Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Campanie de sanatate pentru femeile de etnie rroma

Duminica, 8 octombrie, la Caminul cultural din localitatea Ianca va avea loc prima intilnire cu femeile din comunitatea rroma in cadrul proiectului "Cu noi, printre noi, despre noi femeile", campanie de informare si constientizare a femeilor rrome, dedicata cresterii accesului la servicii de sanatate publica a acestora. Ianca este prima din seria celor 10 localitati in care se va desfasura aceasta campanie, care isi propune masurarea impactului politicilor aplicate in domeniul sanatatii si optimizarea politicilor guvernamentale in acest domeniu si cresterea accesului femeilor la informatii privind ingrijirea sanatatii. La intilnirea de duminica va participa conf.dr. Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii si Maria Ionescu, secretar de Stat, iar grupul tinta in atentia proiectului este format din femei tinere, intre 18 si 35 de ani si femei mature, intre 35 si 50 de ani. Informatiile prezentate la cursul "Scoala mamelor-educatie pentru sanatate, educatie civica, prevenirea discriminarii" se adreseaza gravidelor si tinerelor mame si presupune organizarea de cursuri pentru informarea acestora cu privire la standardele de ingrijire a copiilor intre 0-3 ani, standardele de igiena, costurile si beneficiile inscrierii pe listele medicului de familie sau ale refuzului de oferire a asistentei medicale din partea sistemului sanitar, incurajarea participarii civice a femeilor in domeniul social, prevenirea situatiilor de discriminare intimpinate la oferirea asistentei sanitare.
Dupa cum ne-a informat, ieri, conf. dr. Daniela Bartos, cursurile sint organizate cu echipe de 30 de persoane-femei gravide si mame tinere si sint sustinute de mediatoare sanitare pe o perioada de o zi, iar materialele utilizate la predare constau in brosuri si materiale de specialitate.
Serviciile de specialitate pentru acest proiect sint oferite de o echipa de rezidenti care-si desfasoara practica la "Fundatia Spitalul de Urgenta", coordonati de conf. dr. Daniela Bartos. Totodata laboratoarele medicale "Medcenter"au aplicat femeilor mature teste de glicemie, colesterol si EKG. In functie de rezultatele testelor, beneficiarele acestor investigatii vor fi indrumate catre medicii de familie care le au in evidenta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii