Acţiunea romanului debutează în anul 1327, într-o abaţie benedictină din nordul Italiei, unde se comite o crimă. Abatele îl cheamă pe Guglielmo, un călugăr franciscan, pentru a descoperi asasinul. Acesta, împreună cu ajutorul său, Adso, folosindu-şi extraordinara capacitate de analiză şi deducţie, se afundă în manuscrise codificate, simboluri secrete, urmăreşte pistele care i se oferă, însă crimele se înmulţesc şi de fiecare dată cel care este bănuit a fi criminalul este ucis la rândul său. Elucidarea crimelor trebuie să aibă loc până la sosirea unei delegaţii pontificale pentru a nu fi ştirbit prestigiul faimoasei abaţii.
Romanul este extrem de complex, autorul dezvoltând în paginile acestuia numeroase teme care sunt inseparabile. Pătrundem alături de personajul narator, Adso, între zidurile mănăstirii şi aflăm că acolo se petrec mai multe păcate decât în lumea obişnuită - crime, minciuni, furturi, înşelăciune, dorinţă de putere şi de manipulare.
Intriga detectivistă este completată cu numeroase elemente religioase, istorice, de teorie literară, semiotice, simbolistice, autorul dovedind aşadar măiestrie în alăturarea faptelor istorice, realiste, cu cele fictive, bazate pe imaginaţia şi presupunerile lui Eco.
Mobilul crimei principale se dovedeşte a fi legat de conţinutul cărţii "Poetica", scrisă de Aristotel, al cărui exemplar unic se află în biblioteca abaţiei, un loc în care nu are voie să intre nimeni, cu excepţia abatelui, bibliotecarului şi a ajutorului de bibliotecar.
"Biblioteca se apără singură, e de nepătruns precum adevărul pe care îl găzduieşte, amăgitoare precum minciunile pe care le păstrează. Labirint al minţii, ea este deopotrivă un labirint pământesc. Poţi să intri, dar nu poţi să mai ieşi." Abilitatea lui Guglielmo îl ajută însă să desluşească misterul care pluteşte încă de la prima pagină, până la finalul cărţii.
Romanul "Numele trandafirului" a fost tradus în peste 35 de limbi şi ecranizat în anul 1986, cu Sean Connery, Christian Slater şi F. Murray în rolurile principale, succesul operei fiind aşadar unul răsunător.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.