Prima parte descrie copilăria şi anii de formare ai scriitorului, familia acestuia şi perioada de studenţie, până la debutul în presa literară. Interesul cititorului este captat în paginile volumului de alternarea descrierii lecturilor copilului cu elemente din biografia acestuia. Copilul este fermecat de lumea cărţilor, acestea devenind în scurt timp pasiune. "Destule din amintirile mele cu adevărat preţioase se leagă de cărţi... Aceasta nu înseamnă că viaţa mea a fost o carte, dar că, de ce să n-o spun, cărţile au fost viaţa mea..." (Nicolae Manolescu)
Amintirile autorului legate de lectură sunt întrerupte de inserarea în paginile cărţii a unor texte scrise de membrii familiei, cum ar fi bunicul acestuia. De asemenea apar şi relatări din viaţa personală a lui Manolescu, spre exemplu autorul dedică un capitol din carte femeilor din viaţa sa.
în partea a doua a volumului, memoriile scriitorului cuprind un număr mai mare de ani, din anii 60 până în zilele noastre. Descrierile cărţilor sunt înlocuite cu prezentarea unor personaje mai mult sau mai puţin marcante ale epocii, care au intrat la un moment dat în contact cu Nicolae Manolescu.
Capitolele dedicate epocii comuniste sunt captivante prin dezvăluirile făcute de autor legate de micile sau marile drame culturale ale vremii, de supravieţuirea ca scriitor, de sacrificiile, luptele ideologice, cenzura, autocenzura sau necesitatea compromisului în unele situaţii.
Ultima parte a cărţii este dedicată perioadei de după 1990, marcată de tendinţa nereuşită a lui Manolescu de a intra în politică. Remarcabile sunt de asemenea portretele unor scriitori sau descrierile unor întâlniri memorabile.
Parcurgând volumul, cititorul va remarca diferenţa legată de modul de lectură practicat de autor în cele două părţi ale cărţii, cu timpul autorul transformându-se dintr-un lector pasionat într-un „cititor de meserie": „Citesc tot mai rar din plăcere, deşi continui să nu cunosc plăcere mai mare decât cititul. Cu excepţia scrisului. De scris, scriu fără dificultate." afirmă cel care este cunoscut în literatura română în primul rând prin ceea ce a scris despre cărţi în lucrările sale de critică şi istorie literară.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.