Mergi la conţinutul principal

Campania de vaccinare antirabică şi microcipare a câinilor a început cu dreptul

• impulsionaţi de prezenţa poliţiştilor locali dar şi de perspectiva încasării unei amenzi de până la 2.600 lei dacă refuză să colaboreze, brăilenii par dispuşi să permită accesul în gospodării a echipelor veterinare • spre deosebire de campaniile precedente, când s-au întâmpinat mari probleme din partea populaţiei, în prima zi de derulare a operaţiunii curente nu s-a consemnat niciun refuz

 

În condiţiile implicării Poliţiei Locale şi a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, operaţiunea de vaccinare antirabică şi de microcipare a câinilor cu stăpân de pe raza municipiului Brăila pare să fi demarat sub auspicii bune. Luni, 22 mai, în prima zi când a început să fie pusă în practică această acţiune, atitudinea brăilenilor a fost destul de cooperantă, după cum ne-a declarat conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila. “Semnalele sunt destul de bune. În prima zi, au fost vaccinate şi microcipate 46 de exemplare, iar numărul ar fi putut fi mai mare, dacă nu ar fi plouat în reprize, după cum se ştie. Îmbucurător este faptul că oamenii au reacţionat pozitiv, în general. Au mai comentat unii, însă nu au refuzat să permită accesul echipelor pe proprietatea dumnealor. Deocamdată, lucrăm pe bulevardul Dorobanţilor, aşa cum am anunţat, urmând să acoperim, treptat, întregul municipiu”, ne-a declarat, ieri, Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila.

Reamintim că, de la începutul acestei săptămâni, s-a dat startul unei ample campanii de vaccinare şi microcipare a câinilor din Brăila. O astfel de operaţiune nu s-a mai făcut în municipiu din 2014, din cauza faptului că postul de medic de circumscripţie pe Brăila este vacant şi nimeni nu se arată dispus să îl ocupe. Conducerea DSV ne-a explicat că lipsa de interes este cauzată tocmai de refuzul brăilenilor de a coopera în acţiunile de microcipare şi vaccinare a câinilor. Asta în condiţiile în care, în lipsa altor animale domestice, vaccinarea câinilor şi pisicilor ar reprezenta principala sursă de venit a cabinetului veterinar de circumscripţie din municipiu.

În lipsa vaccinării antirabice, autorităţile veterinare spun că riscul apariţiei cazurilor de turbare în rândul carnasierelor (câini şi pisici n.n.), care s-ar putea extinde şi la oameni, este foarte mare. Din acest motiv, s-a făcut tot posibilul ca în acest an să fie derulată campania de vaccinare. Costul serului şi manopera sunt acoperite integral de stat, însă costul microcipului de identificare ce trebuie pus fiecărui animal trebuie suportat de crescători. Potrivit legii, înainte de a fi distribuite în teritoriu, microcipurile pot fi achiziţionate doar de circumscripţiile veterinare autorizate, bugetul Direcţiilor Sanitar Veterinare neavând prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Astfel, DSV Brăila a fost obligată să încheie contract cu o circumscripţie veterinară, iar cum în municipiu niciun medic nu este dispus să preia postul, s-a apelat, conform legii, la circumscripţiile din localităţile învecinate. Singurul medic veterinar de circumscripţie care a acceptat să semneze contractul a fost cel din comuna Siliştea. Astfel, întreaga operaţiune de vaccinare şi microcipare se va derula prin intermediul cabinetului acestuia, iar pentru a exista siguranţa că brăilenii vor permite accesul în gospodăriile lor a echipelor de veterinari s-a apelat la sprijinul Poliţiei Locale. SUPAGL pune, de asemenea, la dispoziţie câţiva angajaţi a căror misiune este să prindă şi să ţină câinii în timpul vaccinării şi microcipării.

Amenzile pentru posesorii de câini care refuză să coopereze pot ajunge până la 2.600 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro