• problema ne-a fost semnalată de Gabriel Lâlă, ghidul autorizat care organizează tururi ale Brăilei cu turişti din alte oraşe sau din străinătate • zona cu probleme se află lângă fostul cazino de la faleză, o clădire monument istoric lăsată, de ani de zile, în paragină • ieri, după ce un reporter al cotidianului nostru a solicitat un punct de vedere faţă de această situaţie, conducerea Primăriei a dat asigurări că problema va fi rezolvată în cel mai scurt timp • chiar ieri după-amiază, la faţa locului şi-a făcut apariţia o echipă de la CUP “Dunărea”, care a încercat să depisteze cauza surpării terenului, pentru a fi luate măsurile necesare
Canalizări fără capac şi gropi apărute în urma unor surpări, atât de vechi încât s-au umplut aproape până la refuz cu gunoaiele aruncate de persoanele fără cei şapte ani de acasă. Asta pot vedea turiştii care se plimbă prin “zona zero” a Brăilei, la doi paşi de Palatul Administrativ. Problema ne-a fost semnalată de Gabriel Lâlă, ghidul de turism care organizează tururi ale oraşului pentru vizitatorii veniţi din alte zone ale ţării şi chiar din străinătate. “Lângă Casa Dumitriu, acel monument istoric, fost cazino, care zace în paragină de atâţia ani, chiar lângă Primărie, se află o canalizare fără capac şi o groapă plină cu gunoaie. Canalizarea aceea este în acest stadiu de câţiva ani. În 2016, când am făcut primele tururi ghidate, aveam două turiste din Grecia cărora le prezentam faleza oraşului. Am mers cu ele în acea zonă de belvedere de lângă fostul cazino şi, fiind mai pe înserat, era să cădem în acea canalizare fără capac. Vă daţi seama, în 2016 se întâmpla asta, iar acum, după trei ani, situaţia este exact la fel, chiar mai gravă, pentru că acea groapă de lângă canalizare şi-a mărit dimensiunile. Dacă aici, la doi paşi de Primărie, se întâmplă aşa ceva, ce pretenţii să mai avem pentru alte zone ale oraşului?!”, se întreabă retoric ghidul Gabriel Lâlă.
Acesta a postat câteva fotografii elocvente şi pe reţelele de socializare, însă imaginile sale nu au avut niciun ecou în rândul administraţiei locale.
Ieri, viceprimarul Alexandru Jantea a luat cunoştinţă de la un reporter al cotidianului nostru despre gropile periculoase de lângă fostul cazino de la faleză. Viceprimarul ne-a spus, în primă instanţă, că, din câte ştie, atât clădirea fostului cazino cât şi terenul din jurul acesteia aparţin în prezent unui proprietar privat care ar avea obligaţia să ia măsuri pentru securizarea zonei. Ulterior, după ce s-a mai documentat, Jantea a revenit cu precizarea că terenul - inclusiv porţiunea unde se află canalizarea fără capac şi groapa plină cu deşeuri - aparţine domeniului public al municipiului. “Conform schiţelor cadastrale, terenul de lângă clădirea monument istoric se află pe domeniul public şi este administrat de Primărie. Vom lua măsuri, în cel mai scurt timp, pentru acoperirea acelei guri de canalizare şi pentru astuparea surpării respective. Aceste lucrări pot fi făcute cu echipa de intervenţii înfiinţată la nivelul Primăriei”, ne-a declarat Alexandru Jantea.
Într-adevăr, ieri după amiază, la scurt timp după această convorbire, la faţa locului a apărut o echipă de la Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila, care a făcut verificări pentru a depista cauza acelei surpări. Urmează ca, în câteva zile, să se măsuri pentru rezolvarea problemei.
În ceea ce priveşte clădirea fostului cazino, monument istoric de la începutul secolului XX, după cum este afişat pe o plăcuţă de pe faţadă, aceasta aparţine acum unor proprietari care deţin şi un hotel din municipiu. Aceştia şi-ar fi manifestat intenţia de a investi în reabilitarea imobilului, însă deocamdată proiectul s-ar afla într-un stadiu incipient, după cum ne-a informat conducerea Primăriei.
În altă ordine de idei, şi scările care coboară spre faleză din zona fostului cazino şi a actualului hotel “Belvedere” s-au deteriorat foarte mult în ultima vreme, iar aspectul lor nu poate decât să ne facă oraşul de râs în ochii turiştilor străini. Viceprimarul Jantea ne-a declarat că, în funcţie de bugetul pe care îl va avea municipiul pentru anul în curs, s-ar putea aloca sume şi pentru reabilitarea acestor scări.