"Maestrul de ceai" este un roman realist şi foarte bine documentat, unde sunt prezentate aspecte tradiţionale din cultura Japoniei. Cartea este scrisă sub formă de jurnal, naraţiunea nu este una foarte amplă şi dinamică, fiind prezentată obsesia discipolului Houkakubo legată de sinuciderea Maestrului de ceai Sen no Rikyn. Povestea se construieşte în jurul ceremonialului de preparare a ceaiului din amintirile lui Houkakubo, care are o relaţie specială cu maestrul său chiar şi după trecerea acestuia în nefiinţă, apărându-i în vis. Cartea este aşadar presărată cu vorbele memorable ale Maestrului, cu învăţăturile acestuia, fiind un prilej de a descoperi lucruri necunoscute dintr-o cultură îndepărtată atât ca timp, cât şi ca spaţiu.
Arta ceaiului devine prin urmare o posibilitate de incursiune în viaţa samurailor şi nobililor de altădată, unde întâlnirile din pavilionul de ceai reprezentau un liant social în relaţiile interumane, atunci când războaiele dominau lumea asiatică.
"O proză fină ca petala florii de cireş, o fantomatică operă care parcă pluteşte peste aparenţe pentru a le dezvălui mai bine misterul: Yasushi Inoue este scriitorul cel mai transparent şi cel mai criptic al literaturii secolului XX. Zâmbetul său era o enigmă, iar cărţile sale sondează adâncurile cu o graţie incomparabilă."(„L Express Culture")
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.