Skip to main content

Canicula trece, seceta ramine

Ieri, intre 10.30 si 11.30, adica exact in perioada cind natura se dezlantuise la Braila, toti factorii responsabili cu gestionarea situatiilor de urgenta, incepind cu prefectul si continuind cu comandantul ISU si directorii institutiilor de stat, se aflau in Sala Mare a Prefecturii unde se desfasura o videoconferinta cu premierul Calin Popescu Tariceanu si alti membri ai Guvernului. Tema intilnirii virtuale era gestionarea situatiei generate de seceta prelungita si de canicula. Primul ministru le-a cerut ministrilor de la Interne, Sanatate, Mediu si Agricultura sa prezinte masurile luate pina acum in combaterea acestor fenomene si sa puna bazele unor programe pe termen scurt, mediu si lung pentru lupta impotriva efectelor lor. In cadrul videoconferintei, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie a prezentat o prognoza pe termen mediu destul de incurajatoare. Acesta a spus ca zilele urmatoare, pina pe 16 iulie, vor avea un regim termic normal. Abia in perioada 16-22 iulie va reveni canicula. Situatia surselor de alimentare cu apa din bazinele hidrografice se mentine in limite normale, atit Dunarea cit si riurile interioare avind inca debite care pot sustine alimentarea cu apa a localitatilor, a sistemelor de irigatii si de producere a energiei electrice. Ingrijoratoare devine doar situatia rezervelor de apa din subteran, care se imputineaza pe zi ce trece. Primul ministru a cerut Ministerului Mediului sa ia masuri pentru forarea de noi puturi de mare adincime care sa constituie o rezerva in cazul cind cele actuale nu vor mai putea satisface nevoia de apa.
Seceta se va mentine, pina in luna octombrie, apreciaza meteorologii, fiindca precipitatiile din lunile urmatoare nu vor putea acoperi actualul deficit de apa din sol. In acest sens, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes sa faca tot posibilul ca suprafatele irigate sa creasca. "Nu e normal ca din suprafata de 700.000 ha ce se poate iriga sa fie udate, in acest moment, doar 200.000 ha, in ciuda faptului ca am crescut subventia pentru irigatii la 1.000 lei pe hectar. Luati masuri pentru informarea fermierilor si asociatiilor de udatori privind aceste facilitati", i-a cerut Tariceanu lui Remes.
In ce priveste combaterea caniculei asteptate la jumatatea lunii iulie, premierul a solicitat ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, sa intensifice eforturile de asistare a populatiei.
Primul ministru a cerut prefectilor din citeva judete sa prezinte situatia cu care se confrunta si masurile adoptate pina in prezent insa Prefectura Braila a fost sarita la raport. Dupa terminarea videoconferintei, prefectul Nicolae Mitroi ne-a declarat ca, in judetul nostru, inca nu sint probleme la alimentarea cu apa atit din Dunare si riuri, cit si din subteran. In schimb, si la noi, ca si in alte judete, agricultorii se arata reticenti cind vine vorba sa-si irige culturile, asa incit, dintr-un potential de 160.000 ha, nu sint udate la ora actuala decit 80.000 ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu