În prefaţa volumului Liviu Papadima încearcă să găsească răspuns la întrebarea "Cum se fac poveştile? - Din cuvinte, cum altcumva? Bine - bine, dar din cuvinte se mai fac şi tema la chimie, şi cartea de bucate a mamei - chit că mai are şi poze -, şi nota de plată la telefon - aoleu, aia are şi cifre! Ce se pune în cuvinte, ca să iasă din ele poveste?(...) Ca să se lege într-o poveste, cuvintelor le trebuie ceva care să le stârnească, să le pună în mişcare. Unii îi zic acelui ceva imaginaţie sau fantezie..."
Folosindu-se aşadar de propria închipuire, scriitori care obişnuiau să scrie pentru oameni mari - eseuri, povestiri, romane s-au lăsat convinşi să intre într-un joc frumos şi au dat naştere unor texte care, cu siguranţă, vor stârni interesul micilor cititori şi nu numai.
Textele sunt grupate în funcţie de cele două cuvinte în jurul cărora s-au sudat povestirile: "lacrima şi aripile", "cocoloşul şi exploratorul" şi "tatuajul şi pelerina". Parcurgând această carte, copiii vor intra într-o lume imaginară care le va bucura sufletul şi mintea, întâlnindu-se în paginile volumului cu lucruri cât se poate de ciudate: cu Ludovic al 3,14-lea, cu salamandra Elfandra şi 999 de mănuşi de miriapod, cu un bebeluş otolit din nori, cu un spion englez infiltrat în inima Reich-ului nazist, cu un peşte-pasăre, cu un meteor care a blocat ecuatorul... Textele sunt însoţite de ilustraţii vii, atractive, semnate Irina Dobrescu, de asemenea fiecare povestire este precedată de o scurtă biografie, redactată pe înţelesul copiilor, a celor care au uitat pentru o clipă de grijile lor de adulţi şi au coborât în lumea frumoasă a copilăriei.
Dintre autorii textelor amintim: Adina Popescu, Dan Sociu, Matei Florian, Vlad Zografi, Radu Paraschivescu, Doina Ruşti etc.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.