Mergi la conţinutul principal
Controale la firmele care utilizează substanțe chimice

Cancerul profesional, în atenția inspectorilor ITM

* potrivit Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, mai mult de jumătate din totalul deceselor asociate muncii, înregistrate în UE și în țările dezvoltate, are drept cauză cancerul profesional * în medie, anual, sunt înregistrate 120.000 de cazuri de cancer profesional, urmate de 80.000 de decese * angajatorii care utilizează la locurile de muncă agenți chimici cancerigeni sau mutageni vor fi verificați pe tot parcursul trimestrului IV 2022

 

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în trimestrul IV al acestui an, se desfășoară o amplă acțiune inițiată la nivel național de Inspecția Muncii, menită să conștientizeze și să atragă atenția asupra riscurilor legate de expunerea la agenții cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

"Acțiunea se desfășoară la angajatori din toate domeniile de activitate, care utilizează la locurile de muncă agenți chimici cancerigeni sau mutageni clasificați în categoriile 1A și 1B, conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor (CLP), urmărindu-se, în mod special, întreprinderile mici și mijlocii. Cancerul profesional constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa și din întreaga lume", a precizat Liviu Arhire.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), se estimează că, în anul 2015, cancerul profesional a stat la baza a 53% din totalul deceselor asociate muncii, înregistrate în Uniunea Europeană și în alte țări dezvoltate. UE înregistrează, în fiecare an, aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional, ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă, ducând la aproximativ 80.000 de decese anual.

Pe parcursul anilor 2018-2020, Inspecția Muncii a derulat mai multe acțiuni de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea substanțelor chimice periculoase la locurile de muncă. Aceste acțiuni au atins tangențial problematica agenților cancerigeni și mutageni.

Agenții chimici cancerigeni generează riscuri majore la adresa securității și a sănătății lucrătorilor; deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale, de multe ori acestea nu sunt combătute corespunzător, a mai precizat sursa citată.

Obiectivele acțiunii de control din trimestrul IV 2022: prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de agenții cancerigeni și mutageni prezenți la locurile de muncă; creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de expunerea la agenți cancerigeni și mutageni la locul de muncă; monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la agenți cancerigeni și mutageni; centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro