Mergi la conţinutul principal

Canalizările din Brăila, “bombe ecologice”

* în multe zone din municipiu, din căminele de canalizare ies mirosuri pestilenţiale * mulţi brăileni se plâng de acest aspect, problema a fost ridicată inclusiv într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal * consilierul independent Lucian Căprariu l-a interpelat pe această temă pe directorul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea, care a promis că se vor face verificări * concluzia conducerii companiei de apă este că reţeaua de canalizare nu e înfundată * “Brăilenii consumă din ce în ce mai puţină apă, iar conductele nu se mai spală corespunzător, mai ales în perioadele fără precipitaţii”, este de părere directorul Mangiurea * acesta ne-a spus că se vor face spălături ale conductelor, dar nu pe întreaga reţea din municipiu, ci doar în punctele unde se semnalează probleme

 

 

În multe zone din municipiu, gurile de canalizare emană de ceva vreme mirosuri pestilenţiale care îi deranjează vizibil pe pietoni. Aşa se întâmplă, de exemplu, în preajma Pieţei Halelor, mai exact la intersecţia străzii 1 Decembrie 1918 cu strada Griviţei şi cu strada Roşiori. În cele două puncte, aproape permanent există acest miros puternic, de materie organică stricată. De altfel, problema mirosurilor emanate de gurile de canalizare a fost ridicată recent şi în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal, unde consilierul independent Lucian Căprariu l-a interpelat pe această temă pe directorul Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea”, Silviu Mangiurea. Întrebat de ce s-a ajuns la această situaţie, Mangiurea a răspuns în cadrul şedinţei publice că va dispune verificări în teren pentru depistarea cauzelor.

Consilierul Căprariu ne-a declarat, vineri, că încă nu a primit niciun răspuns oficial de la CUP “Dunărea”. “Întrebarea am adresat-o verbal, iar domnul director a spus că o să se facă verificări, ca şi cum dumnealui nu era la curent cu această problemă până atunci. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. Cert este că problema este una cât se poate de reală, care persistă de câţiva ani. În urmă cu 10 ani, nu erau aceste mirosuri, dar de vreo 5 ani au apărut şi sunt cât se poate de deranjate. Eu am primit sesizări verbale de la cetăţeni pe această temă, dar am sesizat şi eu, ca orice cetăţean, existenţa acestor mirosuri, pe strada Griviţei, în apropierea Pieţei Concordia sau pe strada Tineretului. Ele apar, însă, în multe alte zone din municipiu. De ce se întâmplă asta acum, iar în urmă cu 10 ani nu se întâmpla? Probabil că atunci se spălau mai des aceste canalizări, sau se luau alte măsuri pe care eu nu le cunosc, că nu sunt specialist în astfel de probleme. La cei peste 800 de angajaţi ai CUP Dunărea, probabil că s-ar putea face ceva concret pentru îndepărtarea acestor mirosuri care deja reprezintă o problemă jenantă pentru Brăila, ca oraş“, ne-a declarat consilierul independent Lucian Căprariu.

Contactat de un reporter “Obiectiv”, directorul Silviu Mangiurea ne-a declarat, vineri, că a studiat problema şi că s-a ajuns la concluzia că mirosurile nu sunt generate de o înfundare a reţelei de canalizare. “Canalizarea funcţionează în parametri normali, pentru că dacă ar exista blocaje s-ar ajunge la inundarea unor subsoluri de blocuri, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă. Mirosul despre care se vorbeşte este cauzat, probabil, de faptul că brăilenii consumă mai puţină apă în ultima perioadă, iar în perioadele fără precipitaţii, cum este cea pe care o traversăm acum, lipsa apei de ploaie şi cantitatea scăzută de ape menajere face ca pe conductele de canalizare să se depună materii organice care intră în descompunere. Noi o să începem să spălăm canalizările, dar nu vom face această operaţiune decât în punctele critice, unde există sesizări legate de miros, pentru că nu avem cum să spălăm toată reţeaua de canalizare din municipiu. Ca să facem aşa ceva ar trebui să consumăm sute de mii de metri cubi de apă, iar asta ar însemna costuri enorme, ce ar trebui acoperite de cineva”, ne-a declarat directorul Mangiurea. Acesta a precizat că, în zilele următoare, se vor face spălături sub presiune, în zone cum ar fi intersecţia bulevardului cu strada Şcolilor sau Calea Galaţi şi în intersecţia străzii Roşiori cu strada 1 Decembrie 1918, lângă Piaţa Halelor.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro