Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Canciu, ziua și scandalul

* pe 12 februarie, inspectorul școlar general Cătălin Canciu a schimbat doi directori de liceu din județul Brăila pe motiv că ar fi implicați politic * vorbim despre Mihaela Năstăsescu de la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăței și de prof. Mirela Cazacu de la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca * decizia a stârnit nemulțumire în ambele licee, ba chiar la Însurăței s-a lăsat cu un protest al elevilor * ambele profesoare consideră nedreaptă decizia șefului ISJ Brăila, ba chiar fosta directoare de la Însurăței susține că la mijloc ar fi vorba și de o răzbunare * Canciu se apără și spune că și-a dorit o schimbare la cele două licee, în care directorii să fie apolitici * pe de altă parte, el însuși a fost numit pe criterii politice, este președintele organizației municipale a PNL șI consilier local 

 

Două schimbări de directori făcute recent de șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, prof. Cătălin Canciu, au iscat un nou scandal în învățământul brăilean. Este vorba despre prof. Mihaela Năstăsescu de la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăței și prof. Mirela Cazacu de la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca, care pe 12 februarie au primit vestea că le încetează detașarea în interesul învățământului. Cele două profesoare au fost înlocuite pe motiv că ar fi membre ale unor partide politice. Inspectorul școlar general ne-a declarat că își dorește o altă echipă la cele două licee, în care managerii să nu se folosească de funcția deținută în scop electoral. Asta deși el însuși a fost numit în funcție pe criterii politice fiind președintele organizației municipale a PNL și consilier local din partea aceluiași partid.

 

Schimbarea de director de la Însurăței a pus pe jar comunitatea locală

Mihaela Năstăsescu, acum fosta directoare a Liceului Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăței, este profesoară de limba engleză și predă la această unitate de învățământ din 2007. În 2016 a câștigat postul de director prin concurs, iar pe 8 ianuarie 2021 i-a expirat mandatul. Tot în luna ianuarie, postul i-a fost prelungit prin detașare în interesul învățământului, până la 31 august sau până la organizarea unui concurs, de către fostul inspector școlar general Viorel Botea. Numai că, vineri, 12 februarie, aceasta a primit vestea că detașarea i-a încetat, în locul ei fiind numită director prof. Nicoleta Gorgovan Enache.

Vestea a strânit revolta liceenilor care au organizat luni dimineață, pe 15 februarie, un protest de susținere pentru păstrarea în funcția de director a profesoarei Mihaela Năstăsescu. La protest a fost prezentă și Poliția și Jandarmeria.

Contactată de redactorii “Obiectiv”, fosta directoare ne-a declarat că decizia a stârnit și revolta profesorilor din liceu și a părinților, precizând că a fost surprinsă să îi vadă pe elevi protestând.

“Părinții, copiii, au perceput-o ca pe o nedreptate, ca pe o schimbare fără motiv, ca pe o umilire a lor că părerea lor nu a contat. Și au început niște lucruri dincolo de voința mea. Luni dimineață am fost suprinsă să îi văd protestând, să găsesc jandarmii la poarta școlii și mașini de Poliție”, ne-a declarat fosta directoare a liceului.

Prof. Mihaela Năstăsescu ne-a declarat că inspectorul școlar general a venit luni la Însurăței pentru a o prezenta colegilor profesori pe noua directoare, iar când aceștia l-au întrebat care a fost motivul schimbării, Canciu ar fi răspuns “Doamna Năstăsescu a avut activitate politică. Fosta directoare a liceului ne-a precizat că în 2016 s-a înscris în ALDE, apoi a devenit membră PMP când cele două partide au fuzionat. Pe listele PMP a și candidat la alegerile locale pentru un post de consilier, însă nu s-a aflat pe un loc eligibil. Aceasta ne-a mai spus că a fost doar un simplu membru al partidului, iar în prezent a semnat o adeziune pentru a se înscrie într-un alt partid politic.

