Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă banii publici

Caracatiţa de la Viziru

• serviciul de Achiziţii Publice ar fi fost externalizat, fără hotărâre de Consiliu Local, aşa cum susţin câţiva localnici, către firma “Yantra Kubera”, în schimbul sumei totale de 96.000 lei fără TVA pe an • în 2018, printre firmele care au câştigat lucrări prin atribuire directă se numără şi cea a fostului senator PNL Brăila, Cătălin Boboc • “Ergorom Edilica” a reparat clădirea Primăriei pentru suma de 419.000 lei fără TVA şi trebuie să construiască un teren de sport în localitate pentru suma de 250.000 lei • terenul de sport va fi realizat conform proiectului redactat de “Invproiect”, unde administrator este Cornel Beliciu • Beliciu mai deţine încă o societate, alături de Costel Olteanu, numele acestuia din urmă apărând şi în acţionariatul firmei de achiziţii “Yantra”

 

Afaceri între prieteni la Primăria Comunei Viziru, pe banii localnicilor! După episodul cu firma de avocatură unde unul dintre asociaţi este chiar cumnatul fostului senator PNL Brăila, Cătălin Boboc, iată că o nouă încrengătură a firmelor de casă iese la iveală. Un om-cheie, externalizarea serviciului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei, firme favorite şi achiziţii directe la limita pragului valoric prevăzut de lege. Cam acestea ar fi ingredientele unei afaceri pe bani publici, mai exact pe banii vizirenilor care, într-un final, se aleg cu te-miri-ce.

Potrivit unei sesizări ajunse la redacţia cotidianului “Obiectiv-Vocea Brăilei”, Primăria Comunei Viziru ar fi externalizat serviciul de Achiziţii Publice fără ca acest lucru să fi fost decis în Consiliul Local, deci fără o hotărâre la bază. Aşa a ajuns societatea “Yantra Kubera Consulting” SRL Brăila să se ocupe de achiziţiile publice ale administraţiei comunale, societate apărută în 2016, avându-i ca asociaţi pe Costel Gabriel Olteanu (cotă de participare la beneficii şi pierderi de 30%) şi Simona-Maria Marian (60% cotă de participare). În 2018, firma avea un singur angajat. Acelaşi Costel Gabriel Olteanu deţine alte două firme, una în domeniul construcţiilor, “Olcocons”, alături de Ionel Dănuţ Dragomir, iar cea de-a doua oferă servicii de proiectare, “Proiect Brăila”, unde are o cotă de participare de 60%, restul de 40% revenindu-i lui Cornel Beliciu. La rândul său, Cornel Beliciu are o altă firmă de servicii de proiectare, “Invproiect” SRL. Toate aceste firme - “Yantra Kubera”, “Proiect Brăila”, “Invproiect” şi “Olcocons” - au un numitor comun: bugetul local al Primăriei Comunei Viziru.

Pentru serviciile oferite de “Yantra Kubera” în domeniul achiziţiilor publice şi directe, Primăria Viziru a încheiat două contracte, prin cumpărare directă, bineînţeles, în valoare totală de 96.000 lei fără TVA. Primul contract atribuit societăţii deţinută de Olteanu&Marian s-a realizat pe 28 mai 2019 şi presupune “verificare derulare contracte achiziţie publică ianuarie-decembrie 2019, după plata facturilor cele realizate în ianuarie-mai 2019 şi înainte de plata facturilor pentru iunie-decembrie 2019”, contra sumei de 60.000 lei (12.604 euro) fără TVA. Cel de-l doilea contract a fost atribuit firmei “Yantra”, în aceeaşi zi, cu un minut mai târziu faţă de primul, şi presupune “verificarea achiziţiilor directe ianuarie-mai 2019 şi realizarea achiziţiilor directe iunie-decembrie 2019”, contra sumei de 36.000 lei (7.562 euro) fără TVA.  Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2018, valoarea fiind asemănătoare celei din acel an.

“Primăria a externalizat ilegal, fără aprobarea Consiliului Local, activitatea de achiziţii publice, în condiţiile în care are schema de personal acoperită complet, cu numărul total de 37 de angajaţi, conform organigramei şi statului de funcţii. În organigramă, sunt prevăzute toate activităţile proprii, inclusiv cea de achiziţii publice. Conform legii de organizare şi funcţionare a instituţiilor publice, din cele 37 de funcţii trebuie prevăzut un post cu atribuţii de achiziţii publice. S-a externalizat această activitate ilegal, fără aprobarea Consiliului Local pentru a nu se putea şti cum se fac respectivele achiziţii”, ne-a spus unul dintre localnici. Pus faţă în faţă cu aceste acuzaţii, primarul Victor Doagă (PNL) s-a apărat susţinând că nu avea niciun om care să facă achiziţii, de aceea a apelat la serviciile oferite de “Yantra”. Ulterior, şi-a trimis o angajată să aducă hotărârea de Consiliul Local prin care era externalizat acest serviciu, iar el s-a făcut nevăzut. Angajata primăriei s-a întors, după vreo 10 minute de “căutări”, şi ne-a spus să solicităm această hârtie primarului (!), după care a ales să dea din umeri la următoarele întrebări ale reporterului “Obiectiv”. Site-ul Primăriei Viziru nu mai funcţionează de ceva vreme, astfel că nicio informaţie despre instituţie sau despre hotărârile Consiliului Local nu este disponibilă online, aşa cum prevede legislaţia în vigoare în domeniul Relaţiilor cu Publicul. 

 

Firma lui Boboc, contracte prin încredinţare directă de la Primăria Viziru

 

Revenind la firmele ce se lăfăie în banii publici ai administraţiei comunale, aşa cum se poate observa în schema povestită la începutul acestui material, numele care apare cel mai des este Costel Gabriel Olteanu, un apropiat al liberalului Cătălin Boboc, susţin surse politice. De altfel, “din prietenie”, “Yantra Kubera” i-a atribuit direct, în 2018, firmei lui Cătălin Boboc, “Ergorom Edilica”, un contract în valoare de 419.000 lei (90.643 euro) fără TVA pentru lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la Primărie. Cei care ne-au sesizat cazul spun că aceste lucrări ar fi constat, de fapt, într-o mână de var şi înlocuirea parchetului. De altfel, nici la vizitarea sediului nu se poate observa vreo altă reparaţie. Uşile din lemn au rămas aceleaşi, la fel şi geamurile, şi mozaicul holului de la intrarea în clădire. Interesant este faptul că această lucrare a fost estimată la 419.000 lei fără TVA, foarte aproape de pragul valoric maxim admis pentru achiziţiile directe pentru lucrări de construcţie, respectiv 450.200 lei.

O altă încredinţare directă este cea a construcţiei unui teren de sport. Proiectul a fost făcut de “Invproiect” SRL, firma deţinută de Cornel Beliciu şi apropiat al lui Olteanu cu care are societatea “Proiect Brăila”. Serviciile de proiectare pentru terenul de sport a costat 6.380 lei fără TVA şi a fost atribuit direct societăţii lui Beliciu în data de 14 august 2018. Trei săptămâni mai târziu, “Ergorom Edilica” primeşte prin atribuire directă sarcina de a construi terenul de sport din Viziru, în schimbul sumei de 250.000 lei fără TVA. “Noi nu avem personal pentru scrierea proiectelor. De aceea proiectele ni le face Beliciu Cornel, care are firmă de proiectare. El a făcut proiectul pentru stadion”, ne-a declarat, evaziv, primarul Victor Doagă.

“Ergorom Edilica” are sediul social în satul Cazasu şi aparţine fostului senator PNL Cătălin Boboc şi lui Adrian Nicolae (ambii cu cotă de participare de câte 50%). Firma ar avea doar 5 angajaţi. Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la liberalul Boboc, acesta nu a putut fi contactat telefonic.

 

Parcurile din Viziru, reabilitare de mântuială

 

O altă problemă a comunei Viziru sunt cele două parcuri de joacă. Deşi se află în curs de reabilitare, se pare că lucrările se fac de mântuială. La câteva sute de metri după ce intri în localitate, pe partea dreaptă cum vii dinspre Brăila, se poate observa un parc şi Monumentul Eroilor. Localnicii spun că acest spaţiu a fost reabilitat recent, deşi leagănele par înţepenite în timp, iar trotuarul săpat pe mijloc se vrea ornamental. Gunoaiele erau împrăştiate pe toată suprafaţa parcului, la vizita reporterilor “Obiectiv”, iar pe jos erau inclusiv cioburi de sticlă, deşi parcul este destinat pentru copii în special. Scările Monumentului Eroilor sunt degradate şi prezintă urme de foc, deoarece, aşa cum ne-a spus un locanic, cei care se strâng seara în parc dau foc la diverse obiecte pentru a alunga ţânţarii. Reabilitarea lui a costat 200.000 lei, aşa cum ne-a declarat primarul Victor Doagă. “Vă promit că nu voi face recepţia. Nu va rămâne aşa. Avem 1 miliard de lei vechi pentru montarea de camere video în parc, ca să aflăm cine ce strică, vandalizează”, ne-a mai spus liberalul Doagă.

Celălalt spaţiu de joacă destinat exclusiv copiilor pare a arăta mai bine, în afară de leagănele pentru copiii mici, unde protecţia este din fier şi foarte grea. “Când s-o încălzi fierul ală, după ce îl bate soarele toată ziua, nu cred că se mai dă vreun copil în leagăn!”, ne-a recunoscut unul dintre angajaţii firmei, pe care l-am găsit la faţa locului.

Mai mulţi localnici, revoltaţi de modul în care se cheltuie banii publici de la bugetul local, vor să protesteze, pe 15 august, şi să ceară demisia celor din fruntea administraţiei comunale. Asta, dacă vor primi autorizaţie.

 

Asistenţă juridică la Viziru prin casa de avocatură a cumnatului lui Boboc

 

Reamintim că Primăria Viziru are de plătit 200.000 lei unei casei de avocatură SPRL Călinescu & Asociaţii pentru două contracte de asistenţă juridică semnate în aceeaşi zi. Informaţia ne-a fost transmisă la redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei” în luna aprilie 2019. Colaborarea dintre Primărie şi casa de avocatură se întinde pe o perioadă de doi ani, deşi obiectul acesteia nu a fost foarte clar explicat de primarul liberal Victor Doagă. Acesta a precizat atunci că a apelat la avocaţii din Bucureşti după ce a avut probleme cu un contract de mentenanţă, legat de calculatoare şi camere de luat vederi. Cert este că există două contracte, unul în valoare de 94.000 lei fără TVA şi celălalt în valoare de 88.000 lei fără TVA. La vremea respectivă primarul a declarat că nu ştia că este vorba despre o casă de avocatură unde Răzvan-Paul Călinescu, cumnatul fostului senator liberal Cătălin Boboc, este asociat. De altfel, Boboc afirma că nu ştie nimic despre aceste contracte sau treburile cumnatului său.

 

Cătălin Boboc, executat silit!

 

Hotelul GBC din Brăila, al fostului senator liberal Cătălin Boboc, este scos la licitaţie publică. Anunţul a fost publicat pe site-ul Executări.com, portalul executărilor silite din România şi are ca preţ de pornire 360.000 de euro. Este vorba despre imobilul de pe Strada Transilvaniei nr.1, construit în 2006, pe o suprafaţă de 687mp, a cărui valoare a scăzut cu 43% din preţul stabilit iniţial, de peste 620.000 de euro. Potrivit aceluiaşi anunţ, spaţiul are ca destinaţie turismul şi  este format din hotel, restaurant şi spaţiu comercial, cu regim de înălţime S^P^4^M. De asemenea, hotelul dispune de un total de 25 de camere, de un restaurant cu o suprafaţă de 176 mp şi de un spaţiu comercial, la parter, cu o suprafaţă de 18 mp. Tot din acelaşi anunţ mai aflăm că Hotelul GBC se vinde prin negociere directă şi nu se percepe comision la tranzaţie. (Ana-Maria DOBRE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro