* echipele Secției Canal de la CUP ”Dunărea” SA intervin pe mai multe străzi, după ce au descoperit că sistemul de canalizare este blocat cu resturi provenite de la lucrări de construcții, materiale plastice, textile și încălțăminte * ”Zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o ”groapă de gunoi” riscă să fie inundate chiar și la cea mai mică aversă de ploaie”, precizează reprezentanții companiei
Săptămâna aceasta, echipe din cadrul Secției Canal - Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila SA Brăila desfășoară ample lucrări de curățare, spălare și verificare a sistemului de canalizare pe mai multe străzi ale municipiului, precizează reprezentanții societății.
”Acțiunile de acest gen se execută după un program bine stabilit. Echipele societății monitorizează și verifică, iar acolo unde este necesar, intervin în decolmatarea și spălarea sistemului de canalizare, rețele stradale, cămine de verificare, racorduri și cămine de racord. În perioada 25-29 octombrie 2021, se efectuează lucrări de revizii tehnice, curățare și spălare a gurilor de scurgere și a rețelelor de canalizare în cartierul Nedelcu P. Chercea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CUP ”Dunărea” Brăila SA, Daniela Stanciu.
Potrivit sursei citate, în majoritatea cazurilor, decolmatarea se efectuează manual sau mecanizat, în timp ce spălarea sistemului de canalizare se realizează numai cu autospecialele aflate în dotarea Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” SA Brăila.
De-a lungul timpului, spun reprezentanții companiei - și situațiile semnalate o dovedesc cu prisosință - în sistemul de canalizare al orașului, în special la rețelele cu diametre mari, echipele de intervenție ale CUP ”Dunărea” SA au descoperit de la resturi menajere la diverse bucăți de materiale plastice, aruncate cu nepăsare de concitadinii noștri. Mai mult, s-a descoperit că, în cele mai multe situații, sistemele de canalizare - în special la nivelul gurilor de preluare stradale - sunt blocate/obturate cu diverse resturi provenite de la materiale de construcții, materiale plastice și încălțăminte.
Potrivit CUP ”Dunărea” SA, cea mai mare problemă a canalizării orașului o reprezintă, de departe, materialele textile, vata medicinală și produsele de igienă intimă. ”Toate acestea împiedică scurgerea apelor și, implicit, sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitatea proiectată. În aceste condiții, zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o ”groapă de gunoi” riscă să fie inundate chiar și la cea mai mică aversă de ploaie. Reamintim că sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturări ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. Mai mult, în condiții de ploaie, aceste depuneri îngreunează preluarea și transportul apelor pluviale care duc la inundarea carosabilului”, a precizat sursa citată.
În aceste împrejurări, echipele de intervenție ale Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila SA au fost trimise să întervină pe străzile din cartierul Nedelcu P. Chercea, pentru rezolvarea situațiilor amintite mai sus, acolo unde au fost descoperite blocaje la sistemul de canalizare. Ieri, echipele Secției Canal ale CUP ”Dunărea” Brăila SA se aflau pe Strada Neagoe Basarab.