Ghidul se adresează celor care au totuşi cunoştinţe de limbă germană, deoarece acest volum nu este un manual de învăţare a limbii germane. El cuprinde situaţii conversaţionale în care medicul sau asistentul se poate afla în interacţiunea cu pacientul sau cu rudele acestuia.
Sunt abordaţi termenii folosiţi în anamneză, diagnoză şi tratament, în internare sau externare şi în examenele de laborator. Afecţiunile curente, durerile, tratamentele urmate, simptomele diferitelor afecţiuni, aparatul digestiv, cel respirator, cardiovascular, nervos, psihiatria, aparatul locomotor, pediatria, stomatologia, toate aceste domenii fac subiectul conversaţiilor propuse de Hans Neuman, autorul ghidului.
În partea a doua, volumul conţine şi două dicţionare - unul german-român şi unul român-german, ambele medicale. O secţiune separată prezintă principalele abrevieri utilizate în limbajul medical german, pentru care se dau atât explicaţia în germană, cât şi traducerea în limba română.
Aşadar, ghidul este uşor de consultat şi util profesioniştilor români din domeniul medical, care, din diverse motive, ajung să practice medicina în ţările în care se vorbeşte limba germană.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.