Acţiunea este plină de suspans, acesta crescând de la un capitol la altul, prin faţa ochilor cititorului perindându-se oameni politici, afacerişti, licitaţii trucate, popularele comisioane, adevăratele preocupări ale celor care ar trebui să se îngrijească de binele celor mulţi şi al căror interes nu este decât acela de a se demasca unul pe celălalt, de a încerca să obţină cât mai multe avantaje prin funcţia pe care o deţin.
"M-am chinuit şapte ani cu cartea asta. Şapte ani am tras de mine ca de un câine. Nu mai aveam speranţa s-o mai văd tipărită. Am scris-o greu. Am scris-o, ca pe toate cărţile mele, cu propria mea experienţă de viaţă, călcat în picioare, ca toată lumea, de viaţa pe care m-am străduit s-o descriu(...) Am această îngâmfare oltenească: m-am răcorit scriind Ultimul bal la Şarpele Roşu. S-ar putea să vă răcoriţi şi dumneavoastră, citind această carte."- afirmă scriitorul Dinu Săraru.
"Terminând de furat, rechinii încep să se mănânce între ei. Oamenii de afaceri au ajuns să se trimită unii pe alţii în arest preventiv."
Aşadar romanele lui Dinu Săraru apărute în volum la editura Rao în 2015 descriu lumea în care trăim, o lume în care se resimte lipsa unor oameni politici adevăraţi care să nu se lupte pentru binele lor, ci pentru binele altora.
Ziaristul Ion Cristoiu îl caracterizează succint, dar extrem de elocvent pe scriitorul Dinu Săraru: „este cel mai mare romancier politic, de fapt, cred că este singurul, pentru că atât din anii comunismului, cât şi din anii post-decembrismului, Domnia Sa sesizează, descrie cu o minuţiozitate halucinantă, dar şi cu o răceală de gen Caragiale, lumea înaltă a politicii."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.