Mergi la conţinutul principal

Cartierul Siret apartine comunei Vadeni

Dupa doi ani de dispute sterile, in care autoritatile brailene si galatene si-au sustinut fiecare propriile opinii cu privire la statutul cartierului Siret, in sfirsit, apare un punct de vedere al unei autoritati nationale, care face lumina asupra acestui aspect. La solicitarea presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu,
Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) si-a precizat punctul de vedere, privind spinoasa problema a cartierului Siret.
"Am afirmat de multe ori si afirm si acum ca aici s-a construit ilegal, si se pare ca exista in Romania mai multe legi, una fiind a Galatiului, dar eu nu vreau sa respect decit legile nationale, motiv pentru care m-am adresat Ministerului Reformei Administrative, pentru a afla in clar punctul de vedere al acestuia", si-a explicat Stancu demersul, ieri, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat raspunsul primit in data de 14 august de la MIRA. In documentul respectiv se arata: "Orice modificare a limitelor teritoriale ale unitatilor administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale vizate, printr-un referendum. Asadar, faptul ca o unitate administrativ-teritoriala a dobindit in proprietate printr-o HG o suprafata de teren aflata pe raza administrativ-teritoriala a unei alte unitati administrativ-teritoriale nu modifica limitele teritoriale ale celor doua unitati administrativ-teritoriale (...) Astfel, in speta, suprafata de 1000 de ha transmisa prin HG 512/2002 (...) in proprietate si administrare municipiului Galati se afla si ramine in comuna Vadeni, judetul Braila. Prin urmare, municipiul Galati, judetul Galati, in calitate de proprietar al unei suprafete de teren aflata pe raza administrativ-teritoriala a localitatii Vadeni judetul Braila, are aceleasi drepturi si obligatii fata de comuna Vadeni, judetul Braila, ca si orice al titular al unui drept de proprietate de pe raza acestei comune. In consecinta, competenta de a emite autorizatii de constructie, certificate de urbanism, de a colecta venituri provenite din impozite si taxe locale, de a intocmi actele de stare civila si de a elibera acte de identitate apartine in exclusivitate administratiei publice locale a comunei Vadeni, respectiv judetul Braila, in limitele competentelor stabilite de lege. Avind in vedere aceste date, in cazul in care actele administrative la care faceti referire au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, competentele de a dispune anularea acestora apartine instantei de contencios administrativ".
Stancu ne-a asigurat ca deja a inceput sa faca uz de documentul respectiv, pentru a se rezolva odata pentru totdeauna, in instanta, daca nu s-a putut cu binele, problema cartierului Siret: "Acest document, odata dobindit, il vom folosi pentru a desfiinta tot ceea ce s-a facut in zona respectiva, dar sigur ca vom tine cont, atit cit putem, de ce s-a construit. Adica n-o sa mearga nimeni sa darime blocurile construite de Galati, ca nu sintem demolatori. Dar faptul ca s-a construit acolo si s-au facut viabilizari fara a fi consultati, ca se fac tot felul de decantoare, sint alte lucruri. Noi vom face Planul de Urbanism Zonal si Planul de Urbanism de Detaliu pentru zona respectiva, pentru care am si pus bani deoparte, si daca aceste viabilizari nu vor pica cum trebuie pe planurile noastre, probabil ca o parte dintre ele se vor desfiinta".

"Verificam tot de la Siret incoace, luam cu boldul tot"

Stancu este indignat ca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, continua sa spuna ca el face ce vrea cu terenul respectiv, chiar dupa ce a aflat de existenta acestui ultim document, si este hotarit sa-i arate acestuia ca nu mai merge, dupa cum vor galatenii: "Ne rezervam dreptul de a actiona pe toate nivelele pentru a restabili legalitatea in aceasta zona. Este inadmisibil si nu stiu cum de cei care sint chemati sa vegheze la respectarea legii, prefecturile, au tolerat aceasta situatie atita timp. Eu cred ca si complicitatea asta poate fi disputata, din punct de vedere legal. Orice tainuire a incalcarii unei legi este o acuza la adresa celor care fac asa ceva. Noi, la urma urmei, sintem platiti din bani publici si trebuie sa respectam legea. Pe mine ma surprinde ca dupa atitea discutii si dupa ce s-a aflat despre acest document nu s-au cumintit, asa ca vom trece la masuri mult mai clare in ce priveste restabilirea legii. In primul rind, vom ataca in instanta, deja am facut cerere de interventie in procesul deschis de Prefectura Braila, prin care vom cere anularea tuturor actelor de urbanism emise de Galati, pentru cartierul Siret. Mai grav este ca Primaria Galati a incasat bani si de la altii, nu s-a multumit sa rezolve problemele proprii, au mai dat autorizatii si la altii, ceea ce denota reaua lor credinta".
Presedintele CJ a mai spus ca nu exclude nici posibilitatea de a face plingere penala impotriva institutiilor care au emis actele de urbanism ilegale, daca va fi cazul. Pe de alta parte insa, presedintele CJ crede ca este foarte posibil sa porneasca un alt proces impotriva Primariei Galati, pentru a o obliga sa opreasca lucrarile de constructii, pina se stabileste in instanta cine are competenta asupra terenului, din punct de vedere administrativ-teritorial: "Ceea ce este mai grav este faptul ca ei nici astazi nu s-au oprit din construit si aici ar trebui ca cei care sint chemati sa respecte legislatia - si ma refer la Inspectoratul Teritorial in Constructii - sa nu mai paseze motanul, ca au primit un telefon nu stiu de unde. Ma gindesc chiar sa facem un proces pentru sistarea lucrarilor. O sa discut cu colegii mei, sa facem asta, ca pina la finalizarea procesului intre Prefectura si Primaria din Galati, sa se blocheze lucrarile de constructie".
Stancu a mai spus ca a dat la verificat si statutul juridic al unor terenuri dintre Braila si Galati, unul fiind cel ocupat de firma "Romportmet", altul de la priza de apa si altele: "Verificam tot ce inseamna de la Siret incoace, luam cu boldul tot"

CASETA

foto 30nicolae

Primarul Galatiului nu se teme de documentul MIRA

"Eu v-as ruga pe toti astia care scrieti prin ziare sa nu va hazardati a scrie lucruri... Proprietatea privata este garantata de Constitutia tarii. Ca, administrativ, trebuie data autorizatia de aia sau de ailalti, asta e alta problema si eu cred ca se va reglementa, pentru ca altfel am facut de pomana legi de genul aglomerare urbana, de colaborare, daca fiecare le aplica... Blocurile cu tot ce e acolo e proprietatea municipiului Galati", a spus primarul Dumitru Nicolae in momentul in care a fost intrebat de ziaristii galateni daca a primit vreo informare referitoare la adresa trimisa la Braila de MIRA. Referitor la problema autorizatiilor date de Galati, acesta a tinut sa explice ca el este acoperit din punct de vedere legal de... un proiect de hotarire de guvern. “Atit timp cit a fost ministru, Mitrea avea o hotarire de guvern pe care vroia sa o scoata, ca in aceste cazuri autorizatiile sa fie date, cum este cazul nostru, de Galati. In consecinta, am dat autorizatii pentru primele 247 de apartamente de acolo si Planul General (PUG - n.r.). In momentul in care a aparut scandalul ca brailenii nu-s de acord, pentru restul s-a dat autorizatii de ei. Cele pe care le-am dat noi sint prescrise, nici n-are cum sa le atace intr-un fel sau altul, sustine Nicolae. Edilul sef al Galatiului nu pare sa se teama de consecintele adresei de la MIRA. "Este o actiune in instanta facuta de prefectul Mitroi. Lasati sa se pronunte instanta. Ministerul nu-i instanta", a mai spus Nicolae.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu