Cartea de la pagina 8: POVESTEA FRINDELULUI, ANDREW CLEMENTS, Editura Arthur, Bucureşti, 2014 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: POVESTEA FRINDELULUI, ANDREW CLEMENTS, Editura Arthur, Bucureşti, 2014

"Povestea frindelului" a fost publicată în anul 1996 şi a fost recunoscută drept o carte valoroasă a literaturii pentru copii, fiind premiată în anul 2016 cu premiul Phoenix Award.
Cartea surprinde povestea unui puşti pe nume Nicholas Allen, faimos în şcoala sa mai ales datorită talentului său vestit de a trage de timp la finalul orelor, făcându-i pe profesori să uite de tema pentru acasă.
în clasa a cincea elevii o întâlnesc pe severa doamnă Granger, profesoară de engleză, obsedată de folosirea dicţionarelor. Băiatul crede că poate aduce schimbări la ora sobrei profesoare, care are convingerea ca ea face tot posibilul să le fie bine copiilor şi să îi determine pe aceştia să înveţe.
Cu siguranţă cititorul va dori să afle semnificaţia cuvântului "frindel" care nu există în dicţionar, explicaţia acestuia regăsindu-se de altfel în paginile cărţii. întâlnim în această poveste o serie de întrebări fundamentale referitoare la cuvinte: cum apar? de unde?, întrebări care îl fac pe Nick să se gândească la faptul că ar putea inventa cuvinte, ba mai mult să le introducă în dicţionar şi lumea să le folosească. Aceasta este şi povestea "frindelului", o invenţie care va lua în paginile cărţii o amploare de nebănuit. Băiatul merge la magazin şi cere vânzătoarei un frindel negru, făcând-o până la urmă să înţeleagă faptul că îşi doreşte un pix. Acelaşi lucru îl vor face şi colegii săi, vânzătoarea înţelegând din ce în ce mai uşor cererea. Copiii sunt tare încântaţi de ceea ce au realizat şi încep să folosească frecvent termenul frindel în detrimentul cunoscutului pix. Doamna Granger este însă exasperată şi încearcă să interzică utilizarea termenului neexistent în dicţionar, pedepsind elevii care îl folosesc.
Andrew Clements creează aşadar povestea unui băiat care merge dincolo de convenţii şi care prin curajul şi inteligenţa sa demonstrează că stă la îndemâna oricui nu doar să folosească limbajul, ci şi să-l îmbogăţească, ajutându-se de propria imaginaţie.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro