în analiza psihologică pe care o realizează în operele de maturitate, Stendhal se inspiră din teoriile sale privind iubirea conţinute în tratatul „Despre dragoste", scris în perioada de început a carierei sale literare.
La treizeci şi cinci de ani, Stendhal o cunoaşte pe Matilde Dembowski, de care se îndrăgosteşte, însă este respins de aceasta, motiv pentru care scriitorul va redacta o analiză „exactă şi ştiinţifică" a iubirii.
Eseul "Despre dragoste" teoretizează sentimentul pornind de la o tipologie a iubirii cu patru categorii: iubirea-pasiune, iubirea-capriciu, iubirea fizică şi iubirea din vanitate.
Autorul tratează în paginile cărţii, într-o manieră apropiată de cea filosofică naşterea sentimentului de iubire, cristalizarea acestuia, gelozia care însoţeşte deseori iubirea, oferă de asemenea şi leacuri pentru dragoste, toate acestea în Cartea întâi a volumului. Cartea a doua ne poartă prin diferite regiuni ale lumii, iubirea şi căsătoria fiind urmărite în zone precum Franţa, Italia, Anglia, Statele Unite, Arabia.
Cartea care rezultă este aşadar un amestec de consideraţii generale şi obiective cu impresiile personale ale scriitorului, unde poezia, anecdota, psihologia şi filosofia se împletesc armonios încercând să ofere o definiţie a iubirii, desluşind astfel sentimentul misterios care a stat dintotdeauna la baza omenirii.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.