Mergi la conţinutul principal

Canciu vs Dragomir. Tema zilei: Școala “Spiru Haret”

* Cătălin Canciu, președintele organizației municipale PNL Brăila, îl acuză pe primarul Marian Dragomir că Școala nr. 3, o bijuterie arhitecturală, a ajuns o ruină din cauza nepăsării administrației locale * clădirea școlii a fost transmisă în 2017 către Parchetul Brăila și urma să fie reabilitată de Ministerul Justiției, însă proiectul nu s-a mai concretizat * “La vremea respectivă, eram inspector șef al ISJ Brăila și nici nu am vrut să aud de acea propunere” * “domnul Canciu a semnat că este de acord ca acea clădire să fie transmisă Parchetului. Este semnătura lui! Și cu acest lucru v-am demonstrate, încă o dată, că domnul Canciu minte!”, a fost replica primarului * acesta a susținut că nu s-au putut face lucrări de intervenție asupra clădirii școlii deoarece a fost transferată Parchetului, însă în următoarea ședință de CLM clădirea va reveni în administrarea municipalității și se vor face investiții

 

Un nou “război” între primarul Marian Dragomir și liberalul Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. De data aceasta scandalul a pornit de la Școala cu clasele I-VIII “Spiru Haret”, fosta Școala nr. 3.

Într-un comunicat de presă transmis ieri de Canciu, acesta îl acuză pe Dragomir că Școala nr. 3, clădire monument istoric, a ajuns o ruină, “ca de altfel mai toate clădirile istorice din Brăila, lăsate în paragină de administrațiile socialiste din ultimii 30 de ani”. Acesta a afirmat că din cauza unei decizii greșite luate de Dragomir în urmă cu câțiva ani, astăzi este aruncat la gunoi “un secol de istorie”, iar primarul “nu are curajul să își asume eroarea”. Este vorba despre proiectul de reabilitare a clădirii Școlii “Spiru Haret”, care în 2017 a fost transferată către Parchetul Brăila, clădirea urmând să fie “salvată” de Ministerul Justiției.

“Propunerea Ministerului Justiției de transformare a Școlii nr. 3 în sediu pentru trei unități de Parchet, făcută în 2017, a venit mănușă pentru Dragomir, care dorea să se debaraseze de această problemă spinoasă. La vremea respectivă, eram inspector șef al ISJ Brăila și nici nu am vrut să aud de acea propunere. Am spus clar și răspicat că această clădire este un simbol al Învățământului și Istoriei Brăilei și că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de inițiativă! Pentru poziția avută la acea vreme, au fost puși trolii pe mine și chiar m-au demis!”, a transmis Canciu.

Până la urmă proiectul nu s-a concretizat, Ministerul Justiției refuzând să mai preia clădirea, iar Canciu îl acuză pe Dragomir că din 2017 și până în prezent nu a găsit o soluție pentru a salva clădirea.

“În toți acești ani, primarul nu a avut nici măcar decența de a găsi o modalitate legală pentru a conserva monumentul, atât de mult îi pasă de istoria Brăilei! Ușor, ușor, spre aceeași soartă se îndreaptă și școala geamănă "Constantin Sandu Aldea". Oare primarul liberal de atunci, av. Radu Portocală, și-a închipuit măcar ce destin nefericit vor avea aceste clădiri construite din respect și dragoste pentru acest oraș? Domnule Dragomir, Școala "Spiru Haret" are nevoie de reabilitare! Știu că aveți soluția turnării de asfalt peste ea, iar cine va fi curios să o poată găsi acolo și peste 400 de ani, așa cum ați făcut cu piatra cubică! Invitați mereu tinerii să vină acasă, dar să știți că nu ne putem aduce copiii acasă cu invitații populiste, lipsite de substanță. Brăila are nevoie în administrație, de oameni care înțeleg rostul școlii și al culturii! Un oraș precum Brăila nu are nevoie de un primar lipsit de viziune și fără simțul răspunderii, care îi îngroapă istoria bucată cu bucată! A fost odată un oraș frumos și viu, cu numele de Brăila, de care astăzi s-a ales praful!”, a mai afirmat șeful ISJ Brăila în comunicatul de presă.

 

Dragomir: “Canciu este un mincinos”

Tot ieri, la scurt timp de la publicarea comunicatului semnat de Cătălin Canciu, a venit și replica primarului Marian Dragomir. În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Grădiniței nr. 47, proaspăt reabilitată pe fonduri europene, edilul a ținut să precizeze care este adevărul cu privire la situația clădirii Școlii nr. 3 și care sunt planurile Primăriei.

“Există o hotărâre de Consiliu Local privind transmiterea școlii către Parchet în vederea realizării unui sediu al acestei instituții. Ieri (n.r. - miercuri, 27 iulie) am avut o discuție cu doamna prim procuror Coșniță privind revocarea hotărârii de Consiliu Local, astfel încât Primăria să poată să facă pașii următori pentru reabilitarea Școlii nr. 3. În momentul de față nu se pot depune proiecte sau demara licitații pentru reabilitare, ca urmare a faptului că această școală a fost transmisă Parchetului prin hotărâre de Consiliu Local. Iar Parchetul a primit un răspuns negativ de la Ministerul Justiției în vederea realizării modernizării respective. Tot prin hotărâre de Consiliu Local vom revoca și cealaltă hotărâre prin care Parchetului i s-a acordat acel teren în spatele Palatului Agriculturii, în zona centrală a municipiului Brăila. După ce noi vom prelua clădirea și terenul,

acolo, pentru că se modernizează Bulevardul Independenței, vom demola toate garajele și vom reconfigura acea zonă, delimitată între Palatul Agriculturii, Casa Tineretului, sediul Electrica și blocuri, asigurând totodată și o cale de acces, cu sens unic, către Bulevardul Independenței. Va rămâne parcare și va fi reabilitată, a explicat primarul Marian Dragomir.

Acesta a ținut să precizeze că toată această mutare a fost discutată cu reprezentanții Parchetului înainte ca șeful ISJ Brăila să dea publicității comunicatul de presă, iar în următoarea ședință ordinară de CLM, printr-un proiect de hotărâre, clădirea va ajunge din nou în administrarea Primăriei. Apoi, pentru reabilitarea și modernizarea acesteia se vor depune proiecte pe fonduri europene sau de la Ministerul Culturii, urmând ca în noul imobil să fie mutat Teatrul de Păpuși.

Tot legat de acest subiect, primarul l-a făcut “mincinos” pe șeful ISJ Brăila, prezentând jurnaliștilor un document semnat de Canciu, prin care este de acord cu transmiterea clădirii către Parchet.

“Noi am demonstrat de foarte multe ori că domnul Canciu este un mincinos. O să vă demonstrez că și în comunicatul acesta minte. Dânsul spune că la vremea respectivă era inspector șef al ISJ Brăila și nici nu a vrut să audă de acea propunere. Stați așa, că domnul Canciu a semnat că este de acord ca acea clădire să fie transmisă Parchetului. Este semnătura lui! A votat în Consiliul de Administrației al ISJ ca această clădire să fie transmisă Parchetului. Și cu acest lucru v-am demonstrate, încă o dată, că domnul Canciu minte!”, a mai declarat Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro