Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Capul lui Basescu vrem!

"In Romania nu ne mai lipseste clasa politica, dar clasei politice cu siguranta ii lipseste clasa"

Si uite-asa, ca in vremurile bune ale camarilelor boieresti din Principate, am gasit iarasi tapul ispasitor al momentului. Si, tot in buna traditie a politichiei nord-dunarene, ne-am coalizat cu totii sa il rastignim. Si ce daca sintem acum avanpostul estic la Uniunii Europene? Si ce daca ne-am tirit pin-a ajunge acolo pe coate si pe genunchi si ne-am milogit pe la cantelariile europene, convinsi ca nu meritam, de fapt, sa fim inclusi in clubul select al tarilor bogate si civilizate ale Uniunii? Sintem acum gata sa le oferim europenilor blazati circul politic al micilor noastre nevroze, mindrii idioate si maimutareli democrate. Pina la urma si pina la coada, nu tot batrinii nostri spun cu ironie amara ca lupu-si schimba parul, da’ naravul ba? Iara noi, romanii, sintem, deh, la Portile Orientului, daca vi-l amintiti pe clarvazatorul Raymond Poincare, avocatul companiei austriece Offenheim, cu ocazia celebrului scandal al concensiunii de cai ferate din anii ’80 ai secolului al 19-lea. Poincare a ajuns mai tirziu presedintele Frantei. Noi sintem tot acolo.
Dincolo de vina sau ne-vina presedintelui Romaniei in cazul misivei, spectacolul dat de vulturii care se lupta pentru putere in juru-i este dezgustator. De la primul ministru a carei barbatie a fost pusa adeseori sub semnul intrebarii si care are, in fine, sansa sa arate ca, ei bine, e mare si tare, pina la clica pesedist-iliesciana care de mult cauta o formula sa atace serios puterea, si la inevitabilii si perenii catavenci peremisti si pecisti, care nu stiu cum sa faca sa prinda si ei odata marele ciolan, inamicul public numarul unu a devenit Basescu. Si nu sustin ca presedintele nu trebuie atacat serios atunci cind face greseli. In fond si la urma urmei, nimeni nu e si nu ar trebui sa fie mai presus de lege. Ceea ce ma umple de cumplita amaraciune este pe de o parte circul ieftin oferit de scena politica romaneasca, maniera tateasca in care fiecare isi pune poalele-n cap si striga-n gura mare, iar pe de alta, faptul ca acest circ este privit avid de publicul european, care are oricum mari indoieli asupra dorintei si capacitatii de civilizare a societatii romanesti. In Romania nu ne mai lipseste clasa politica, dar clasei politice cu siguranta ii lipseste clasa.
Dar va propun sa ne imaginam ca presedintele Basescu va fi suspendat din functie. Ce va urma? Un interimat politic, schimbari de legi organice (din nou?), haos politic? Asta in conditiile in care economia romaneasca pare a avea acum o buna sansa de redresare serioasa, investitiile straine se bat ca sa intre in tara noastra, leul e stabil in raport cu dolarul si euro etc. Instabilitatea politica nu cred ca va avea vreun efect benefic asupra nici uneia dintre cele enumerate mai sus. Sa nu uitam ca, de voie sau de nevoie, avem "cazier" si nume rau: am nationalizat in 1948 si am alungat investitorii in 1990. Ei au tot veni inapoi, dar nu e Romania chiar raiul pe pamint din punct de vedere economic. La numai citeva ore cu avionul mai la est, piete enorme isi asteapta banii si sint flaminde dupa investitii. Ba mai mult, guvernele acelor tari ofera avantaje enorme celor care aduc capital strain pe pietele lor.
Sa speram ca nu avem a ne teme de nimic. Ca, pina la urma, ratiunea va prima asupra mindriei tifnoase si sterile, si dialogul politic va rezolva blocada la care este supus acum presedintele. Iar daca nu, implicatiile pe termen lung sint greu de prevazut.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii