Textele abordează subiecte variate şi stiluri de redactare diferite. Iubirea, singurătatea, viaţa obişnuită, credinţa, naţionalismul sunt câteva dintre temele tratate în acest volum. Fie că textele sunt scrise sub formă de jurnal, fie că sunt mici povestioare, dialoguri sau poezii, scrierile lui Tudor Chirilă se caracterizează în primul rând prin caracterul reflexiv al acestora.
Cel care citeşte "Exerciţii de echilibru" ajunge să îl cunoască mai bine pe Tudor Chirilă, artistul, dar şi omul cu trăirile sale, cu temerile, neliniştile, revoltele, bucuriile, gândurile, vibraţiile sale lăuntrice.
Reprezentant al unei generaţii, militant pentru libertatea în exprimare, atât prin muzica sa, cât şi prin textele publicate, Tudor Chirilă priveşte dincolo de aparenţa lucrurilor şi îi învaţă pe cei cărora li se adresează să îşi valorifice sentimentele, trăirile, să fie deschişi către propriul sine pentru a se putea cunoaşte mai bine, pentru a se înţelege pe ei înşişi şi pentru a-şi lămuri anumite aspecte ale existenţei.
Pasiunea dintotdeauna a artistului pentru lectură, prietenia acestuia cu cărţile încă din copilărie a dus, cu siguranţă, la uşurinţa acestuia în exprimare. Autorul preferă figurile de stil, sensurile ascunse, dar şi povestioarele simple, fragmentele de viaţă, relatate cu pasiune şi naturaleţe. Cititorii se pot regăsi de multe ori în rândurile autorului, definiţiile concrete oferite unor lucruri abstracte conducându-i pe aceştia spre descoperirea propriului suflet, frumos definit de scriitor: „Mă gândesc la sufletul meu ca la o cameră mare cu pereţi de tablă şi ecou nesfârşit. într-un colţ zace inima... Din tavan spânzură un bec. în jurul lui, atrase de lumină, roiesc gândurile."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.