"Memoriile unei fete cuminţi" este un volum autobiografic al autoarei şi surprinde povestea vieţii acesteia din copilărie până la 21 de ani, când devine studentă la Sorbona.
Cartea reprezintă mărturisirea "unei fete cuminţi" care a avut îndrăzneala să se desprindă de mediul convenţional în care crescuse, pentru a gândi pe cont propriu.
Rândurile acestei cărţi demonstrează faptul că Simone de Beauvoir a ştiut întotdeauna ce îşi doreşte de la viaţă, nu s-a abătut de la drumul ei şi i-a surprins pe cei din jur cu alegerile făcute.
Amintirile din copilărie ale autoarei, atitudinea fetiţei faţă de lumea înconjurătoare, apariţia întrebărilor cu tentă filosofică încă de la o vârstă fragedă demonstrează personalitatea aparte a celei ce avea să devină scriitoarea de mai târziu. Micuţa Simone gândea, spre exemplu, că tot crescând va veni ziua în care nu va mai putea sta pe genunchii mamei. "Brusc, viitorul prindea contur, urma să mă transforme într-o altă fiinţă, care spunea eu fără a mai fi eu."
Relaţia cu părinţii, regulile familiei, şcoala, prietenele din copilărie, religia, dreptul la intimitate, cărţile, iubirea, preocuparea pentru cultură şi educaţie a familiei sale, scrisul, filosofia - pasiunea dintotdeauna a lui de Beauvoir, toate acestea sunt tratate în paginile romanului autobiografic.
Pe lângă realizarea portretului autoarei, volumul este valoros deoarece aduce în faţa cititorului începutul de secol XX, fiind în esenţă un document al unei epoci.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.