• după ce o perioadă s-a ferit să dea foarte multe detalii privind campania de eutanasiere a câinilor maidanezi, primarul Marian Dragomir a declarat în cadrul unor conferinţe de presă că s-a trecut la “aplicarea procedurilor legale” • edilul a evitat să folosească cuvântul “eutanasiere” motivând că nu mai vrea să inflameze spiritele între iubitorii de animale şi cetăţenii care nu mai vor patrupede în oraş • asociaţiile iubitorilor de animale continuă, însă, să protesteze împotriva măsurilor luate de Primărie • vineri, Direcţia Sanitar Veterinară Brăila a efectuat un control la Adăpostul de Câini de la Unirea, ca urmare a unor sesizări primite de la Federaţia de Protecţie a Animalelor şi Mediului
Eutanasierea câinilor maidanezi din municipiul Brăila rămâne un subiect care împarte Brăila în două tabere: iubitorii de animale versus cetăţenii care nu mai vor să vadă patrupedele libere pe străzile din oraş. Tocmai din acest motiv, în ultima perioadă, primarul Marian Dragomir nu a oferit prea multe detalii privind începerea campaniei de eutanasierere a patrupedelor fără stăpân. Totuşi, în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, Dragomir a recunoscut că s-a trecut la acţiuni concrete, fără a folosi cuvântul “eutanasiere”, rezumându-se la a spune că se respectă “procedurile legale”.
“Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau este că procedurile legale sunt respectate şi în momentul de faţă se ridică câini din oraş, respectând toate prevederile legale. Orice alte supoziţii pe acest subiect ar genera de fapt inflamarea spiritelor între iubitorii de animale şi cei care nu mai doresc câini pe stradă. Subiectul a fost dezbătut suficient, am văzut opinia publică, din punct de vedere al exprimării, am văzut dorinţa cetăţenilor de a nu mai avea câini în oraş. Dacă urmăriţi realitatea o să vedeţi că au fost ridicaţi foarte mulţi câini din municipiul Brăila şi duşi la adăpost. Au început procedurile legale de reducere a numărului de câini de pe teritoriul municipiului Brăila. Nu doresc să pronunţ acel cuvânt care a generat foarte multe inflamări în mass media şi pe site-urile de socializare, medicii au fost ameninţaţi şi aşa mai departe. Ne-am asumat o măsură legală, o ducem la capăt. Am văzut care este opinia publică, cei care au anumite reclamaţii de făcut, pentru că am primit deja reclamaţii, vor continua pe acel calapod. Am câştigat deja procesele în instanţă aşa cum aţi văzut până acum. Ne-am asumat o măsură, o ducem până la capat”, a declarat Dragomir.
Aşa cum se poate observa din declaraţia sa, primarul a evitat să folosească cuvântul “eutanasiere”, pentru a nu mai “diviza” societatea în două, dar şi
din cauza reacţiilor vehemente ale celor care “se dau iubitori de animale”, dar în realitate ar fi doar oameni interesaţi de foloasele financiare.
“Nu am cum să dovedesc eu asta, dar aşa se comunică pe toate site-urile de socializare, au fost toate acele ameninţări care au determinat plecarea medicilor, au fost toate acele ameninţări la adresa mea şi a familiei mele la care eu nu am cedat, la adresa angajaţilor de la adăpost (...) am vrut să folosesc un cuvânt elegant şi am folosit «măsurile legale» în locul unui cuvânt considerat de unii brăileni brutal. Dar, am confirmat că procedurile legale au început, nu au rămas doar la stadiul de vorbe”, a afirmat edilul-şef.
Potrivit primarului, până în prezent au fost eutanasiaţi mai mulţi câini maidanezi, din categoria celor agresivi. Dragomir a spus că va avea o discuţie cu cei de la SUPAGL şi în următoarea conferinţă de presă va oferi şi cifre exacte privind situaţia câinilor fără stăpân din municipiul Brăila.
Control la adăpostul de la Unirea, ca urmare a sesizărilor făcute de FPAM
Iubitorii de animale au reacţionat faţă de începerea eutanasierii, sesizând Direcţia Sanitar Veterinară Brăila cu privire la modul în care au fost ucişi câinii. Aceştia acuză faptul că animalele ar fi fost injectate direct în inimă şi nu în venă, aşa cum ar fi trebuit. De asemenea, iubitorii mai susţin că nu au fost eutanasiaţi doar câini bolnavi sau agresivi, aşa cum susţine Primăria, ci şi exemplare sănătoase care nu prezentau semne de agresivitate.
Vineri, reprezentanţii câtorva asociaţii de protecţie a animalelor au mers la Adăpostul de la Unirea pentru a vedea cum decurge controlul inspectorilor veterinari. Aceştia s-au plâns, însă, că nu le-a fost permis accesul în incinta adăpostului, cu toate că, în mod normal, era program de vizitare.
Potrivit conducerii DSV Brăila, au fost primite două sesizări din partea Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM). Una dintre acestea se referea la nerespectarea condiţiilor de bunăstare şi zooigienă (încălzire, ventilaţie, umiditate) pentru asigurarea confortului animalelor din adăpostul de la Unirea, care oricum este suprapopulat. O a doua sesizare l-a vizat pe medicul veterinar din judeţul Prahova care a efectuat eutanasieri în cadrul adăpostului, fiind pus în discuţie dreptul legal al acestuia de a face astfel de operaţiuni.
“S-a dispus efectuarea unui control la faţa locului pentru verificarea acestor sesizări. Rezultatul verificărilor şi măsurile aplicate vor fi făcute publice”, ne-a declarat Caragaţă Niţă, directorul adjunct al DSV Brăila.
În ceea ce priveşte acuzaţiile formulate de iubitorii de animale, primarul Marian Dragomir a formulat următorul punct de vedere: “Procedurile se desfăşoară în mod legal şi orice alte comantarii ale iubitorilor de animale ar trebui făcute cu responsabilitate, fără a aduce acuzaţii false”.