• dezamăgiţi de un an agricol compromis din cauza secetei, fermierii brăileni au început însămânţările de toamnă, cu speranţa unui sezon mai bun • este în plină derulare şi campania de recoltare a culturilor înfiinţate în primăvară, iar recoltele se anunţă mult mai slabe decât în anii trecuţi
După un an agricol extrem de secetos, cu rezultate foarte slabe, agricultorii brăileni o iau acum de la capăt cu culturile de toamnă, sperând la un sezon mai bun. Campania de însămânţare a grâului, orzului şi rapiţei este în plină derulare, în ciuda condiţiilor dificile impuse de solul uscat care face ca arăturile să înainteze greu şi cu consum foarte mare de combustibil. Până în momentul de faţă, potrivit datelor oferite de Direcţia Agricolă Brăila, în judeţul nostru grâul s-a cultivat pe o suprafaţă de 36.000 ha, în condiţiile în care, conform raportărilor, fermierii şi-au propus să înfiinţeze această cultură pe o suprafaţă totală de 60.000 ha. Orzul s-a semănat pe 11.000 ha, dintr-un total de 21.000 ha, iar rapiţa doar pe 3.500 ha, aceasta fiind, se pare, suprafaţa finală pentru cultura respectivă. Asta deoarece rapiţa necesită condiţii prielnice, cu umiditate suficientă în sol, pentru a se putea dezolva suficient până la venirea iernii. Ori, cu actuala secetă pedologică care face ca pe terenurile neirigate să fie un foarte mare deficit de apă, aceste condiţii nu prea se pot îndeplini. Din acest motiv, faţă de 7.000 ha cât s-a semănat în toamna anului trecut, de data aceasta, în judeţul nostru, suprafaţa va fi la jumătate, doar fermierii care pot iriga suficient permiţându-şi să cultive rapiţă. Au fost totuşi şi situaţii în care s-au făcut semănături şi pe terenuri mai slab irigate, asta după ce fermierii au ajuns la un acord cu firmele care le-au livrat seminţele necesare, în sensul că acestea au fost de acord să îşi asume riscul de a nu mai fi plătite, în cazul în care plantele nu se vor putea dezvolta, iar cultura va fi compromisă.
În ceea ce priveşte campania de recoltare a culturilor de porumb şi floarea soarelui înfiinţate în primăvara acestui an, şi aceasta este în plină derulare, iar rezultatele sunt dezămăgitoare. Gradul de calamitare a fost foarte mare, iar producţiile se anunţă foarte slabe, în comparaţie cu cele din anii trecuţi. În judeţul nostru, porumbul a fost cultivat pe 98.716 ha, din care 59.857 ha au fost compromise din cauza secetei. Gradul de calamitare nu a fost acelaşi peste tot, pe unele suprafeţe fiind între 30 şi 50%, pe altele trecând chiar şi de 70-80%. De pe cele calamitate sub 70% s-a mai putut recolta câte ceva – oricum, mult mai puţin decât în mod normal – de pe cele peste 70% s-au adunat doar cocenii, care au fost îmbalotaţi pentru a fi folosiţi în sectorul zootehnic.
De pe restul de 38.859 ha cultivate cu porumb care au fost intens irigate, scăpând astfel de efectele secetei, sunt obţinute producţii destul de bune. Până la data de 21 octombrie, pe raza judeţului nostru se recoltaseră 27.179 ha de porumb, atât de pe suprafeţe necalamitate cât şi de pe suprafeţe calamitate, însă specialiştii Direcţiei Agricole se feresc, deocamdată, să estimeze o producţie medie pe hectar. “Având un grad atât de mare de calamitare a suprafeţei totale cultivate, este de înţeles că producţia va fi mai mică decât cea din anii trecuţi. Aşteptăm să se finalizeze recoltarea pentru a calcula producţia medie la hectar obţinută anul acesta”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.
Floarea soarelui a fost cultivată, în primăvară, pe 78.721 ha, din care au fost calamitate 33.749 ha. Până pe 21 octombrie, fuseseră recoltate 41.341 ha, iar rezultatele se anunţă, de asemenea, mult sub media anilor anteriori.