După plecarea părinţilor la muncă în afara ţării, Ştefan ajunge în grija bunicilor, în satul de munte în care până atunci îşi petrecuse doar vacanţele. Treptat băiatul învaţă principiile vieţii simple de la ţară şi se reîntoarce la tradiţiile ancestrale. Băiatul ajută un uliu aflat în nevoie, iar după luni bune acesta îl răsplăteşte scăpându-l din ghearele unui lup. Ştefan observă şi înţelege prietenia dintre om şi animal - câinele Bucium îşi salvează de la înec stăpânul, pe ciobanul Petre şi pe calul acestuia. Ajunge să înţeleagă adevărata valoare a muncii, dobândind cunoştinţele necesare în atelierul de tâmplărie alături de profesor, participă la sărbătorile religioase aşa cum sunt ele organizate în sat şi trăieşte alături de bunicul său experienţe unice - vizite la stâna din apropiere, o vizită la peştera unui pustnic de la care primeşte sfaturi preţioase. "... Toate acestea îi vor fi rădăcinile care îl vor ţine drept în vremea tulburărilor şi îi vor aduce aminte mereu de ceea ce este autentic şi spre izbândă", oferindu-i totodată senzaţia de apartenenţă la satul tradiţional.
Cartea se doreşte a fi o lecţie de viaţă pentru tinerii care ignoră adevăratele valori, o iniţiere în tainele unei lumi străvechi, care merită apreciată şi trăită cu adevărat.
"Am hotărât să îmi petrec aici/ O zi şi-o noapte,/ în mijlocul pădurii sacre/ înconjurat de mii şi calde şoapte.// Stau drept, cu ochii închişi/ Şi simt că-s transformat discret/ într-un copac, cu suflet pur şi mândru de ascet,/ Ce-a apărut acolo unde cerul/ îmbrăţişează părintesc pământul,/ Acolo unde orizontul, naşte ciclic verticalul...// Acum sunt intim integrat,/ Ca într-un tablou vechi de familie./ Astfel, pădurea întreagă matern m-a adoptat/ Şi sunt deja cu totul impregnat/ De infinitele senzaţii crude,/ Ce umplu aerul extaziat.// Sunt clipe în care totul,/ Spaţiul, timp, în chip firesc s-au diluat...", concluzionează Ştefan.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati" Brăila.