• începând cu acest an, localitatea Gradiştea are capelă, în curtea bisericii • Primăria a luat de pe “umerii” locuitorilor grija spaţiilor pentru pomeni, deoarece capela are o încăpere separată folosită ca sală de mese, iar preţurile pentru mâncare sunt extrem de mici în comparaţie cu ceea ce oferă piaţa actuală • asta pentru că Primăria nu doreşte să dezvolte o afacere de pe urma necazurilor oamenilor, ci vrea să-i sprijine în acele momente dificile
Comuna Gradiştea are capelă din acest an, în curtea bisericii din localitate, iar în cimitir au fost turnate alei. Deşi este un loc în care toată lumea speră să ajungă cât mai târziu cu putinţă, capela era necesară comunităţii, în primul rând, pentru respectarea condiţiilor de igienă. Iar sătenii o consideră extrem de utilă, deşi organizarea pomenilor aici presupune renunţarea la un obicei din moşi-strămoşi.
După ce în satul Ibrianu a fost construită o capelă în urmă cu trei ani, anul acesta a venit rândul comunei să aibă o asemenea clădire. Este situată în curtea bisericii, însă aparţine proprietăţii Primăriei. Capela are o încăpere specială pentru depunerea morţilor, iar o altă încăpere este folosită ca sală de mese. Există şi o bucătărie utilată cu tot ce-i trebuie (aragaz, frigider, apă, gaze, lumină, căldură), unde se prepară mâncarea pentru pomeni, iar preţurile sunt foarte mici, chiar la jumătatea celor oferite de firmele de catering.
“Avem patru femei angajate la afterschool, pentru că legislaţia nu-mi permite să angajez personal pentru Capelă, care se ocupă de preparea mâncării pentru pomeni. Atât capela de la Ibrianu, cât şi cea de la Gradiştea au tot ce le trebuie, încăperi separate pentru depunerea morţilor, sală de mese, utilităţi, absolut tot ce trebuie, veselă, aragaz, frigider, iar toate încăperile sunt încălzite, există centrală termică. Sala de mese are o capacitate de 100 de locuri. Preţurile prestate de noi sunt pe jumătatea celor de la Catering, pentru că noi nu vrem să facem o afacere de pe urma morţilor, noi venim în sprijinul oamenilor. Iar oamenii au învăţat că trebuie să-şi aducă mortul la capelă, au înţeles că nu mai trebuie să-l ţină în casă. Nu înseamnă că dacă ţii mortul în casă îl cinsteşti”, ne-a declarat primarul Petre Andrei (PNL).
Cimitirele din Gradiştea şi Ibrianu au fost împrejmuite cu ceva timp în urmă, iar acum au fost create alei cu lăţime de 5 metri pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să meargă prin noroi ori praf. Odată cu modernizarea iluminatului public, au fost montaţi câţiva stâlpi şi în cimitire.
Potrivit primarului, amenajarea capelei din Gradiştea a costat 195.184 lei, iar a cimitirelor 70.735 lei. Ambele proiecte au fost implementate în asociere cu Consiliul Judeţean, ceea ce înseamnă că o parte din bani au provenit de la bugetul judeţului.