Mergi la conţinutul principal

Canicula a topit productia de miere

Si-ar vinde stupii pe preturi de nimic, dar nimeni nu este dispus sa-i cumpere, se pling multi dintre apicultorii braileni, pe care seceta si canicula i-au adus in pragul falimentului. Pentru ca productia de miere s-a redus de aproape 10 ori fata de un an normal, iar putinul pe care l-au adunat trebuie pastrat pentru hrana albinelor pe perioada iernii, crescatorii au ajuns la disperare si vor sa-si vinda stupii. Ei spun ca, din cauza temperaturilor extreme, teii au inflorit dimineata si in citeva ore s-au si uscat, astfel incit recolta de miere a fost egala cu zero. Nici la salcim sau floarea soarelui situatia nu a fost mult mai buna, iar cantitatile de miere strinse au fost nesemnificative, neajungind, in unele cazuri, nici macar pentru hrana albinelor pe timpul iernii. "Nu am scos un gram de miere, va rog sa ma credeti, nu am scos un gram de miere de la tei! Dimineata inflorea teiul, nu puteai sa stai de parfum si la prinz se usca din cauza caldurii excesive. La salcim tot asa, patru zile a durat, atit cit a putut sa culeaga albina si a fost o recolta foarte foarte mica, din care trebuie sa-i lasam si ei sa manince pe timpul iernii, ca nu poti sa scoti tot. Deci am scos foarte putin, a fost un an foarte greu. Cea mai buna recolta, daca se poate vorbi de recolta buna, am avut-o la rapita", ne-a spus un apicultor pe care l-am gasit cu stupii in cimp, linga un lan de floarea-soarelui, in zona Silistea. "La 120 de stupi am scos 720 de kg de miere, fata de 5,5 - 6 tone, cit trebuia sa scot, intr-un an normal. E cel mai prost an din activitatea mea si nu doresc nici dusmanilor sa intimpine problemele care au fost anul asta! Pericolul cel mai mare este urmatorul: dezvoltarea familiilor nu poate continua in mod normal, sintem in luna august, sint noua luni pina vor inflori din nou primii pomi fructiferi, ce le dam sa manince in tot acest timp? Asta e problema! Cantitatea de miere pe care am scos-o trebuie sa o bag inapoi in stup. Nici pentru ele nu am destul, ca sa le mai tin in viata, si nici noi nu avem nici o alta sursa de venit, pentru ca toata familia traim din stuparit. Si mai sint atitia altii ca mine", ne-a povestit, plin de obida, un alt apicultor din Lacu Sarat.

Si-ar vinde stupii oricui, la preturi de nimic

Unii incearca sa se salveze de la faliment marind preturile, insa nici aceasta nu s-a dovedit o solutie: “Mincare pentru iarna oricum ii trebuie albinei, am scos foarte putina miere, fata de alti ani, tratamente trebuie pentru albine... Am marit pretul putin, foarte putin, pentru ca nu-mi permit sa o las la vechiul pret, ajung la faliment. Rezultatul este ca nu mai cumpara lumea. La pretul asta, se cunoaste diferenta. Si asta in conditiile in care mergem cu pret cu 5 lei mai mic decit la magazinele mari. Ca sa-l dam la stat, nu-l ia nimeni, si daca-l ia, nu ne convine, ca ne da intre 27 si 35 de mii de lei vechi, pentru un kg. Pai asta-i pret?!", ne-a spus o apicultoare tot din Lacu Sarat.
Oamenii se pling ca au ajuns la faliment si si-ar vinde stupii oricui, la preturi de nimic, numai sa scape de ei, insa nimeni nu cumpara: "Apicultorii ajung la faliment anul asta. Este si motivul pentru care foarte multi si-ar vinde stupii, dar nu au cui, aici e problema, ca nu au cui, toti au aflat ca e greu, si fug toti. In orice caz, se vinde sub pretul real. Din cite am inteles, si anul care vine se preconizeaza a fi unul greu, tot asa, cu caldura mare si seceta. Daca inainte mergea sa vinzi cu 300-350 de mii lei vechi rama, acuma merge la 200 de mii, 150 de mii, deci, va dati seama, un stup care valora 6 milioane, acum se vinde cu 3 milioane". Apicultorii spun ca, oricum, din cauza temperaturilor extreme, ramele se topesc sub razele fierbinti ale soarelui, multe albine mor, iar stupii se golesc, incet-incet.

Apicultorii cu experienta spun ca situatia nu e chiar atit de tragica

Exista, insa, printre crescatorii de albine si voci care spun ca situatia nu trebuie tratata la modul panicard. "Se panicheaza doar cei care vor neaparat sa se imbogateasca dintr-o lingura de miere. Cine accepta ca acest an este compromis si isi intretine familiile de albine pentru ca, in primavara, sa poata intra cu toate efectivele la culesul de salcim si tei, are toate sansele sa faca o productie frumoasa, anul viitor. Ca si in agricultura, riscul ca productia unui sezon apicol sa fie compromisa este foarte mare, dar asta nu inseamna ca in sezonul viitor nu poti sa ai rezultate bune sau foarte bune", ne-a declarat Florian Vizireanu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Braila. Acesta spune ca cei 125 de membri ai asociatiei pe care o conduce au ani multi de experienta in domeniu si nu sint dispusi sa renunte atit de usor la albine. "Cine se plinge acum ca nu-si poate vinde stupii inseamna ca s-a apucat recent de aceasta indeletnicire. Daca ar avea experienta, ar sti ca nu cumpara nimeni o familie de albine in pragul toamnei, ca sa o ingrijeasca pina la anul in primavara. Stupii se vind primavara, inainte de primul cules", ne-a mai spus Vizireanu. Si acesta accepta faptul ca 2007 este un an foarte prost pentru apicultori, pentru ca, fata de media de miere marfa de 40 kg/stup, obtinuta anul trecut in judetul nostru, de data asta nu s-au scos mai mult de 6 kg miere marfa pe fiecare familie de albine. Asta, bineinteles, daca apicultorii au inteles ca trebuie sa le lase albinelor minim 12 kg de miere, ca hrana pina anul viitor. Vizireanu isi aminteste ca apicultorii au mai avut un sezon atit de prost in 1976, dar atunci macar unul dintre cele patru culesuri de baza - salcim, tei, rapita si floarea soarelui, a mers cit de cit. Acum, la salcim si tei s-a obtinut zero miere marfa iar la rapita si floarea soarelui cite 2-3 kg miere per stup.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro