Mergi la conţinutul principal

Cartierul Tinerilor. Împărţirea loturilor

Vineri, 67 de familii din Brăila au primit gratuit terenuri în folosinţă de la Primărie, în baza Legii 15 din 2003. Atribuirea s-a făcut în Sala Mare a Prefecturii, printr-o procedură transparentă, în conformitate cu un nou regulament adoptat de Consiliul Local Municipal. Astfel, 48 de brăileni au avut posibilitatea să îşi aleagă unul din cele circa 75 de loturi puse la bătaie de municipalitate, iar alţi 19 au primit loturi pe criteriul ordinii alfabetice.
Prioritatea la alegere s-a stabilit în funcţie de punctajul întrunit de fiecare solicitant. La alcătuirea punctajului au contat criterii precum vechimea cererii de acordare a terenului, veniturile solicitantului, starea civilă, numărul de copii pe care îi are. Cel care a întrunit punctajul cel mai mare a avut posibilitatea să aleagă primul terenul dorit, de pe lista pusă la dispoziţie de Primărie, cel cu al doilea punctaj a ales al doilea etc. După cum se ştie, condiţia de bază pentru primirea acestor terenuri cu titlu de folosinţă gratuit este ca, la data înaintării cererii, solicitantul să fi avut sub 35 de ani şi să nu mai deţină alte proprietăţi.
În conformitate cu regulamentul atribuirii, au avut dreptul să aleagă doar cei pe numele cărora a fost înaintată cererea la Primărie. Titularii de dosar care, dintr-un motiv sau altul, nu au putut fi prezenţi în sală au putut fi reprezentaţi de alţi membri ai familiei. Aceştia nu au avut, însă, dreptul de a alege un teren. În cazul lor, atribuirea s-a făcut după următoarea procedură: terenurile rămase au fost ordonate alfabetic şi numeric, după numele, respectiv numărul străzii. Primul teren de pe listă i-a revenit familiei solicitantului care întrunea cel mai mare punctaj, cel de-al doilea celui cu punctajul imediat următor etc.
În total, 48 de brăileni titulari de dosar au fost prezenţi în sală şi au putut alege unul din terenurile disponibile, iar 19 au fost reprezentaţi de membri ai familiei şi au primit unul dintre terenurile rămase, în ordinea alfabetică a adreselor.
"Este cea mai transparentă modalitate de acordare a terenurilor ce fac obiectul Legii 15. Până acum, atribuirea se făcea aleatoriu, iar cei care primeau terenuri nici nu ştiau unde se află acestea până când nu îi anunţa Primăria", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă, iniţiatorul noului regulament de atribuire.
Viceprimarul a prezidat şedinţa de ieri şi s-a declarat mulţumit că, în general, procedura s-a derulat fără probleme. În funcţie de punctaj, cei prezenţi în sală au fost chemaţi în faţă şi au avut posibilitatea să aleagă unul dintre loturile înscrise pe un tabel. Lotul ales era tăiat de pe listă de viceprimarul Dănăilă, iar solicitanţii cu punctaj mai mic aveau de ales între terenurile rămase.

Loturile din cartierul Cimbru, privite cu neîncredere de participanţi

Majoritatea loturilor oferite de Primărie în folosinţă gratuită se află în zona noului cartier Cimbru, situat la marginea Chercei, dincolo de podul Apollo. Alte câteva terenuri de pe listă se află în Zona Industrială Sud, mai exact în vecinătatea supermarketului Kaufland. Alte locaţii, dar cu mai puţine loturi, se găseau în cartierele Brăiliţa şi Chercea. Cele mai solicitate terenuri, alese cu prioritate de cei care au întrunit punctajul cel mai mare, au fost cele situate în zona Kaufland. Au urmat cele din Brăiliţa, iar cele din nou-înfiinţatul cartier Cimbru au fost alese, în general, de cei cu punctajul cel mai mic. Asta în ciuda asigurărilor pe care le dădea în mod repetat, la microfon, viceprimarul Dănăilă în privinţa dezvoltării de care urmează să beneficieze acea zonă. "Chiar dacă acum nu e aproape deloc amenajat, având o singură stradă trasată şi încadrată cu borduri, cartierul Cimbru va deveni una dintre cele mai frumoase zone ale municipiului. Anul viitor vom aloca bani de la buget pentru a trage în zonă toate utilităţile necesare - apă, canalizare, electricitate şi gaze. Vor fi asfaltate şi străzile, dar după ce dumneavoastră vă veţi face casele, ca să nu se strice asfaltul din cauza maşinilor cu care se vor căra materialele de construcţii", le spunea viceprimarul nehotărâţilor care nu prea ar fi vrut terenuri în zona numitului cartier. Neîncrezători, solicitanţii i-au cerut lui Dănăilă să "dea scris" că promisiunile lui vor fi respectate. "E o chestiune pe care eu mi-o asum. Pentru la anul vom aloca bani de la buget special pentru această problemă", a punctat vicele.
Scepticismul celor din sală era de înţeles, în contextul în care terenuri pe Legea 15 s-au mai dat în zona cartierului Cimbru, iar în ultimii câţiva ani Primăria a mai promis că va trage utilităţi acolo, însă până acum a fost trasată şi s-au tras o parte din utilităţi doar pe o singură stradă. Nu e mai puţin adevărat că prea puţini dintre cei care au primit loturi acolo au şi construit case pe ele.
Prin noul regulament, Primăria încearcă să se asigure că actualii beneficiari ai terenurilor chiar au intenţia, dar şi posibilitatea financiară de a-şi ridica locuinţe, aşa cum prevede Legea 15 din 2003. Iar casele nu vor putea fi construite oricum, ci pe baza unor proiecte aprobate de Primărie. "Vom avea o dezbatere publică, la care sunteţi invitaţi să participaţi şi dumneavoastră, în calitate de beneficiari. La dezbaterea respectivă vor fi alese trei - patru variante de proiect, ce vor stabili cum trebuie să arate construcţiile la exterior. Compartimentarea interioară o veţi putea face după cum consideraţi de cuviinţă, însă exteriorul trebuie să fie acelaşi, ca să existe un stil arhitectonic care să dea armonie zonei", a precizat viceprimarul.
Atribuirea de loturi care s-a făcut vineri la Prefectură este doar un prim pas spre încheierea contractului de comodat, care le va da dreptul beneficiarilor să folosească gratuit terenurile respective. Al doilea pas va fi aprobarea respectivelor atribuiri în următoarea şedinţă a CLM. În fine, după ce vor primi aprobarea consilierilor locali, beneficiarii vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a alege un notar unde să se semneze contractul de comodat cu reprezentanţii Primăriei. Cei care nu vor semna contractul pe durata celor două luni îşi vor pierde dreptul de a folosi terenul atribuit. De asemenea, vor pierde terenul şi cei care nu vor construi nimic acolo pe durata unui an.
În momentul de faţă, la Primărie sunt înregistate 3.000 de cereri de atribuire de terenuri în baza Legii 15. Cele mai multe dintre acestea nu vor putea fi satisfăcute niciodată. Municipalitatea mai are disponibile circa 100 de loturi, ce vor fi atribuite în cadrul unor şedinţe similare cu cea desfăşurată vineri. Se vor califica să participe solicitanţii cu cel mai mare punctaj, la care criteriul de bază este, după cum precizam mai sus, vechimea cererii. Cei care au participat la şedinţa de vineri aveau cereri depuse la Primărie încă din 2003 sau 2004.
Important este ca, după ce primesc terenul, beneficiarii să construiască pe el. Din păcate, mulţi dintre cei care au primit loturi în anii 2000 nici nu au ridicat case pe ele şi nici nu vor să le elibereze. Pe mulţi dintre aceştia, Primăria i-a deposedat de terenurile primite, dar nefolosite. O evidenţă foarte strictă a terenurilor pare, totuşi, imposibil de ţinut de către funcţionarii locali. Vineri a existat surpriza ca o familie care şi-a ales un lot aflat pe lista Primăriei ca fiind liber, în Zona Industrială Sud, lângă Kaufland, să descopere că, de fapt, există o construcţie pe el. După ce au verificat în arhive, cei de la Primărie au aflat că primul beneficiar, care primise terenul în urmă cu câţiva ani, nu construise nimic acolo, motiv pentru care i-a fost retras dreptul de folosinţă. În disperare de cauză, ca să nu rămână fără teren, respectivul beneficiar ar fi construit acolo, în ultimele săptămâni, un fel de magazie, ca să demonstreze că i-a dat, totuşi, o utilizare. "Din moment ce i s-a retras dreptul de folosinţă, persoana respectivă nu mai avea voie să ocupe terenul cu o construcţie. Acea construcţie va fi demolată, însă până se va face acest lucru ar putea să dureze câteva luni, mai ales dacă respectivul va deschide o acţiune în instanţă împotriva Primăriei. Cert este că, de bunăvoie sau nu, el va trebui să elibereze terenul. Dumneavoastră trebuie să luaţi în calcul că punerea în posesie va fi întârziată din cauza acestor aspecte. Aveţi posibilitatea să alegeţi un alt teren, în cartierul Cimbru", le-a spus viceprimarul celor care au ales, vineri, terenul cu probleme. Aceştia nu au vrut să renunţe la lotul de lângă Kaufland, spunând că, aşa cum au aşteptat 10 ani pentru a-l primi, mai pot să stea câteva luni până când încurcătura cu fostul beneficiar va fi rezolvată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro