• expoziţia de porumbei a atras, sâmbătă, peste 1.000 de vizitatori • peste 300 de crescători din Moldova şi Muntenia au răspuns invitaţiei organizatorilor, numărul păsărilor expuse trecând de 350 • pe lângă cele mai reuşite exemplare de voiajori, campioni ai curselor din acest an, la expoziţie au putut fi văzuţi şi porumbei ornamentali de Brăila, rase unice în lume obţinute pe parcursul a sute de ani
Holul Sălii Polivalente din Brăila a fost gazdă, sâmbătă, între orele 10.00 - 16.00, pentru sute de porumbei voiajori şi porumbei de ornament, în cadrul uneia dintre cele mai mari expoziţii organizate în ultimii 30 de ani în oraşul nostru. Mai mulţi membri ai organizaţiei locale a crescătorilor de porumbei au pus mână de la mână pentru a asigura fondurile necesare şi, cu girul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România, au reuşit să adune la Brăila peste 300 de pasionaţi din judeţele Moldovei şi Munteniei, care au expus în total circa 350 de păsări.
Evident, fiecare crescător a adus la expoziţie exemplarele cele mai valoroase ale sale, ce s-au făcut remarcate la concursurile din ultima vreme. La acest capitol, brăilenii au stat foarte bine, având cu ce să se mândrească. Astfel, la loc de cinste au fost expuşi campionii din acest an, cel mai “merituos” dintre aceştia fiind un exemplar al crescătorilor Alexandru Ionuţ şi Matei Dorin. În vârstă de trei ani, voiajorul respectiv s-a clasat pe locul 4 internaţional la categoria maraton, remarcându-se pentru viteza cu care a parcurs sutele de kilometri ale curselor unde a participat. Este cea mai bună performanţă obţinută, în ultimii câţiva zeci de ani, de crescătorii brăileni. Au mai fost expuşi, de asemenea, nu mai puţin de patru porumbei ai unor crescători din Brăila, ce au reuşit să se claseze pe locul I la diverse concursuri naţionale.
Iar dacă performanţele porumbeilor voiajori, înscrise pe fişele de prezentare ale fiecăruia, au fost apreciate de cei aproximativ 1.000 de vizitatori, vedetele expoziţiei, în special din punctul de vedere al copiilor, au fost fără îndoială porumbeii de ornament. Au fost expuse exclusiv rase brăilene, unice în lume, obţinute de crescătorii pasionaţi pe parcursul a zeci, chiar sute de ani de încercări. “Boxan de Brăila”, “Mocs de Brăila”, “Jucător bălţat mascat de Brăila” sau “Lung de Brăila” sunt rase ce se fac remarcate în special prin ciocul foarte scurt, dar şi prin penajul deosebit. Fără a fi zburători de anduranţă ca voiajorii, aceste rase ornamentale au capacitatea de a încânta privirea nu doar prin aspectul ieşit din comun, cât şi prin tumbele aeriene pe care le fac în timpul zborului. Din păcate, pentru că sunt foarte greu de întreţinut, aceste rase nu prea mai prezintă interes pentru crescători, astfel că în ultima perioadă numărul exemplarelor existente la Brăila a scăzut drastic. Există, totuşi, câţiva pasionaţi care fac tot posibilul să împiedice dispariţia definitivă a raselor ornamentale de Brăila. Printre aceştia se află şi primarul Marian Dragomir, cunoscut pentru pasiunea pe care o are pentru creşterea porumbeilor. Pe lângă numeroşii voiajori pe care îi are acasă, actualul edil-şef al Brăilei deţine şi câteva exemplare de porumbei ornamentali, străduindu-se să menţină rasele pure, prin evitarea cosangvinizării.