi, pe nedrept. Nu am stabilit eu complexul ăsta în Brăila ca să fiu vinovat de anumite zile când e miros în oraş", a afirmat Gheorghe Caruz.
Caruz vrea 1 milion de euro de la ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei"
În aceeaşi şedinţă publică, omul de afaceri a învinuit şi ziarul nostru că ar fi stârnit oprobiul public împotriva sa, prin publicarea unor articole referitoare la problemele de poluarea mediului cauzate de firmele sale, cea mai resimţită de brăileni fiind cea a mirosului insuportabil degajat în oraş de la crescătoria de porci. "Să se ajungă pe site-urile de socializare să se scrie să fiu omorât, să fiu linşat", a afirmat Caruz. Acesta a ţinut să anunţe public faptul că a dat în judecată ziarul "Obiectiv Vocea Brăilei", acuzându-i pe ziarişti că i-ar fi adus prejudicii imaginii publice, pentru care a cerut şi daune morale. "Pe cei de la «Obiectiv» i-am dat acum în judecată şi le-am cerut 2 milioane de euro". În realitate, în cererea de chemare în judecată, valoarea daunelor cerute ziarului nostru de Caruz este de 1 milion de euro.
Caruz spune că directorii săi sunt ameninţaţi de mafioţi!
La sfârşitul anului trecut, cantităţi foarte mari de cadavre şi resturi de porci au fost găsite îngropate sau aruncate pur şi simplu printre halele dezafectate ale fermelor în cauză. În loc să fie incinerate, aşa cum cere legea, cadavrele în putrefacţie precum şi maldărele de intestine, oase sau piele rezultate din tranşarea animalelor erau lăsate în aer liber, la cheremul haitelor de câini şi stolurilor de păsări ce se hrăneau nestingherite, ameninţând să împrăştie focarul de infecţie pe o rază de zeci de kilometri. În faţa unui asemenea tablou apocaliptic, comisarii de mediu şi inspectorii veterinari au aplicat amenzi ce totalizează 2,72 miliarde de lei vechi, iar Poliţia a deschis o anchetă penală aflată încă în derulare.
Referindu-se la acel episod, patronul brăilean a făcut nişte dezvăluiri cutremurătoare la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură: "Ştiam că o să vină comisie să vadă că se aruncă cadavrele, că tăiau porci de la mine şi aruncau cadavrele între grajduri. Am ştiut că vin. Şi cu toate astea, când a venit cu comisia, a găsit aşa ceva. Am întrebat şi eu pe directorii mei: «Cum e posibil aşa ceva?» Şi mi-a spus că în remorca cu care a fost, condusă de o anume persoană, a fost obligat de mafioţi să ducă acolo să o răstoarne să arate ce este. A doua problemă care este şi mai ţipătoare, eu nici nu am crezut. Era comisia, împreună cu poliţia şi au intrat între grajduri. Între grajduri erau hoţii care tăiau porci. Poliţia nu avea de unde să ştie că erau hoţi. Cei doi directori ai mei nu au avut curajul să spună. Şi am zis: cum e posibil să nu spuneţi? Păi, domnule Caruz, dacă ne-au anunţat că ne omoară, am acasă copii, ce era să fac? Doar era poliţia acolo, puteau să şoptească măcar la ureche, uite hoţii, puneţi mâna pe ei. Am făcut plângere la poliţie pe treaba asta. Au venit să facă anchetă şi-l întreabă. După care vine la mine şi spune «Eu nu am putut să dau scris acolo, pentru că îmi este frică că cei de la poliţie o să dea numele la ceilalţi şi vin să mă omoare. N-am putut să spun». De ce am făcut eu scris, ca să nu spui adevărul?", s-a întrebat Caruz.
* dacă se dovedeşte că termenul limită - 31 decembrie 2011 -, pentru realizarea investiţiilor de mediu nu a fost respectat, activitatea firmei lui Caruz trebuie oprită
Virulenţa cu care Gheorghe Caruz a luat cuvântul în cadrul Comisiei de Dialog Social este de înţeles, în contextul în care cunoscutul patron brăilean riscă, în prezent, ca afacerile să-i fie serios afectate prin închiderea activităţii "Complexului de Porci" Brăila SA. Pe parcursul zilei de astăzi, sediul acestei unităţi este vizitat de Comisia de Supraveghere, care are misiunea de a constata dacă s-a respectat termenul de implementare a investiţiilor de mediu. După cum v-am mai informat în repetate rânduri, "Complexul de Porci" Brăila S.A. a avut ca termen de conformare perioada 2004 - 2011 pentru a investi în tehnologii moderne, care să reducă deversarea de materiale poluante în fluviul Dunărea. Mai pe româneşte spus, este vorba despre o staţie de epurare performantă, care să filtreze mai eficient apele reziduale provenite din procesul de creştere a porcilor. Implementarea eşalonată a acestor investiţii în valoare totală de circa 815 mii euro ar fi redus considerabil şi mirosul de bălegar ce răzbate, în principal vara, dinspre halele "Complexului de Porci". Controalele efectuate anul trecut de comisarii Gărzii de Mediu Brăila indicau faptul că firma administrată de familia Caruz este mult în urmă cu implementarea investiţiilor prevăzute în autorizaţia de mediu. Astfel, este puţin probabil că termenul limită prevăzut pentru realizarea acestor investiţii - 31 decembrie 2011 -, a fost respectat. În atari condiţii, Comisia de Supraveghere ar trebui să dispună retragerea autorizaţiei de mediu şi închiderea activităţii societăţii în cauză. Rămâne de văzut care va fi rezultatul controlului de astăzi şi cât de imparţiali vor fi cei care au puterea să stabilească dacă legea a fost respectată. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" Bucureşti, ai Direcţiei Bazinale de Ape Buzău, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila şi ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila. Preşedintele comisiei este reprezentantul Ministerului Mediului. Acesta va avea un cuvânt greu de spus privind soarta firmei lui Gheorghe Caruz, dar decizia depinde şi de reprezentanţii "Apelor Române", a căror principală preocupare ar trebui să fie oprirea deversării de dejecţii porcine în fluviul Dunărea.