Angajatorii trebuie sa asigure, conform legii, modificarea programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea catre angajati a unor cantitati suficiente de apa minerala. Pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in agricultura, pe santiere de constructii sau in hale industriale care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, munca trebuie sa se efectueaze dimineata si seara si se impun preocupari speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperatura ridicata si radiatii calorice, laminoare la cald, furnale, cuptoare etc.
Dupa cum ne-a informat dr. Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct Medicina preventiva, in aceasta perioada, se impune acordarea unei atentii speciale copiilor si se recomanda evitarea situatiilor in care acestia sint lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.
"Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate si, la primele semne de boala, persoanele sa se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical sau la serviciile de urgenta din Spitalul Judetean Braila", a mai precizat dr. Delia Rasnoveanu.
Ministerul Sanatatii a atentionat, inca de saptamina trecuta, unitatile din teritoriu pentru a lua masuri de urgenta, in sensul ca autoritatile locale trebuie sa asigure organizarea de corturi si puncte de asistenta medicala si distribuire de apa pentru populatie, iar serviciile de ambulanta vor mentine starea de alerta pentru echipajele existente, luindu-se masuri pentru scurtarea timpului de interventie de la primirea apelurilor pacientilor.
Ieri, Oana Grigore, purtatorul de cuvint al Ministerului Sanatatii, a subliniat insa ca populatia trebuie sa apeleze Serviciul de ambulanta numai cind este absolut necesar si sa isi ia toate masurile de protectie impotriva caniculei.
"Este necesar ca in aceste zile persoanele virstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si sa evite frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Sanatatii. Sursa citata a precizat ca a fost emisa si o solicitare pentru toti medicii de familie, care va trebui sa contacteze persoanele care sufera de afectiuni cronice din listele cu pacienti, vizate fiind in special persoanele cu afectiuni cardiace si respiratorii.
"Medicii de familie sint obligati sa verifice starea de sanatate a acestora si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale. Pina in momentul de fata s-a inregistrat un singur deces, in judetul Dolj, iar alte 187 persoane au acuzat probleme in urma temperaturilor crescute din ultima perioada", a precizat, ieri, Oana Grigore.
La Braila, cazurile de lipotimie oscileaza intre 4 - 5 pe zi, in urma cu trei zile inregistrindu-se 8 solicitari in acest sens la Serviciul de Ambulanta Judetean. Dr. Viorica Uscatu, purtator de cuvint al SAJ Braila, ne-a informat, ieri, ca numarul apelurilor la ambulanta a crescut, cei mai vizati fiind bolnavii cu afectiuni cardiovasculare, dar ca pe strada sau la plaja, au cazut cite 4 - 5 persoane pe zi din cauza caldurii, la Braila nefiind inregistrate situatii deosebite generate de temperaturile caniculare.