"Ură, prietenie, dragoste, căsătorie", publicat în anul 2001, a fost recompensat în 2009 cu Premiul Man Booker International. Volumul cuprinde nouă povestiri care au în prim plan femeile, însoţite de soţii lor, de copii, de părinţi, de alte rude, sau de amanţii acestora. Personajele feminine ale autoarei sunt femei simple, cu defecte şi calităţi, din toate clasele sociale, prezentate în momente de răscruce, majoritatea captive în căsătoriile lor, suferinde fizic sau psihic. Sunt analizate gândurile şi trăirile femeilor, sunt urmărite alegerile lor şi modul în care acestea influenţează viaţa celorlalţi.
Stilul autoarei este unul concis, ceea ce îi permite să concentreze pe douăzeci-treizeci de pagini o poveste întreagă, practic un roman într-o povestire. Această concentrare într-un spaţiu limitat nu reduce valoarea operelor, ci din contră, accentul este pus pe modul în care se povesteşte.
"Ură, prietenie, dragoste, căsătorie" este titlul primei povestiri, în ea concentrându-se întreaga tematică abordată de autoare în volumul său: dragostea, relaţiile, religia, ura, invidia, infidelitatea, boala, fiind tratate în paginile povestirilor. Opera surprinde o farsă pusă la cale de două adolescente prietene, menită să schimbe definitiv viaţa unei menajere.
"Trece ursul peste munte" este povestirea care încheie volumul şi în care ni se relatează povestea de iubire a unui cuplu ajuns la o vârstă înaintată, istorie care se dezvăluie treptat cititorului şi care îi trezeşte acestuia sentimente diverse.
De asemenea, răsfoind paginile cărţii, putem trăi alături de personaje alte şapte poveşti de viaţă frumoase: o istorie de familie, trăirile unei soţii bolnave de cancer, povestea unei sinucideri, o dragoste de copii reaprinsă după trecerea mai multor ani, toate demonstrând că în viaţă există speranţă, că permanent există o a doua şansă, oameni care se reinventează, care au curajul de a regăsi amintiri ascunse, de a le readuce la viaţă, de a trăi dincolo de regretele unor eşecuri.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.