Aşadar, "Secolul norilor" este istoria unui pilot recostruită din prisma fiului care încearcă să redea amintiri trăite sau imaginate, închegând astfel un roman complicat, unde pe lângă viaţa unui om ne este prezentată şi istoria unui întreg secol, marcat de evenimente notabile.
încă din copilărie primele vise ale bărbatului sunt legate de cucerirea cerului, meserie căreia i se dedică cu toată fiinţa întreaga viaţă, sfidând moartea permanent. Viaţa unui pilot care a asistat la dezvoltarea aviaţiei cucereşte publicul cititor prin amestecul de firesc şi senzaţional. Cumplitele întâmplări din război, povestea complicată a familiei, separarea de soţie de la mii de kilometri depărtare, viaţa organizată a unui pilot de linie şi retragerea inevitabilă din această lume a norilor, toate sunt surprinse de autor, oferind un scenariu aproape cinematografic celor interesaţi.
Alături de viaţa de familie, de destinul tatălui, Philippe Forest prezintă şi istoria colectivă, a lumii aflată permanent în secolul XX într-o continuă mişcare şi transformare.
întrebat cum ar rezuma romanul său unui ipotetic pasager vecin într-un avion, scriitorul răspunde: "N-aş vrea ca, vorbindu-i despre cartea mea, să-mi deranjez vecinul de călătorie. în avion ai lucruri mai bune de făcut decât să vorbeşti: mai ales să te uiţi la nori prin hublou. Dar, presupunând că m-ar recunoaşte, ceea ce e puţin plauzibil, căci semăn prea puţin cu fotografiile în care apar în mediul public, i-aş spune că este vorba despre o epopee modernă care preamăreşte faptele extraordinare ale piloţilor care au participat la una dintre ultimele utopii ale secolului XX, aviaţia. Cu un erou, exemplar şi singular, şi totuşi un pilot oarecare, care întâmplarea face să-mi fi fost tată."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.