“Domnul Canciu a spus că doamna pe care o numește nu aparține niciunui partid și că își construiește o echipă nouă din asemenea persoane și că este dreptul dânsului să o facă. Dacă domnul general are vreo dovadă că eu am făcut politică în școală, îl invit să o arate public. Lucrurile insinuate la acest nivel trebuie dovedite. Eu am făcut politică în afara școlii. Da, am mers în campanie, am acest drept, dar nu trebuie să cer voie inspectorului școlar general ce trebuie să fac cu timpul meu liber și la care formațiune politică să activez ca membru. Vă asigur că domnul inspector școlar Cătălin Canciu nu are nicio dovadă asupra unui gest politic al meu în școală, ne-a mai declarat aceasta.

Prof. Mihaela Năstăsescu consideră că decizia lui Canciu de a-i înceta detașarea este una nedreaptă, deoarece cât timp s-a aflat la conducerea liceului elevii au avut rezultate la examenele naționale, în școală s-au făcut investiții și s-au derulat numeroase proiecte, inclusiv cu fonduri europene. Mai mult, aceasta consideră că decizia inspectorului școlar general este și răzbunătoare, deoarece atât Canciu, cât și membrii PNL Însurăței, i-au propus să se alăture liberalilor și ea ar fi refuzat acest lucru.

“Decizia domnului general mi se pare o dovadă de răzbunare pentru că nu am activat în formațiunea politică în care trebuia, care i-ar fi plăcut dânsului. Vorbim despre faptul că la finalul mandatului dânsului, înainte ca domnul Botea să fie general, m-a contactat și m-a invitat la o discuție în privat, recomandându-mi să mă înscriu într-o formațiune politică, iar eu am refuzat la acel moment. Iar înainte ca ultimele alegeri să aibă loc, reprezentanții locali ai PNL m-au contactat, m-au vizitat și au repetat invitația de a mă alătura lor și eu am refuzat asta pentru a rămâne la formațiunea politică la care eram. Simt o mare nedreptate și într-adevăr un imens substrat politic în tot ce se întâmplă. Iar lucrurile astea nu ar trebui să aibă legătură cu activitatea noastră școlară. Despre activitatea mea ca director nu m-a întrebat nimeni nimic. Eu 5 ani de zile m-am mutat la școală, am stat între 10 și 12 ore pe zi la școală. Am avut concediu 2 săptămâni în perioada asta”, a mai afirmat fosta directoare a liceului.

 

Revoltă și la Liceul “Nicolae Oncescu” Ianca

Tot pe 12 februarie și tot din același motiv, la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca, profesoara de limba și literatura română Mirela Cazacu a fost înlocuită în funcția de director cu prof. Mirela-Marinela Cazacu, profesoară la Frecăței. Facem precizarea că între cele două nu există niciun grad de rudenie, fiind vorba doar de o concidență de nume. Profesorii liceului și-au exprimat nemulțumirea printr-o poziție trimisă pe adresa redacției.

“Tot personalul didactic, nedidactic, auxiliar, părinții, elevii noștri au rămas șocați când au aflat că directorul nostru, prof. Cazacu Mirela, un om excepțional, a primit fără nicio motivație, documentul de încetare a numirii în funcția de director. În această după-amiază (n.r. - vineri, 12 februarie) toți am aflat cu stupoare de această decizie. Nu am fost consultați, doar ni s-a trimis decizia amintită. Și mai mult decât atât, a fost numit în această funcție un alt director, cu un nume aproape identic cu cel al directorului nostru. Noul director, nou numit în funcție, se numește Cazacu Mirela-Marinela, dintr-o altă localitate, din Frecăței. Considerăm că această decizie este nedreaptă”, se precizează în documentul trimis, semnat de prof. Mihaela Liliana Jugănaru în numele colectivului de cadre didactice al liceului.

Contactată de redactorii “Obiectiv”, fosta directoare a Liceului Tehnologic “N. Oncescu” Ianca, prof. Mirela Cazacu, nu a dorit să comenteze prea mult decizia șefului ISJ Brăila. Și aceasta a câștigat postul prin concurs, în 2016. Mandatul i-a expirat tot pe 8 ianuarie 2021, fiind prelungit apoi prin detașare de fostul inspector școlar general Viorel Botea. În prezent, Mirela Cazacu este și consilier local PSD la Ianca.

“Eu m-am conformat regulilor. Nu cunosc motivul, nu mi s-a adus nimic la cunoștință. Nu am nimic de comentat. Eu cred că mi-am făcut datoria în acest liceu, atât cât a ținut de mine, cu sprijinul colectivului. Da, bănuiesc că e o decizie politică pentru că eu am susținut actualul primar care a investit foarte mult în această școală în acești 5 ani cât am fost la conducere”, ne-a spus aceasta.

 

Replica lui Canciu: “Mi-am dorit să depolitizez școlile. Nu am numit pe cele două funcții membri PNL”

Redactorii “Obiectiv” i-au solicitat un punct de vedere vizavi de cele două schimbări și inspectorului școlar general Cătălin Canciu. Acesta ne-a declarat că și-a dorit o nouă conducere la cele două licee, în care managerii să fie apolitici. Acesta ne-a mai spus că a primit semnale că cele două foste directoare ar fi depășit de ceva timp limita profesională între viața școlară și cea politică.

Legat de declarațiile făcute de fosta directoare de la Însurăței, potrivit cărora ar fi vorba de o răzbunare politică, Canciu a negat vehement acest lucru.

“Am citit că și eu aș fi încercat să o racolez în PNL și trebuie să probeze aceste lucruri. Nu se pune problema de nicio răzbunare politică! Doamne ferește! Doamna director dorește să facă management obligându-mă să continuăm într-o echipă? Eu asta nu înțeleg până la urmă! Detașarea este un atribut al inspectorului școlar general. Nu îmi mai doresc directori oameni politici care au creat sensibilități în comunitățile lor. Când treci prin trei partide deja te agăți de funcție indiferent cum o fi. A fost un concurs, un mandat, s-a dus până la capăt, trebuie să înțelegi că inspectorul general a considerat că acolo trebuie un alt om”, a precizat acesta.

Legat de protestul elevilor de la Însurăței, Canciu crede că aceștia ar fi fost “montați” chiar de fosta directoare.

“Nu am nimic personal cu dumnealor, trebuie să înțeleagă că s-a încheiat contractul managerial și este dreptul meu să fac niște schimbări acolo unde consider că este necesar. La Ianca am adus pe cineva din afară pentru că am consultat mai mulți profesori și nu au vrut, ceea ce mă face să cred că erau anumite temeri, anumite presiuni din partea lor și de aceea am apelat la un om care știu că are un caracter foarte puternic și poate să facă această schimbare”, ne-a declarat acesta.

Întrebat dacă nu poate fi acuzat de ipocrizie pentru că a înlocuit persoane care erau membre ale unor partide politice când și el este consilier local PNL și președintele organizației municipale PNL Brăila, Canciu a răspuns că lucrurile stau diferit.

“Eu nu am folosit Inspectoratul ca tribună în activitatea mea politică și nici nu m-am legat de nimic din ceea ce înseamnă școală. Eu am făcut politică după orele de program ca un simplu cetățean al acestui oraș. Iar activitatea asta politică de care eu vă spun în cazul directorilor nu este de o zi, două, are implicații mult mai adânci. Atuul meu este că nu am luat niște oameni de la partid, de la PNL, ca să îi pun în loc. Acesta este argumentul meu forte. Sunt niște oameni pe care eu i-am căutat cu greu. Nu PNL-ul mi-a dat niște oameni în plic. PNL-ul nu are nicio treabă, garantat! Nu i-am adus de la partid pentru că au lipit afișe”, a mai afirmat Canciu.

Întrebat ce alte schimbări de directori s-au mai făcut, acesta ne-a precizat că au fost numiți manageri noi la Școala din comuna Mărașu și Centrul Județean de Resurse Educaționale Brăila. Acesta ne-a precizat că nu are în plan noi schimbări de directori în perioada următoare, dar nici nu exclude acest lucru dacă situația o va cere.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii